Suzanne Vega

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Suzanne Vega Suzanne Vega

Suzanne Vega (celým jménem Suzanne Nadine Vega) je americká zpěvačka, skladatelka a producentka, která se proslavila především svou folkem inspirovanou hudbou. Narodila se 11. července 1959 v Santa Monice v Kalifornii.

Suzanne Vega se narodila do národnostně smíšené rodiny, její matka byla švédsko-německého původu a otec měl kořeny v Anglii a Skotsku. Brzy po jejím narození se manželé rozvedli a nevlastním otcem Suzanne se tak stal Edgardo Vega Yunqué (aka Ed Vega), portorický učitel a spisovatel (do svých 9 let nevěděla, že to není její biologický otec). Když byly holčičce dva roky, rodina se přestěhovala do New Yorku, kde žili v Španělském Harlemu. Zde vystudovala v roce 1977 střední školu moderního tance. Ve vzdělávání pokračovala i na vysoké škole, kde studovala anglickou literaturu a zároveň čas od času vystupovala v malých kavárnách.

Své první eponymní album vydala v roce 1985 a to bylo přijato kritiky poměrně vlídně a dosáhlo i ve Spojeném království platinového statusu. Na nahrávce můžete slyšet především akustickou kytaru a velmi přímočaré aranže. Song Marlene on the Wall se pak dočkal rotace na MTV a VH1. Mnohem větší úspěch okusila Vega s deskou Solitude Standing (1987), která obsahovala její dosud největší hit Luka. Píseň je napsaná z pohledu zneužívaného dítěte, což bylo na tehdejší dobu velice neobvyklé téma v hudbě. Tato deska stále ještě byla převážně akustická, více však cílila na popový sound a obsahovala rozmáchlejší aranže. Další kousek z této desky, Tom's Diner, se také stal velmi populárním songem Vega.

Žánrové změny se posluchači dočkali s deskou 99.9F°, která obsahuje samozřejmě prvky folkové hudby, ale také taneční beaty a industriál. V roce 1999 také vydala svou vlastní knihu The Passionate Eye: The Collected Writings of Suzanne Vega, která obsahovala její básně, eseje a žurnalistické práce. Na počinu Songs in Red and Gray se zase zpěvačka zaobírala svým rozvodem s Mitchellem Froomem.

V roce 2006 se Vega jako hlavní host objevila v Olomouci, kde probíhá každoročně nejstarší festival dokumentů v Evropě Academia Film Olomouc (AFO). Vega festival navštívila v souvislosti s tím, že byla hrdinkou dokumentárního filmu Christophera Seuferta, který byl také součástí promítacího programu festivalu. Po skončení akce pak zpěvačka vystoupila s několika svými písněmi. Vega dokonce poskytla rozhovor ve Švandově divadle pro show Scénické rozhovory, celý tento rozhovor se pak objevil v knize Všechno je sázka, kterou hudebnice vlastnoručně pokřtila, což byla pro Českou republiku velká pocta.

O jejím pražské koncertě v Divadle Archa v roce 2017 jsme nadšeně psali tady.

Diskografie:
Suzanne Vega (1985)
Solitude Standing (1987)
Days of Open Hand (1990)
99.9F° (1992)
Nine Objects of Desire (1996)
Songs in Red and Gray (2001)
Beauty & Crime (2007)
Tales from the Realm of the Queen of Pentacles (2014)
Lover, Beloved: Songs from an Evening with Carson McCullers (2016)

Další články interpreta

SOUTĚŽ SE SUZANNE VEGOU

News

vydáno 30.12.2006

zavřít