Visací zámek

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Visací zámek Visací zámek

 

Visací zámek je česká punková skupina fungující od roku 1982. Patří mezi interprety, které českou scénu velice ovlivnili, především v oblasti anarchopacifismu, heavy metalu, pochopitelně punku a v rané tvorbě byla jejich tvorba spjata i s nihilismem a postmodernismem. Sestava kapely je následující: Jan "Hony" Haubert (zpěv), Micha "Pixies" Pixa (kytara, zpěv), Vladimír "Savec" Šťástka (baskytara), Ivan "Hroch" Rut (kytara, zpěv) a Jiří "Sweet P" Pátek (bicí).

Všichni členové se znali ze studií na pražské stavební fakultě. V roce 1982 pak založili samotnou skupinu a už tehdy vystupovali s dodnes populárními kousky jako Traktor, Cigáry či ony Dopravní značky. Fungovat za komunismu jako punková kapela nebylo úplně jednoduché, pánové si ale našli způsob, jak hrát, aniž by je někdo výrazně omezoval. V roce 1984 jim bylo dokonce dovoleno vystoupit na Žofíně (ovšem zadarmo). Poté se činnost kapely poněkud utlumuje, neboť museli pánové nastoupit na vojnu. Hned jak se z ní vrátili ale vydali u Supraphonu a vydávají u něj dva singly, jeden z nich má podle režimu "nevýchovný" videoklip a druhý skrytě hovoří o problémech na špicích komunismu.

Roku 1990, po pádu komunismu, pak konečně vychází debutové eponymní album s novými i staršími songy. Celých dalších deset let až do konce milénia pak kapela aktivně podporuje české povědomí o punku a undergroundu, vydává šest velmi pestrých alb, a znovu se obouvá do věcí, do kterých se ostatní bojí sáhnout. Celá tato éra a její zvuk je charakteritická tím, že čerpá z punku 80. a 90. let. Velká změna nastává s deskou Sex (1996), kde se Visací zámek odvažuje i trochu experimentovat jak hudebně, tak textově a kapela se tak spíše dostává do vod alternativy a melancholie.

Nové tisíciletí opět přineslo něco nového, konkrétně desku Visací zámek znovu zasahuje, vydanou roku 2000, která byla velice hravá a svižná a také se vrací ke kořenům undegroundu. Po vydání řadovky se nicméně Visací zámek stahuje do ústraní, jmenovitě Hony začíná mít problémy v osobním životě. Další počin přichází až v roce 2005. Jmenuje se Punk! a obsahuje velehit Známka punku, kterým se skupině podařilo oslavit i ty nejméně očekávané recipienty punku a tvrdé hudby obecně. Od té doby kapela funguje jako hodiny - daří se jim trefně komentovat součanost, aktivně koncertují a stále blíž mají k čistému punku.

Diskografie:
Visací zámek (1990)
Start 02 (1991)
Three Locks (1992)
Traktor (1993)
Jako vždycky (1994)
Sex (1996)
Visací zámek znovu zasahuje (2000)
Punk! (2005)
Klasika (2010)
Punkový království (2015)

Další články interpreta

zavřít