Tori Amos

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Tori Amos Tori Amos

Tori Amos (vlastním jménem Myra Ellen Amos) je americká zpěvačka, pianistka a skladatelka. Narodila se 22. srpna 1963 v Newtonu v Severní Karolíně. Prosilavila se vynikajícími písněmi (spíše než celými alby), jako například Crucify, Silent All These Years, God, Cornflake Girl, Caught a Lite Sneeze, Spark nebo A Sorta Fairytale.

Když byly Tori dva roky, přestěhovala se rodina do Baltimore v Marylandu. Její starší sourozenci navštěvovali hodiny klavíru, budoucí super hvězda ale nic takového nepotřebovala a sama se na něj naučila hrát. Už ve dvou letech mohla zcela přesně zopakovat na klavíru zvuky, které právě jedinkrát slyšela a už ve třech letech skládala vlastní melodie. Skládání hudby popisuje interpretka jako vizi světla, což je úkaz mediky označovaný jako chromesthesie. V pěti letech se stala nejmladší návštěvnicí Peabodyho konzervatoře, kde se také učila hře na klavír od roku 1968 do roku 1974. Musela z ústavu nakonec odejít, protože se prý příliš zajímala o rockovou hudbu a také nechtěla hrát podle not. 

Amos vyhrávala všemožné talentové soutěže, a doma si téměř každý den nahrávala nové nápady a dema. V sedmnácti jich měla takovou hromadu, že se její otec rozhodl, že půjde, a nabídne tuto hudbu různým vydavatelstvím. Nakonec se ozvali z Atlantic Records a Tori se přestěhovala za kariérou do LA, kde zpočátku hrála pouze po barech. V roce 1968 založila skupinu Y Kant Tori Read, ve které zpěvačka sbírala cenné zkušenosti. Zároveň ale rozjížděla kariéru po svém, skládala a působila jako back vokalistka ostatních umělců.

V roce 1992 nakonec vyšlo její první sólové album Little Earthquakes, které mělo značný úspěch, a to i kvůli úspěchu songu Silent All These Years. Více nástrojů při nahrávání hudebnice využila u desky Boys for Pele (1996), kde můžete slyšet harmonium nebo cembalo; názory na toto album se však kvůli jeho možná až přílišné originalitě velice různily. V jednu chvíli měla Amos už dost komandování ze strany labelu a proto se rozhodla založit si nahrávací studio ve své stodole. Tam nahrála desky From the Choirgirl Hotel a To Venus and Back (1998 a 1999), které se od předchozích nahrávek výrazně lišily a obsahovaly elektronické a taneční elementy a tímto také započala éru konceptuálních alb. 

V roce 2001 pak přešla k labelu Epic. První deskou u tohoto vydavatelství byla Scarlet's Walk; v brzké době ale i zde začala cítit nátlak ze strany manažerů, a proto došlo k další změně vydavatele. V průběhu dalších let byla velmi aktivní a vydávala pravidelně alba, počin z roku 2012 Gold Dust jsme recenzovali tady. V roce 2011 vydala první album v klasickém stylu, neslo název Night of Hunters. Tori Amos se také proslavila svým vynikajícím coverem na song Smells Like Teen Spirit od Nirvany, dokonce je její předělávka považována za jeden z nejlepších coverů všech dob.

Diskografie:
Little Earthquakes (1992)
Under the Pink (1994)
Boys for Pele (1996)
From the Choirgirl Hotel (1998)
To Venus and Back (1999)
Strange Little Girls (2001)
Scarlet's Walk (2002)
The Beekeeper (2005)
American Doll Posse (2007)
Abnormally Attracted to Sin (2009)
Midwinter Graces (2009)
Night of Hunters (2011)
Gold Dust (2012)
Unrepentant Geraldines (2014)
Native Invader (2017)

Další články interpreta

Tori Amos podeváté

News

vydáno 02.04.2007

zavřít