Keane

Vydáno 11.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Keane Keane

 

Keane je britpopová skupina založená v roce 1995 ve městě Battle (Východní Sussex). V současnosti je sestava hudebníků následující: Tom Chaplin (hlavní vokály, elektrická/akustická kytara), Tim Rice-Oxley (klavír, syntezátory, baskytara, back vokály), Richard Hughes (bicí, perkuse, back vokály) a Jesse Quin (basová kytara, elektrická/akustická kytara, back vokály). Kapela se proslavila tím, že spíše inklinuje rocku, ale když může, tak se vyhýbá kytarám a místo toho nasazuje klavír.

Keane začínali jako revivalová skupina, která hrála hity od U2, Oasis či Beatles. Až po dvou letech působení, v roce 1997, se k nim připojil Tom Chaplin, který přebral roli zpěváka a Keane se také konečně odvážili psát vlastní materiál. Začátky byly ale těžké. Veškerý materiál vydávali kluci na své vlastní náklady a prodej se uskutečňoval po každém vystoupení, která probíhala z převážně většiny v různých hospodách. Jeden z tehdejších členů Keane, Dominic Scott (sólová kytara, zpěv) nevěřil v budoucnost kapely a rozhodl se to zabalit. Jenže hned poté si jich všiml francouzský producent James Sanger a navrhl jim nahrát několik písní u něho doma. Ztráta sólového kytaristy vybídla navíc k tomu, že se hlavním nástrojem stal klavír.

Ovšem ani nahraný materiál nepřinesl kýžené ovoce. Keane se proto rozhodli koncertovat dál a udělali dobře: na jednom z vystoupení si jich všiml pracovník maličkého labelu Fierce Panda, s nímž hudebníci nahráli píseň Everybody's Changing, jejíž nebývalý úspěch nakonec vynesl Keane pěknou smlouvu s Island Records. 

Debutové album Hopes and Fears u tohoto vydavatelství vyšlo v květnu 2004 a stalo se jedním z nejprodávanějších titulů roku v Anglii, čemuž dopomhl i singl Somewhere Only We Know. Celý ten humbuk jim nakonec přihrál i nominaci na Grammy za nejlepšího nového umělce, vítězství jim ovšek vyfoukl John Legend. Keane také v rámci této desky absolvovali osmnáctiměsíční světové turné.

Rok 2006 přinesl druhou řadovku Under the Iron Sea, které se za tři měsíce prodalo více než milion kusů. Keane k ní ovšem nemohli absolvovat turné. Tom Chaplin oznámil, že se odchází léčit kvůli své závislosti na drogách a alkoholu. Celé turné tak bylo posunuto o půl roku, ale na úspěchu desky to nic neubralo.

U třetí diskografické položky, alba Perfect Symmetry (2008) se Keane rozhodli trochu zaexperimentovat a do studia si přizvali Jessieho Quina. Žádný singl z desky se sice neumístil v první dvacítce hitparády, kritici ale počin chválili.

Slabý komerční i kvalitativní výkon poslední řadovky Strangeland (2012) nicméně způsobil tvůrčí pauza Keane, která trvá až dodnes.

Diskografie:
Hopes and Fears (2004)
Under the Iron Sea (2006)
Perfect Symmetry (2008)
Strangeland (2012)

Další články interpreta

Keane budou ekologičtí

News

vydáno 11.07.2007

zavřít