Charli XCX

Vydáno 03.06.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Charli XCX Charli XCX

 

Charli XCX (občanským jménem Charlotte Emma Aitchison) je britská zpěvačka, skladatelka a herečka. Narodila se 2. srpna 1992 v Cambridge a její matka má indiánské kořeny.

Své první songy začala skládat ve čtrnácti letech a s finanční pomocí rodičů dokonce začala samostatně nahrávat album. To posléze začala rozesílat do všechmožných míst a především pak na svou stránku na Myspace. Jejích nahrávek si pak všiml promotér nelegálních londýnských akcí. I to jí však postačilo k tomu, aby si ji všimli jistí důležití lidé z labelu Asylum Records. Pod jejich ochranou pak vydala singly Nuclear Seasons a Stay Away. Oba songy se dočkaly až nečekaně pozitvního hodnocení od kritiků, za zmínku pak stojí pochvaly na hudebním webu Pitchfork, který vysoké hodnocení jen tak někomu nedává. Charli si ale u nich vysloužila ocenění za jednu z nejlepších písní roku a nejlepší nováčkovskou píseň. 

V roce 2012 se dočkala skutečného průlomu svou účastí na songu I Love It od švédského dua Icona Pop - tehdy se dostala do opravdu širokého podvědomí posluchačů. Že by tím ale utrpěly nějak její kvality nebo by zpyšněla, to se nedělo. Naopak její další singl You (Ha Ha Ha) byl opět (!) označen za jeden z nejlepších v roce 2013 a pomalu se začalo stávat pravidlem, že cokoli XCX vydá, to je podezřele kvalitní. S vydáním debutu True Romance se ale ukázalo, že celé album mladinká zpěvačka přeci jen neutáhne, ačkoli nosič nabízel několik výtečných hitů.

S hitovostí už to bylo lepší na druhé desce nazvané Sucker (2014) - Boom Clap, Break The Rules, Doing It (s Ritou Orou), Breaking Up či Famous - to všechno jsou populární hity právě z tohoto alba. Mezinárodního úspěchu se dočkala i jako skladatelka. Má prsty v hitech Gwen Stefani, Rihanny, Sky Ferreiry či Ryn Weaver. I to ji kapitulovalo do opravdu prestižní pozice: předskakovala Katy Perry na jejím Prismatic World Tour, se kterým se podívala i do Prahy.

Už v roce 2015 hudebnice avizovala, že pracuje na další, "hodně popové a hodně elektronické desce". Aby nakrmila hladové fanoušky, vydala v únoru 2016 EP Vroom Vroom. Na jaře 2017 pak vyšel mixtape Number 1 Angel, na kterém se také nachází kritiky oceněný hit After the Afterparty.

Zajímavostí je, že je Charli XCX skutečně mistriní v předskokávání: k rozehřátí publika si ji kromě Katy Perry vybrali ještě třeba Coldplay, Santigold, Ellie Goulding, Azealia Banks, Paramore nebo Maria and the Diamonds.

Diskografie:
True Romance (2013)
Sucker (2014)

Další články interpreta

zavřít