Crystal Castles

Vydáno 20.07.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Crystal Castles Crystal Castles

 

Crystal Castles je kanadský elektronický projekt, který tvoří producent a skladatel Ethan Kath  (skutečným jménem Claudio Paolo Palmieri). Vokální stránku jejich tvorby obstarávala po dlouho dobu Alice Glass (občanským jménem Margaret Osborn), v roce 2015 ji nahradila Edith Frances. Crystal Castles jsou pověstní hlavně svými živými vystoupeními, kdy není nouze o šplhání po koncertních kulisách a vybavení, crowdsurfing a neuvěřitelný chaos. O divokosti vystoupení svědčí třeba i to, že si Glass jednou při koncertě zlomila i nohu. Crystal Castles zpravidla nechybí na žádném důležitém hudebním festivalu, a pouze výjimečně nevystupují jako headlineři. Glass/Frances a Kath obvykle stojí na pódiu sami, občas je doplňuje koncertní bubeník.

Historie projektu se začíná psát v roce 2005, kdy Kath pod tajemným pseudonymem "Crystal Castles" zveřejnil dva songy, konkrétně Magic Spells a Untrust Us. Oba kousky se staly velice oblíbenými a to zaujalo i nahrávací společnosti. Kathovy se začala nabídky jen hrnout a on usoudil, že jeho hudbě chybí nějaký živý prvek. Proto naverboval do projektu svéráznou zpěvačku Alice Glass. S ní nejprve nahrál cvičné EP Alice Practice, které bylo nejdřív vydáno pouze na vinylu.

Úspěch EP připravil půdu pro vynikající dlouhohrající debut, nazvaný jednoduše Crystal Castles. Deska způsobila velký poprask jak mezi recenzenty, tak i fanoušky elektronické hudby a albu se dostalo obrovské pocty tím, že jej NME zařadil mezi nejlepší alba dekády (konkrétně se debut umístil na 39. místě). V roce 2010 vyšla jejich druhá řadovka nazvaná jednoduše (II), a z ní pochází jejich první mezinárodní hit Not In Love, kde můžete slyšet hlas Roberta Smitha z kapely The Cure. S účastí Alice Glass pak Kath nahrál ještě v roce 2012 album (III), o dva roky později však Glass projekt poměrně nečekaně projekt opouští, a to kvůli osobním i profesním důvodům.

Už o rok později ale vyšel první singl Frail s novou vokalistou Edith Frances a ukázalo se, že Kath našel důstojnou náhradu - Frances svými vokálními schopnostmi na Glass velice dobře navázala.

Styl Crystal Castles se dá označit za směsici elektro punku, synthpopu, psychedelie a experimentu. Kath s oblibou využívá samplů a osmibitových efektů.

Diskografie
Crystal Castles (2008)
Crystal Castles (II) (2010)
(III) (2012)
Amnesty (I) (2016)

Další články interpreta

Alexandra Laňková

Interpreti

vydáno 19.04.1997

Midi Lidi v Brně

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít