PVRIS

Vydáno 22.02.1996 | autor: Marta Šindlauerová

PVRIS PVRIS

 

PVRIS (čteno jako "Paris") je americká rocková skupina, v jejímž čele stojí sympatická bisexuální zpěvačka a kytaristka Lindsey Gunnulfsen (nejčastěji zkracováno na "Lindsey Gunn"). Dalšími členy jsou Alex Balbinski (kytara, klávesy) a Brian McDonald (baskytara, klávesy). Koncertním bubeníkem je pak Justin Nace. Proslavili se především písní St. Patrick a úspěch této písně jim dopomohl k vydání debutové desky White Noise, která získala velký pozitivní ohlas u fanoušků i kritiků.

Kapela vznikla v roce 2012 a nejprve fungovala pod jménem Operation Guillotine a jejich tehdejší styl by se dal zařadit do škatulky metalcore. Když ale došlo na nahrávání materiálu ve studiu, najednou se ukázalo, že jejich hudba zní mnohem zajímavěji, pokud se k ní přidají prvky elektroniky a zvuk bude celkově spíše popovější. Úplně se změnil i jejich skladatelský proces. V roce 2013 tak vyšlo jejich první eponymní EP a následovala i změna názvu kapely nejprve na Paris a poté z právních důvodů na Pvris.

Díky svým aktivitám a především živým vystoupením si Pvris všiml slavný metalový label Rise a tak mohl vzniknout první regulérní singl St. Patrick opatřený i atmosférickým doprovodným vizuálem, který stanovil styl i pro veškerou pozdější klipovou tvorbu skupiny. Smlouva s tímto labelem byla zajímavá třeba i tím, že se jednalo o první kapelu v tomto vydavatelství, kde za zpěv zodpovídala osoba ženského pohlaví. A Rise rozhodně neprohloupili: postupem času se z Pvris stal jejich černý kůň.

V roce 2014 tak vyšlo první album White Noise, které bylo plné hitů jako My House, Smoke, White Noise a samozřejmě St. Patrick. Stylově se Pvris nejvíce blíží Paramore (Gunnulfsen je velkou fanynkou Hayley Williams), ovšem jejich hudba je o dost více elektronicky opepřená a celkově temnější a hutnější. Nejlépe jejich hudbu popsal jeden z recenzentů AllMusic: "Je to takový mix zasněné rockové elektroniky s těžkými beaty". Zároveň kapela nese i nadále známky svého předešlého stylu a na White Noise tak občas nepatrně pronikají prvky post-hardcore.

Úspěch původní desky vedl k reedici White Noise v roce 2016, která obsahovala i strhující písen You and I, se kterou Pvris přílákaly ještě více fanoušků.

Známí jsou i svou rockovou předělávkou největšího hitu zpěvačky Sii Furler Chandelier. Drtivá většina klipů kapely je stylizována do tematiky zrcadel, které si Pvris zvolili jako svůj symbol.

Aktuálně kapela zažívá další obrovský úspěch: byli vybrání jako předskokani na americkém turné Muse a 30 Seconds To Mars a na rok 2017 je také naplánováno vydání druhého alba, které je již zmixováno a zmasteringováno a probíhají finální přípravy.

Diskografie:
White Noise (2014) + reedice 2016

Další články interpreta

COSMIC CITY JIŽ TUTO SOBOTU

News

vydáno 30.12.2006

zavřít