LIVE: Fall Out Boy si napravili reputaci a povstali v Praze „like a phoenix“!

Vydáno 19.10.2023 | autor: Pavla Dolanská

Všichni si pamatujeme vystoupení Fall Out Boy z Rock for People 2022. Bohužel. Vylepšili dojem s pomocí podzimní tour, která se 18. října zastavila i v Praze? Support si nabrali sice mimo žánr, ale poctivě, jmenovitě PVRIS a nothing, nowhere. A srovnávat snad ani nejde. Ale pokusíme, pojď číst…

LIVE: Fall Out Boy si napravili reputaci a povstali v Praze „like a phoenix“! LIVE: Fall Out Boy si napravili reputaci a povstali v Praze „like a phoenix“!

Fall Out Boy
Sportovní hala Fortuna, Praha
18. 10. 2023

Večírek na pražském Výstavišti otevřel rapper Joe Mulherin. Kdo že? Ok, nothing, nowhere., to už asi víš... Schytal bohužel roli začínajícího a tak ho přivítal dost prořídlý „dav“. To ale nijak nezhoršilo jeho performance. Tu zhoršil začáteční přepálený zvuk, který se ale naštěstí po chvíli srovnal. NN nabídnul fanouškům rozmanitou a živelnou show, která začala rapem s tvrdýma kytarama a přes nu-metalové pasáže postoupila k dnešnímu pojetí moderního soundu. 

Jako fénix z popela. Fall Out Boy odpálili Prahu

Nothing, nowhere. nabídnul několik hudebních poloh, kterým chyběl snad jen featuring, na které si bere špičky corové hudby jako Silverstein nebo Underoath. Každopádně vystoupení bavilo, cením i Joeova mulleta s knírem, jen ta odezva mohla být lepší. Možná příště jako headliner menší akce? Pls, pls, ano. 

Před devátou jsme změnili žánr a nastoupili PVRIS. Věc, která běžně není můj „cup of beer“, ale musím říct, že přiváli příjemné překvapení, které se evidentně trefilo do noty primárně ženskému složení crowdu, ale bavilo bez výjimky všechny. I ve třech se na pódiu rozhodně neztratili. Příjemné rytmické a kreativní zpěvy a pohodová houpačka do rytmu. Z nahrávek možná nic pro mě, ale naživo si tohle dám velice rád znovu. 

Napětí stoupá, zatahuje se působivá rudá opona a těšíme se, co předvede pop-punkový kvartet z Illinois. Trochu strachu, trochu těšení, hodně zvědavosti. Pochyby byly mocnější než meče Umy Thurman. Ale se stejnou vervou Fall Out Boy rozsekávali celou halu od prvních tónů! Oproti RfP vzrostl zápal kapely asi o 381 % a kdo viděl obě vystoupení, nemohl chápat, že vidí stejnou kapelu. Skutečně povstání „like a phoenix“, hromada vymakaných efektů a podání i zvuk na jedničku. 

Když vzplála Peteova kytara, věděli jsme, že tohle bude zábavný večírek. I když Pete opět zaperlil, že loni hráli „technically in Prague“... Ale tohle vyčtěme spíš jejich učitelům zeměpisu, kromě malých chybiček při výkonu byla tahle fakt ojedinělá. Hlavně, když si nenavlíkl slávistický dres a nemyslel, že má dres našeho nároďáku. :)) 

Z ohňů jsme se pomocí efektů dostali pod moře, zamávala nám hvězdice i mořský koník a byla to prostě paráda. S cca pátým songem nečekaně nastal úpadek zvuku, který se ale vyřešil dřív, než skončila čurpauza a beertime. Vizuální zážitek pokračoval, když se s This Ain't a Scene za kapelou zjevil velký černý pes (naštěstí bez mrtvého kostelníka nebo Zdeňka Trošky) a show pokračovala dál. 

Uprostřed setu pak možná nastal menší pokles energie a klidnější songy, které si našli své publikum, ale obecně to znamenalo malý útlum z laťky, kterou by si nastavila tak možná Jelena Isinbajeva v nejvyšší formě.

Konec se blížil a příjemné překvapení neustávalo. Pete nám ukázal Dance, Dance na zvukárně, a pak jsme si dali pasáž coverů. Na tu můžou být názory různé, ale Patrick nám při nich ukázal, že zpívat nezapomněl. Naopak. Až jsem zíral, co ze sebe vytáhnul. Závěrem pak přišel trojskok, za který by se nestyděla ani Šárka Kašpárková (proč mám dnes přirovnání z atletiky netuším, moc mě nebaví, ale fck that). Thnaks fr th Mmrs, Centuries a Saturday. Jestli seš fanfa FOB, co bys ještě chtěl? 

Takže? Reputace nejen napravena. Fall Out Boy ukázali, jak vystavět špičkovou show, která pobaví fanouška jakéhokoli žánru, přizvali kreativní support a zlepšili Praze začátek podzimu. Díky a zůstaňte prosím v téhle formě, až se zase uvidíme. 


Text: Jakub Gerlich, foto: Pavla Dolanská
Témata: Fall Out Boy, PVRIS, nothing nowhere., punkrock, Praha

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít