Na co se těšit v říjnu: Pink Floyd a Mirovi Žbirkovi vyjde kniha, dorazí Fall Out Boy a výroční koncerty chystají Škwor i Ewa Farna

Vydáno 28.09.2023 | autor: Tomáš Kocian

Ačkoliv tomu počasí ještě zcela nenasvědčuje, podzim je tady a s ním přichází i první klubové a halové koncerty. A že bude v říjnu z čeho vybírat! Do Česka dorazí například 5 Seconds of Summer, Fall Out Boy, Cigarettes After Sex nebo Larkin Poe. Výroční koncerty chystají Škwor a Ewa Farna, těšit se můžete na reedici In Utero od Nirvany i na knihu o Miru Žbirkovi, kterou napsala jeho manželka Katka. Nakladatelství Slovart navíc připravuje publikaci Pink Floyd, která vyjde pod názvem Všechny písně, a popíše čtenáři natáčení průkopnické, zvukově experimentální hudby sestavy za její padesátiletou kariéru.

Na co se těšit v říjnu: Pink Floyd a Mirovi Žbirkovi vyjde kniha, dorazí Fall Out Boy a výroční koncerty chystají Škwor i Ewa Farna Na co se těšit v říjnu: Pink Floyd a Mirovi Žbirkovi vyjde kniha, dorazí Fall Out Boy a výroční koncerty chystají Škwor i Ewa Farna

Škwor
Praha, O2 Universum
6. a 7. 10. 2023

Rok 2023 se pro kapelu Škwor nese ve znamení pětadvacátých oslav jejího založení. Kromě nového alba jubileum oslaví v O2 Universu, a to hned dvěma koncerty. Odehraje je 6. a 7. října. „Je to prostor výjimečný nejen svou akustikou, ale především zajišťuje maximální pohodlí pro vás diváky, abychom si mohli tuhle jedinečnou show společně co nejlépe užít. Přípravy jsou již v plném proudu a my se na Vás neskutečně těšíme!“ vzkazuje sestava fanouškům.

Thy Art Is Murder, WhiteChapel, Fit For An Autopsy, Spite
Praha, SaSaZu
10. 10. 2023

O koncertní večer s Thy Art Is Murder, WhiteChapel, Fit For An Autopsy a Spite je obrovský zájem. Z Roxy se tak koncert pro velký zájem přesunul do klubu SaSaZu. Thy Art Is Murder asi není třeba představovat. Po loňském zrušeném turné se vrací na pódia. Do Prahy s sebou přivezou kromě „drtící“ show i nové album Godlike. Konečně se dočkáme také WhiteChapel, kteří se vyznačují vysokou úrovní technické zručnosti. Fit For An Autopsy je parta okolo kytaristy a producenta Willa Putneye a Spite se proslavili temným, agresivním a destruktivním stylem hudby, v textech se často zabývají bolestí, hněvem, nenávistí a zoufalstvím.

The Young Gods
Praha, Palác Akropolis
10. 10. 2023

Legendární zvukoví inovátoři The Young Gods míří do Prahy s aktuální interpretací ikonické skladby Terryho Rileyho In C. Skladba vznikla v roce 1964 a bývá označována za první minimalistickou kompozici. In C obsahuje celkem 53 krátkých částí, přičemž každá z nich může být opakována libovolněkrát. Na albu, které vyšlo v r. 2022, Play Terry Riley In C, The Young Gods nabízejí novou interpretaci skladby, a to jako trio a s vlastním zvukovým slovníkem – elektronické nástroje, bicí a kytary. Rozhodli se držet partitury a pokynů Terry Rileyho, přičemž si ponechali určitou míru volnosti, například pokud jde o zacházení s intenzitou zvuku. Unikátní projekt představí The Young Gods v Praze 10. října 2023.

Highly Suspect
Praha, Roxy
12. 10. 2023

Highly Suspect se nikdy nespokojili s následováním ostatních, naopak vždy posouvali rockovou hudbu kupředu tím, že věřili svým instinktům a vztyčovali prostředníček všemu ostatnímu. Kapela nominovaná na několik cen Grammy o porušování pravidel a rozbíjení formy jen nemluví, ale skutečně to dělá. Poslechnout si ji budete moci už 12. října v pražském Roxy!

5 Seconds Of Summer
Praha, Sportovní hala Fortuna
12. 10. 2023

Parta, kterou milují především teenageři, si svůj výlet do Prahy schovala až na závěr evropského turné. Sestava má na svém kontě hity jako Youngblood nebo Teeth, do Sportovní haly Fortuna však přijede posluchačům představit zejména svou poslední desku 5SOS5. Jak  už název napovídá, jde o devátou řadovku, z níž se všech pět vydaných singlů umístilo v první stovce prestižního žebříčku časopisu Billboard. Všechny bude možné slyšet naživo již dvanáctého října.

The Sisters of Mercy
Praha, Lucerna Music Bar
12. 10. 2023

Britská rocková kapela The Sisters of Mercy se vrací do Prahy v rámci své evropské tour! Naposledy v Česku vystoupili na festivalu TrutnOFF BrnoOn, a to v srpnu 2022. Čekání na druhý koncert tak tentokrát nebylo příliš dlouhé! Přitom se kapela dává od svého rozpadu v roce 1992 dohromady jen občas. Na její temnou energii se tentokrát mohou těšit fanoušci v Lucerna Music Baru 12. října.

Ewa Farna
Praha, O2 arena
14. 10. 2023

Třícítku v O2 areně se svými fanoušky oslaví Ewa Farna, která je na scéně už více než patnáct let. Během večera představí písně ze všech svých alb včetně posledního, aktuálního Umami. Zazní samozřejmě skladby Měls mě vůbec rád, Boží mlejny melou, Leporelo nebo zlidovělé Boky jako skříň. Kromě nostalgického bilancování přinese především nemalou dávku pozitivní energie.

ROZHOVOR | Ewa Farna: Žádný bulvár mi ještě lístky na koncert neprodal

Scott Bradlee´s Postmodern Jukebox
Praha, Roxy
16. 10. 2023

Postmodern Jukebox Scotta Bradleeho se vrací do Prahy s novou show! Ať už toužíte po Running Up That Hill anebo Nothing Else Matters, Radiohead anebo Billie Eilish, tenhle orchestr je všechny zvládne a přihodí nejnovější hity a nestárnoucí klasiky v nablýskaném retro kabátku. Už 16. října v Roxy! „Také tentokrát Postmodern Jukebox přivezou plejádu současných hvězd, nejzajímavějších zpěváků, instrumentalistů a stepařů. Ať už jste milovníci vinylů nebo skrolujete TikTokem, vyrazte s námi na nezapomenutelnou cestu stoletím nadčasové hudby,” vzkazuje Scott Bradlee.

PJ Harvey
Praha, Velký sál Lucerna
18. a 19. 10. 2023

Polly Jean Harvey je hudebnice schovávající se pod pseudonymem PJ Harvey. Ta letos po dlouhých sedmi letech vydala své album I Inside the Old Year Dying. Proč po tak dlouhé době? „Nevěděla jsem, co chci dělat, jestli dále nahrávat desky a hrát, anebo jestli nenastal čas na změnu,“ vyjádřila se na to konto hudebnice. Její originální punkem nasáklé blues bude moci české publikum vidět hned na dvakrát. Poprvé 18., a posléze 19. října ve Velkém sále pražské Lucerny. 

Fall Out Boy
Praha, Sportovní hala Fortuna
18. 10. 2023

V loňském roce byli Fall Out Boy jedním z headlinerů Rock For People. Na jejich návrat nemuseli fanoušci dlouho čekat. Už 18. října do Prahy přivezou průřez svou dvacetiletou hudební kariérou, se kterou jsou již navždy spjaty hity jako Thnks fr th Mmrs či Centuries, ale také představí své aktuální album vydané letos na jaře, podle kterého se celé turné jmenuje. Na scéně jsou už muzikanti okolo zpěváka Patricka Stumpa dost dlouhou dobu na to, aby věděli, jak udělat pořádný rockový koncert. Proto, pokud ve vašem diáři zeje datum 18. října prázdnotou, naplánujte si výlet do Sportovní haly Fortuna v Praze. 

Katka Žbirková – Můj život s Mekym (kniha)
19. 10. 2023

Už 19. října vyjde ve vydavatelství Albatros kniha Katky Žbirkové s názvem Můj život s Mekym. Je plná vzpomínek na československou hudební legendu a kromě textu obsahuje také zatím nezveřejněné fotografie a dopisy ze soukromého archivu Žbirkových. Kniha bude slavnostně pokřtěna na dvou speciálních koncertech. První je plánovaný na 21. října do Lucerna Music Baru, druhý na 10. listopadu ve studiu L+S v Bratislavě. Vystoupí na něm Lenny, David Kraus, Marcell, Honza K, David Žbirka nebo Martha.

Louis Tomlinson
Praha, O2 arena
19. 10. 2023

Jasně, Louis Tomlinson není momentálně tím nejpopulárnějším bývalým členem One Direction. Jeho první koncert ve Foru Karlín byl však vloni beznadějně během několika minut vyprodán. Letos proto jeho management zvolil prostory trochu větší. V pražské O2 areně představí své aktuální album Faith in the Future, na kterém dle svých slov konečně našel uměleckou svobodu. Jeho lehký a hravý pop si budete moci poslechnout už devatenáctého října a dle prodejů to vypadá, že O2 Arena bude znovu praskat ve švech. 

IAMX
Brno, Fléda
25. 10. 2023

IAMX aka Chris Corner začal svojí sólovou hudební dráhá v roce 2004 po odchodu z elektronické formace Sneaker Pimps. Do povědomí se dostal hned prvním albem Kiss + Swallow a s následným The Alternative, kterým potvrdil, že jeho hudební schopnosti sahají daleko za hranice jednotlivých žánrů. V únoru vydal své osmé album, které nese název Alive In New Light. A právě s ním dorazí do České republiky, konkrétně do brněnské Flédy.

Neck Deep
Praha, Meet Factory
26. 10. 2023

Velšané Neck Deep kombinují prvky pop punku se svými melodickými kytarovými riffy. Na scéně jsou zatím sice krátce (od roku 2012), nicméně už stihli vydat čtyři studiová alba. Rodáci z Wrexhamu si svou zastávku v Praze naplánovali na šestadvacátý říjen a rozezní prostor pražského klubu MeetFactory. Pro fanoušky ryze klubových kytarovek je tahle formace jasnou volbou. 

Nirvana – In Utero (reedice)
27. 10. 2023

Už v říjnu vyjde reedice desky In Utero – posledního alba, které Nirvana nahrála. Vzniklo jen pár měsíců před Cobainovou smrtí a jak zpěvák říkal, bylo jeho nejoblíbenějším. Speciální box bude obsahovat desku spolu s dalšími třiapadesáti skladbami, které byly doposud k slyšení pouze na koncertech Nirvany. Dále se fanoušci mohou těšit na dosud neviděné fotografie, figurku anděla z přebalu desky i repliku backstage pasů.

TOP 7 zajímavostí o In Utero od Nirvany. Kontroverzní texty, porovnání s Nevermind či skrytá skladba

Stray From The Path
Praha, Futurum Music Bar
27. 10. 2023

V rámci svého evropského turné dorazí do České republiky Stray From The Path. 27. října zahrají v pražském Futurum Music Baru. Spolu s nimi dorazí hned tři hosté - Make Them Suffer, Void Of Vision a Knosis. Stray From The Path patří díky hlasovému projevu svého frontmana Andrewa Dijorioneho k nejžádanějším hardcorovým sestavám na světě. V tuzemsku je mohli fanoušci zaznamenat například na letošním ročníku Rock For People, kdy celý festival zahajovali. 

50 Cent
Praha, O2 arena
28. 10. 2023

50 Cent - legenda světového hiphopu, která v posledních letech koncertuje jako o závod. Kdybyste chtěli spočítat všechny jeho letošní zastávky, pěkně byste se zapotili. Po loňském úspěchu nezapomíná ani na Českou republiku. Vzhledem k tomu, že jde o turné ku příležitosti 20. výročí vydání jeho debutové desky Get Rich or Die Tryin‘, lze očekávat, že si připraví něco speciálního. Zazní nespočet jeho velkých hitů, mezi nimi například P.I.M.P. nebo In Da Club. Abychom nezapomněli, na všech koncertech mu bude sekundovat Busta Rhymes. Takže 28. října sraz v O2 areně!

Pink Floyd - Všechny písně (kniha)
30. 10. 2023

U nakladatelství Slovart vyjde 30. října kniha Pink Floyd: Všechny písně. Ta popisuje natáčení průkopnické, zvukově experimentální hudby Pink Floyd během jejich více než padesátiletého působení. Je uspořádaná chronologicky, doplněna stovkami černobílých i barevných fotografií.

RETRO: Pink Floyd v roce 1994 rozpad vyvraceli. Vyjádřili názor na Waterse a zvali na památné turné

Larkin Poe
Praha, Forum Karlín
31. 10. 2023

Závěr října si pro svou pražskou zastávku vybraly sestry Rebecca a Megan Lovellovy, které si říkají Larkin Poe. V Česku budou hrát již potřetí a jak jejich poslední vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava ukázalo, tyhle holky mají energie na rozdávání. Se svým specifickým hudebním stylem kombinujícím jižanský blues a rokenrol zavítají do Fora Karlín a 31. října tak uzavřou koncertní nabídku tohoto měsíce. 

Cigarettes After Sex
Praha, O2 Universum
31. 10. a 1. 11. 2023

Tajnosnubná melancholie v hlase Grega Gonzaleze se k podzimu hodí stejně perfektně jako dýňové latté. Cigarettes After Sex se u nás těší takové oblibě, že jejich koncert musel být přesunut z Velkého sálu Lucerny do O2 Universa. Ani to však nestačilo, proto v Praze vystoupí hned dvakrát. Oba koncerty jsou již beznadějně vyprodány, proto už teď můžeme všem držitelům vstupenek pořádně závidět. Cigarettes After Sex se představí 31. října a 1. listopadu. 

 

Text: Tomáš Kocian, Andrea Štipčáková, TZ, foto: Slovart, Tereza Slowiková (Larkin Poe), Vít Bláha (Ewa Farna), archiv iREPORTu
Témata: Škwor, Thy Art Is Murder, The Young Gods, IAMX, 5 Seconds of Summer, The Sisters of Mercy, Ewa Farna, PJ Harvey, Fall Out Boy, Katka Žbirková, Miro Žbirka, Louis Tomlinson, Stray From The Path, Neck Deep, Nirvana, 50 Cent, Pink Floyd, Larkin Poe, Cigarettes After Sex

zavřít