Do Česka přivezl Mobyho a další hvězdy. Zemřel zakladatel Sázavafestu Pavel Kloupar

Vydáno 24.11.2023 | autor: iREPORT

V pouhých pětapadesáti letech zemřel Pavel Kloupar, zakladatel Sázavafestu a bývalý člen redakce iREPORTu. O jeho odchodu informovala moderátorka Iva Lecká, s níž má syna. „Byl to fajn chlap,“ rozloučila se s ním bývalá partnerka na facebookovém profilu. Podle všeho za jeho odchodem stojí vleklé vážné zdravotní problémy.

Do Česka přivezl Mobyho a další hvězdy. Zemřel zakladatel Sázavafestu Pavel Kloupar Do Česka přivezl Mobyho a další hvězdy. Zemřel zakladatel Sázavafestu Pavel Kloupar

Pavel Kloupar byl milovníkem hudby. Na přelomu milénia byl členem naší redakce, staral se především o marketing. Své pořadatelské know-how využil také při pořádání Žebříku a hlavně u multižánrového Sázavafestu, který založil v roce 2000. Na festival postupně dostal taková jména jako Moby, Chumbawamba nebo Sister Bliss z Faithless.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

„Bolí to, těžko se s tím smiřuje. Vzpomínky zůstávají. Vy všichni, kdo jste Pavla znali a měli ho rádi, protože on byl strašně hodnej člověk, věnujte mu tichou vzpomínku. Slova mi dochází… Co ale vím jistě, že v tom nekonečném světě bude opravdu šťastný,“ uvedla na svém Facebooku moderátorka Iva Lecká, která jako první informovala o Klouparově smrti.

„Byl to fajn chlap, a i když to někdy bylo vedle něj zatraceně těžký, jsem ráda, že byl součástí mojí cesty. A že tady zůstává v našem synovi. Tohle se mu totiž opravdu povedlo,“ dodala.

O tom, že na hudební scéně zanechal velkou stopu, svědčí i spousta vzpomínkových vzkazů od jeho přátel a známých z tohoto odvětví. „Pamatuju si to, jako by to bylo včera. Seděli jsme v hospodě u Libeňského mostu a tys přišel s nápadem Sázavafestu. Open Air fesťák u vody. Na pivní lístky jsme si psali názvy kapel a kreslili, jak by to vypadalo. Přišlo nám to jako úžasnej nápad a už jsme si to celý představovali,“ zavzpomínal na začátky festivalu Tomáš Klečka.

„Pak už to šlo ráz naráz. Tys obvolal kapely, já dělal webovky, plakáty a sháněl další techniku. Vše se rozjelo naplno. Za pochodu jsme objevovali a řešili vše, co ostatní pořadatelé chystají rok dopředu. Zahrada kulturáku v Týnci, jedno malý pódium, pár stánkařů a asi tři toiky. U vody to nakonec nebylo, ale sluníčko svítilo a my nervózně vyhlíželi první návštěvníky. Doufali jsme, že přijde aspoň pět set lidí. Nakonec jich bylo přes 1200. Tata Bojs, Monkey Business, FiXa, Polemici… Pěknej line-up to byl, zašel bych znovu,“ napsal Klečka.

Zavzpomínal na něj i frontman zmíněných Monkey Business Matěj Ruppert. „Pavel byl fajn chlapík a my jsme díky němu zažili spoustu nádherných koncertů,“ uvedl.

Tým Sázavafestu opustil Kloupar před šesti lety. Nikdo už mu však neupře, že z něj během let dokázal vytvořit jeden z největších festivalů v České republice, který pravidelně přivážel nejen největší české, ale také zahraniční hvězdy.  

red, foto: FB Pavla Kloupara, FB Ivy Lecké, FB Sázavafestu, archiv iREPORTu
Témata: Pavel Kloupar, Sázavafest, smrt

zavřít