Kam v roce 2017 vyrazit na festivaly (II.): Colours lákají na Imagine Dragons i Jamiroquai, Rock Heart zválcují Lordi

Vydáno 19.01.2017 | autor: Hana Bukáčková

I když venku mrzne, lístky na festivaly jdou už teď na dračku. Možná jste o Vánocích našli pod stromečkem nějakou tu vstupenku - a jestli ne, přinášíme vám pár tipů, které festivaly rozhodně neminout. Vždyť během letní sezóny u nás vystoupí i takové hvězdy jako Imagine Dragons, Jamiroquai, Sepultura, Lordi a mnoho dalších. Více v našem velkém festivalovém přehledu - jeho druhou část najdete níže. 

Kam v roce 2017 vyrazit na festivaly (II.): Colours lákají na Imagine Dragons i Jamiroquai, Rock Heart zválcují Lordi Lordi na loňském koncertě v Hluku. Foto: Honza Švanda


HRADY CZ
Co:
putovní festival po českých a moravských hradech
Kdy: 14. - 15. 7. 2017 - Točník a Žebrák, 21. - 22. 7. - Kunětická Hora, 28. - 29. 7. - Švihov, 4. - 5. 8. - Rožmberk, 11.-12. 8. - Veveří, 18. - 19. 8. - Hradec nad Moravicí, 25. - 26. 8. Bouzov, 1. - 2. 9. - Bezděz

Festival se zaměřuje především na rockovou a populární hudbu a jeho line-up je složený pouze z českých a slovenských hudebních es. Má dvě části - České hrady CZ a Moravské hrady CZ. Svoji účast na tomto ročníku přislíbili Tomáš Klus, který se vrací po pauze, Xindl X, Rybičky 48, Anna K. nebo Horkýže Slíže. Festival se těší už od roku 2005 velké oblibě, v posledních letech se z původních prostor v podhradí přesunul kvůli kapacitě na louky. Loni se poprvé rozšířil i na Slovensko a letos tento svůj výlet za hranice naší vlasti zopakuje. 

Kam v roce 2017 vyrazit na festivaly (I.): Aerodrome přiveze Linkin Park, Metronome Stinga, Rock for People láká na Evanescence

vložte odkaz, text nemažte

MIGHTY SOUNDS
Co: ska punkový festival
Kdy: 13. - 16. 7. 2016, letiště Čápův dvůr, Tábor

Soustředí se především na punk a punkrock, rock'n'roll, hardcore, reggae, ska, rockabilly, indie rock a hudební styly a scény, které se od nich odvíjejí anebo s nimi úzce souvisejí. Je to ojedinělá akce tohoto typu v naší republice. Letos jsou hlavními taháky divocí Gogol Bordello, balkánští dechovkáři Dubioza kolektiv, našinci John Wolfhooker, punkrockoví Acidez z Mexika, francouzští Adversity nebo američtí hardcoristé Agnostic Front. Skapunk bude mít zastoupení v holčicích Blade Loki.

LIVE: Mighty Sounds 2016: Ani bahenní lázeň nezhatila nášup skvělé muziky v Táboře

MASTERS OF ROCK
Co: velká metalová sešlost
Kdy: 13. - 16. 7. 2017, areál likérky, Vizovice

Honosí se titulem "nejnadstřešenější festival", takže i před přízní počasí zůstanete celkem chráněni. Největší hvězdy českého i zahraničního rocku a metalu míří právě sem. Letos se můžete těšit na brazilskou legendu Sepulturu nebo švédský Sabaton, jehož zpěvák Joakim Brodén se umístil na 5. místě Českého slavíka. Dále vás můžou zaujmout legendární němečtí veteráni Running Wild, trash party Kreator nebo Death Angel. Více atmosféry s sebou přivezou třeba portugalští vlci Moonspell, Pain nebo kultovní Crematory. Na své si přijdou také fandové ženského vokálu (Epica, Delain, Anneke van Giersbergen - VuuR, Battle Beast, Visions of Atlantis).

Masters Of Rock uzavřela metalová královna Tarja, za Megadeth zaskočila Tublatanka

COLOURS OF OSTRAVA
Co: multikulturní festival v atypickém industriálním prostředí
Kdy: 19. - 22. 7. 2017, Dolní oblast Vítkovic, Ostrava

Colours of Ostrava je multižánrový festival každoročně pořádaný od roku 2002 v Ostravě. Od roku 2012 se koná v úchvatném prostředí Dolních Vítkovic - bývalém areálu hutí, dolů a železáren. Zatím poslední, 15. ročník, nabídl přes 350 programových bodů na dvaceti otevřených i krytých scénách - koncerty, diskuse, divadla, filmy, workshopy i výtvarné aktivity. Pro tento rok došlo ke změně v termínu pořádní akce, kdy festival začne o den dřív, tedy bude trvat od středy do soboty. Letos se můžeme těšit na americkou senzaci Image Dragons, energické Jamiroquai, britskou zpěvačku Birdy, berlínský elektronický projekt Moderat, legendární folk-punkové Ferocious Dog, cirkusový taneční mejdan s The Carny Villains či Afro Celt Sound System s odkazem na africkou kulturu.

Finále Colours Of Ostrava obstarali Underworld, Passenger i Barbora Poláková

BENÁTSKÁ!
Co: rocková podívaná na severu Čech
Kdy: 28. - 31. 7. 2017, Vestec u Liberce

Klasický rockový mejdan Benátská noc se přeměnil od roku 2014 na Benátskou! Pořadatelé se snaží zachovat festivalu jeho stálou tvář, koná se proto vždy poslední víkend v červenci. Prvních 19 ročníků bylo na loukách v údolí Jizery na Malé Skále, od 20. ročníku se přestěhoval do Vesce u Liberce. Začíná se Večírkem pro nedočkavé, čtvrteční večer se tentokrát ponese ve slovenském duchu a na hlavním festivalovém pódiu se postupně vystřídají Peter Nagy, Vašo Patejdl a závěrem skupina Horkýže Slíže. Z českých kapel se návštěvníci mohou těšit na vystoupení Lenny, Michala Hrůzy a skupin Jelen nebo Wohnout. Další tradicí je rockový pátek, popová sobota a pop-folková neděle.

Benátská! v Liberci přilákala tisíce lidí, světová esa trumfla Hana Zagorová

SÁZAVAFEST
Co: multikulturní festival
Kdy: 3. - 5. 8. 2017, Světlá nad Sázavou, areál Zámku Světlá nad Sázavou

Z původně jednodenní akce v roce 2001 s jedním pódiem a kapacitou areálu 1 800 lidí se postupně přirozeným vývojem stal Sázavafest renomovaným evropským multikulturním festivalem, který nabízí třídenní program na několika scénách. Návštěvnost každým rokem stoupá a dosahuje kolem dvaceti tisíc lidí. Zatím nebyl zveřejněn hlavní tahák již 17. ročníku, ale pořadatelé určitě něco vymyslí, aby nás řádně namlsali, jak tomu bylo vloni u zpěvačky Skye z Morcheeby či Grahama Candyho. Vystoupí i české festivalové klasiky Jelen, Mig 21, Slza, Xindl X, Rybičky 48, doplní je Čechomor, Miro Žbirka, Aneta Langerová, Lenny, Bára Poláková.

Na Sázavafest přijeli Skye & Ross z Morcheeby, Jirka Macháček prosil, ať nezavírají bary

LET IT ROLL
Co: velký taneční festival 
Kdy: 3. - 5. 8. 2017, Praha

Let It Roll zaměřený na elektronickou hudbu a především žánry drum'n'bass a dubstep. Na české taneční scéně se pojem Let It Roll objevil již v roce 2003, v posledních letech, jste mohli zaznamenat i jeho zimní obdobu, která se letos koná 25. 2. 2017 a vystoupí zde Andy C, Wilkinson, Delta Heavy a The Prototypes. I v letošním roce nás čekají během letní akce tři noci plné d'n'b. Není jen o umělcích a velkých pódiích, ale především o lidech, kteří se každým rokem přidávali a stali se součástí festivalu. V minulém roce vystoupilo na letním Let It Rollu více než 250 producentů a DJs z celého světa. Letos to chtějí pořadatelé překonat, avšak line-up ještě neodtajnili.

OSTRAVA V PLAMENECH
Co: metalový a rockový festival v industriálním městě
Kdy: 5. 8. 2017, Dolní oblast Vítkovic

Hlavní hvězdou čtvrtého ročníku budou švédští Arch Enemy. Kapela pochází z Halmstadu, kde vznikla v roce 1996. V současné době patří ke špičce na světové scéně melodického death metalu. Dále přijedou potěšit Civil War, Traktor, Crystal Viper v čele s Martou Gabriel, japonská legendární kapela Loudness, která funguje již 35 let, či představitelé asyrsko-arménského black metalu Melechesh.

BRUTAL ASSAULT
Co:
metalový festival
Kdy: 
9. - 12. 8. 2017, pevnost Josefov, Jaroměř

Zatímco krypty pod Josefovskou pevností jsou stále ještě zmrzlé, v létě se budou otřásat pod nehynoucí inovativní kanadskou brutalitou v podání Cryptopsy. Hlavní město vražd a ozbrojeného násilí v USA Chicago vyšle své zástupce Macabre, navrátivší legendární Demolition Hammer připomenou, jaké to bylo, když Epidemic of Violence zažíval New York! A kromě špičky podzemního amerického old school thrashe je tu jednička současné americké thrashové scény v podobě Havok. Rotten Sound opět rozpoutají severskou grindcorovou vichřici, jíž se zatím stále nic nevyrovná, zatímco jejich krajané Wolfheart předvedou opačnou a tklivou finskou náturu se svým melodickým death metalem. Britští Architects se vrací, tentokráte již čertužel bez zemřelého kytaristy Toma Searleho.

LIVE: Brutal Assault 2016: Josefovská pevnost pod rekordním metalovým útokem

GRAPE FESTIVAL
Co: jeden z nejlepších slovenských festivalů
Kdy: 11. - 12. 8. 2017, Piešťany

Jako každý ročník, i ten loňský měl svoje vizuální téma, vsadil na čistotu a nevinnost. V praxi se čistota nejvíce projevila v dresscodu, kterým bylo bílé minimalistické oblečení. Z povrchní zábavy se za ta léta stala vítaná tradice, kterou zhruba polovina lidí dodržela. Grape je neuvěřitelně vystylovaný festival. Dalším příkladem je i každoročně měněný vizuál, například ten loňský ovládly bílé antické sochy stylizované do současné módy. Co se týká hudební stránky, letos vsadili pořadatelé na tyto hlavní headlinery: Moderat, Tom Odell, Two Door Cinema Club, Aurora a Cigarettes After Sex.

LIVE: Grape festival - hlavně se stylem!

HIP HOP KEMP
Co: největší hip hopová akce v republice
Kdy: 17. - 19. 8. 2017, FestivalPark, Hradec Králové

Největší hiphopový festival ve střední a východní Evropě hlásí svůj již 15. ročník. Obří mejdan, který stanice CNN opakovaně zařadila mezi 50 nejlepších festivalů světa, proběhne opět v hradeckém Festivalparku. Každoročně se do Hradce sjíždějí fanoušci a hvězdy hiphopové kultury z celého světa. Festival každoročně navštíví kolem třiceti tisíc fanoušků. Můžete se těšit na osm scén, 96 hodin live hip hopu, kolem pěti set interpretů. Pro nedočkavce je připravená zahřívací párty v předvečer konání festivalu.

ROCK HEART
Co: rock-metalový festival
Kdy: 18. - 19. 8. 2017, Moravský Krumlov

Při minulém ročníku vystupovala světová legenda Helloween, kapela, která předvedla strhující show, a mnoho dalších kapel. V dalším ročníku si festival připravil spousty novinek. Největší změnou je dvoudenní konání festivalu, během kterého se na pódiu vystřídá 14 českých skupin a hned 4 zahraniční! První odtajněnou kapelou byla finští Lordi, převedou se s novou desku Monstereophonic: Theaterror vs. Demonarchy. Nenechte si ujít jejich perfektní show s novými maskami. Další hvězdou jsou švédští vikingové Amon Amarth, kteří se po roce vrací do ČR.

Lordi v Hluku: Obrovská show plná efektů a krve

TRUTNOFF
Co: český Woodstock
Kdy: 17. - 20. 8. 2017, Trutnov

Dříve akce známá jako Trutnov Open Air Music Festival dostala přezdívku "Český Woodstock" a patří mezi nejstarší české festivaly svého druhu. První ročník v roce 1987 byl rozehnán Státní bezpečností. Vyznačuje se neobvyklou a neotřelou dramaturgií, mimořádnou atmosférou, prodchnutou indiánskou filosofií a hosty ze společenského a kulturního života. Někdy proto bývá nazýván "festival s názorem". Jedním z pravidelných návštěvníků byl i disident, dramatik a pozdější prezident Václav Havel, který byl v roce 2007 jmenován "náčelníkem festivalu". Loňský ročník mu byl věnován vzhledem k jeho nedožitým osmdesátinám, vystoupili na něm Parov Stelar, Soufly, předloni vytáhli pořadatelé dokonce eso v podobě Prodigy. Program na letošek ještě není znám. 

LIVE: Trutnoff jako Český Woodstock opět nezklamal. Pohrdání si kvůli Jakešovi nezaslouží

Text: Hana Bukáčková

Témata: Let It Roll, Grape, Colours of Ostrava, Imagine Dragons, Sázavafest, Rock Heart, Trutnoff, Brutal Assault, Benátská!, Ostrava v plamenech, Sepultura, Hip Hop Kemp

zavřít