Laufey, hvězda generace Z, vystoupí příští rok na JazzFestBrno

Vydáno 09.12.2023 | autor: iREPORT

Mnozí ji přirovnávají k mladé Dianě Krall, pro další je umělkyní, která s milióny zhlédnutí skladeb na TikToku a dalších sociálních sítích dokázala jazzovou hudbou strhnout generaci Z a vrátit ji na úroveň vrcholného popu. Všichni bez rozdílu se ale nechávají okouzlit jejím nezaměnitelně zralým a hlubokým hlasem... Vůbec poprvé do České republiky přijede čtyřiadvacetiletá islandská zpěvačka Laufey, která vystoupí jako jedna z hlavních hvězd festivalu JazzFestBrno 14. května v pro ni komorním prostředí Sono Centra.

Laufey, hvězda generace Z, vystoupí příští rok na JazzFestBrno Laufey, hvězda generace Z, vystoupí příští rok na JazzFestBrno

Na koncertě Laufey představí své druhé album Bewitched, které mezi jazzovými nahrávkami v USA dosáhlo v prodejnosti na zlatou příčku a je zároveň nominováno na cenu Grammy za nejlepší tradiční popové vokální album. O její popularitě svědčí zcela vyprodané evropské turné příští rok nebo pozvání na prestižní Montreal International Jazz Festival.

Laufey je jednou z těch, kterým se daří něco, co se ještě před pár lety zdálo nemožné: vrátit jazzovou muziku do obecných žebříčků, na sociální sítě, prostě do přímé konkurence s vrcholným popem. A to rozhodně nikoli jako chudého příbuzného,” říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Snarky Puppy oslaví na JazzFestBrno dvacáté výročí

„Jsme proto moc rádi, že nabídneme domácímu publiku její koncertní premiéru, navíc v intimním prostředí Sono Centra. V jejím zpěvu se snoubí to nejlepší z jazzové tradice, ale zároveň je to dosazeno do současných souřadnic kvalitního popu,” dodává.

V příběhu čtyřiadvacetileté Laufey Lín Jónsdóttir, jak zní její plné jméno, se snoubí exotika s tradicí i klasika s modernou. Otec, Islanďan, je přesvědčeným jazzovým fanouškem, který svým dcerám odmalička pouštěl desky Billie Holiday, Elly Fitzgerald či Cheta Bakera. Maminka je rodilá Číňanka, talentem i povoláním klasická houslistka. Po klavírní průpravě už od čtyř let Laufey usedla v osmi letech k violoncellu, s nímž to dotáhla až k absolutoriu reykjavícké konzervatoře, kde dva roky studovala i zpěv. Jako patnáctiletá se rozhodla zkusit štěstí jako historicky nejmladší soutěžící v talentové soutěži Ísland Got Talent a dostala se do finále. O rok později si úspěch zopakovala v neméně populární show The Voice Island.

Studium proslavené Berklee v Bostonu, čím dál častější pobývání ve Spojených státech, ale také účinkování v Evropě, třeba spolupráce s Londýnskou filharmonií, to všechno vyústilo ve zpěvaččiny první vrcholně profesionální nahrávky, jež kritika oceňovala nejen za interpretační, ale i autorskou kvalitu. „A ruku v ruce s ohlasem kritiky přišel i enormní posluchačský zájem. I v tom překračuje zpěvačka zvyklosti jazzového žánru: umí skvěle pracovat se sociálními sítěmi a její hudební příspěvky na platformách TikTok a Instagram mají obrovskou sledovanost,” zdůrazňuje Vilém Spilka. Albově debutovala titulem Everything I Know About Love v roce 2022, sklidila nadšené recenze a obratem obsadila první místo žebříčku alternativních debutů v Billboardu. Druhá deska Bewitched je ještě úspěšnější: mezi jazzovými alby v USA dosáhla na zlatou příčku a je nominována na cenu Grammy za nejlepší tradiční popové vokální album.

V rámci JazzFestBrno 2024 dále vystoupí legendární formace Snarky Puppy, dva její členové Bill Laurance a Michael League s akustickým projektem, čerstvá držitelka dvou Grammy zpěvačka Samara Joy, Stingův dvorní trumpetista Chris Botti s vlastní kapelou nebo virtuózní banjista a držitel patnácti cen Grammy Béla Fleck. Dále také jihoafrický klavírista, skladatel a producent Nduduzo Makhathini, brilantní americký trumpetista Keyon Harrold proslavený tím, že nahrál part Milese Davise v životopisném filmu Miles Ahead, mladá newyorská saxofonistka Lakecia Benjamin, japonský trumpetista Takuya Kuroda nebo all-stars projekt Trio Grande.

TZ, foto: archiv JazzFestBrno
Témata: Laufey, JazzFestBrno, jazz

zavřít