JazzFestBrno se blíží. Přiveze držitele Grammy Samaru Joy, Chrise Bottiho, Snarky Puppy, Bélu Flecka i zpěvačku Laufey

Vydáno 26.01.2024 | autor: iREPORT

Poslední lednový večer začíná koncertem jihoafrického klavíristy, skladatele a producenta Nduduza Makhathiniho třiadvacátý ročník mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno. Do 2. června v rámci celkem osmnácti koncertů vystoupí například čerstvá držitelka dvou Grammy zpěvačka Samara Joy, Stingův dvorní trumpetista Chris Botti, virtuózní banjista a držitel patnácti cen Grammy Béla Fleck, americká legenda s pěti Grammy Snarky Puppy nebo islandská zpěvačka Laufey, hvězda generace Z.

JazzFestBrno se blíží. Přiveze držitele Grammy Samaru Joy, Chrise Bottiho, Snarky Puppy, Bélu Flecka i zpěvačku Laufey JazzFestBrno se blíží. Přiveze držitele Grammy Samaru Joy, Chrise Bottiho, Snarky Puppy, Bélu Flecka i zpěvačku Laufey

Právě úvodní vystoupení Nduduza Makhathiniho v stylovém prostředí Cabaretu des Péchés zahajuje novou koncertní řadu Club Life, jejímž cílem je přenést do Brna atmosféru newyorských klubů. V rámci ní zahrají například nově oznámení New Jazz Underground, Gretchen Parlato & Lionel Loueke a Julian "J3PO" Pollack Trio nebo Keyon Harrold, Lakecia Benjamin, Takuya Kuroda a Trio Grande. Festival nabídne také tradiční Slavnosti synkop, koncert studentů katedry jazzu JAMU nebo oslavu mezinárodního dne jazzu.

„Letos chceme ukázat neuvěřitelnou pestrost jazzu,” říká na úvod umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka a pokračuje: „Na jedné straně se Brno stává rájem pro velká, již etablovaná, světová jména, často ověnčená cenami Grammy. Jsem rád, že řadu osobností představíme poprvé v menších prostorech a pak se k nám vrátí jako hvězdy do většího. Což je letos příklad zpěvačky Samary Joy. Podobně věříme, že se tak stane u domácí premiéry islandské zpěvačky Laufey. Na straně druhé se snažíme přinést do Brna nejen hudební umění, ale i klubovou atmosféru, která k jazzu neodmyslitelně patří. Proto je naší letošní novinkou řada Club Life z velké části ve stylovém prostředí Cabaretu des Péchés, kde si člověk vychutná odpovídající atmosféru - spolu třeba s dobrým pitím,” dodává Spilka.   

Z velkých světových jmen se jako první představí 15. února na dvojkoncertě virtuózní banjista Béla Fleck s projektem My Bluegrass Heart. „Při své premiéře na JazzFestu Brno se vrátí ke svým bluegrassový kořenům a vystoupí s all-star sestavou, v níž září i obdivovaná mandolinistka Sierra Hull,” popisuje Spilka.

O dva dny později, 17. února, přijedou v české premiéře do Brna basista a kapelník formace Snarky Puppy Michael League a její dlouholetý člen, klavírista Bill Laurance. Představí vlastní plně akustický projekt. „Oba se obrátili k intimitě a k akustickým nástrojům – Laurance ke klavíru a League k akustické base, kytaře a bezpražcové arabské loutně oud,” říká Spilka.

V roce 2022 zpěvačka Samara Joy nadchla diváky na festivalovém koncertě v Tišnově, letos se vrací 13. dubna jako jedna z jeho hlavních hvězd. „Kariéra mladé newyorské zpěvačky od té doby nabrala raketovou rychlost. S dvěma čerstvými cenami Grammy se vyšvihla v pouhých třiadvaceti mezi smetánku jazzového zpěvu. Sama je interpretkou v tom nejklasičtějším slova smyslu, následovnicí Billie Holiday, Elly Fitzgerald nebo Sarah Vaughan. Z jejich repertoáru si také vybírá písně pro koncerty i alba,” líčí Spilka.

Legendární americká formace Snarky Puppy, pětinásobní držitelé Grammy, zahrají na jediném tuzemském koncertě 1. května v Brně v rámci turné, na kterém oslaví dvacet let od svého založení. „Snarky Puppy vždy udivovali svým početným složením - tři kytary, čtvery klávesy, čtyřčlenná dechová sekce, housle, celá řada perkusí a bicích. A to vše pod sjednocujícím vedením zakladatele a basisty Michaela League,” uvádí Spilka.

Snarky Puppy oslaví na JazzFestBrno dvacáté výročí

Držitel Grammy za desku Impressions Chris Botti, nejen Stingův dvorní trumpetista, ale i spoluhráč Paula Simona a mnohých dalších světových hvězd, přiveze 12. května do Brna vlastní kapelu pohybující se na hraně R´n´B, jazzu, funku a gospelu. Představí naživo komorní album Vol. 1, které vyšlo na prestižním jazzovém labelu Blue Note. „Chris Botti dokáže propojit jazzovou hru se zvukem, který oslovuje i široké popové publikum. Vytváří tak neopakovatelnou podobu tzv. smooth jazzu,” popisuje Spilka.

14. května přijede vůbec poprvé do České republiky čtyřiadvacetiletá islandská zpěvačka Laufey, která okouzluje svým nezaměnitelně zralým a hlubokým hlasem. „Laufey je jednou z těch, kterým se daří vrátit jazzovou muziku do obecných žebříčků, na sociální sítě, prostě do přímé konkurence s vrcholným popem,” říká Vilém Spilka. „Jsme proto moc rádi, že nabídneme domácímu publiku její koncertní premiéru, navíc v intimním prostředí Sono Centra. V jejím zpěvu se snoubí to nejlepší z jazzové tradice, ale zároveň je to dosazeno do současného kvalitního popu,” zdůrazňuje. Laufey v Brně představí druhé album Bewitched, které mezi jazzovými nahrávkami v USA dosáhlo v prodejnosti na zlatou příčku a je zároveň nominováno na cenu Grammy za nejlepší tradiční popové vokální album. O její popularitě svědčí zcela vyprodané letošní evropské turné nebo pozvání na prestižní Montreal International Jazz Festival.

Laufey, hvězda generace Z, vystoupí příští rok na JazzFestBrno

V rámci řady Club Life v Cabaretu des Péchés jako první letos zahraje 31. ledna jihoafrický klavírista, skladatel a producent Nduduzo Makhathini pocházející z národa Zulu. 13. března pak vystoupí americký trumpetista Keyon Harrold, který nahrál dokonale jako Miles Davis závěrečný part v životopisném filmu Miles Ahead. Festivalový večer 21. března nabídne divákům výjimečně v CED - Huse na provázku dvojkoncert. Newyorská saxofonistka Lakecia Benjamin dokáže kořeny moderního jazzu spojit s aktuálními postupy a výsledek přetavit v něco originálního a navíc veskrze současného. V druhé části ukáže v New Yorku usazený japonský trumpetista Takuya Kuroda, proč je země vycházejícího slunce označována jako jazzová velmoc.

26. března přijede do Cabaretu all-stars projekt Trio Grande, v němž se původně spojili kytarista Gilad Hekselman, saxofonista Will Vinson a bubeník Antonio Sánchez, kterého posléze nahradil Nate Wood. 9. dubna zde v české premiéře zahraje americké trio  New Jazz Underground, které na svém YouTube kanále úspěšně spojuje virtuozitu s humorem, 18. dubna pak společně americká zpěvačka Gretchen Parlato a beninský kytarista a zpěvák Lionel Loueke s repertoárem, v němž se snoubí klasický pop a jazz s latinou, R&B a afrobeatem. Club Life pak uzavře 21. dubna americký klavírista a klávesista Julian “J3PO” Pollack se svým triem, který fúzuje elektroniku, syntezátory, samply a lo-fi beaty.

Oslavy mezinárodního dne jazzu 30. dubna obstarají v CED - Huse na provázku americký pianista Emmet Cohen Trio a Kravchenko Clees Duo ukrajinské zpěvačky Kateryny Kravchenko a lucemburského vibrafonisty Arthura Cleese.  JazzFestBrno dětem proběhne 19. května v CVČ Lužánky a tradiční Slavnosti synkop 2. června opět v CED - Huse na provázku.

Podrobný program a vstupenky jsou v prodeji na www.jazzfestbrno.cz.

JAZZFESTBRNO 2024 - PROGRAM:
31.01.2024 / Cabaret des Péchés (Club Life): Nduduzo Makhathini
15.02.2024 v 17:00 a 19:30 / Sono: Béla Fleck: My Bluegrass Heart
17.02.2024 / Besední dům: Bill Laurance & Michael League
13.03.2024 / Cabaret des Péchés (Club Life): Keyon Harrold
21.03.2024 / CED (Club Life): Lakecia Benjamin, Takuya Kuroda
26.03.2024 / Cabaret des Péchés (Club Life): Trio Grande
09.04.2024 / Cabaret des Péchés (Club Life): New Jazz Underground
13.04.2024 / Sono: Samara Joy
18.04.2024 / Cabaret des Péchés (Club Life): Gretchen Parlato & Lionel Loueke
21.04.2024 / Cabaret des Péchés (Club Life): Julian "J3PO" Pollack Trio
24.04.2024 / Divadlo na Orlí: Koncert studentů Katedry jazzu JAMU
30.04.2024 / CED: International Jazz Day: Kravchenko Clees Duo, Emmet Cohen Trio
01.05.2024 / Sono: Snarky Puppy
12.05.2024 / Janáčkovo divadlo: Chris Botti
14.05.2024 / Sono: Laufey
02.06.2024 / CED: Slavnosti synkop

TZ, foto: Meredith Truax, Ndumiso Ntshali, archiv JazzFestuBrno
Témata: JazzFestBrno, Samara Joy, Chris Botti, Béla Fleck, Snarky Puppy, Laufey

zavřít