Banjista Béla Fleck se chystá do Brna, vystoupí na JazzFestBrno

Vydáno 10.08.2023 | autor: iREPORT

Festival JazzFestBrno ohlašuje první koncert na příští rok: 15. února 2024 v brněnském Sono Centru vystoupí virtuózní hráč na banjo Béla Fleck. Naživo představí v doprovodu své kapely složené z dalších mistrovských, o generaci mladších, hudebníků album My Bluegrass Heart, které vyšlo v roce 2021.

Banjista Béla Fleck se chystá do Brna, vystoupí na JazzFestBrno Banjista Béla Fleck se chystá do Brna, vystoupí na JazzFestBrno

Béla Fleck, pětašedesátiletý patnáctinásobný držitel Grammy (a třicet šestkrát nominovaný). patří mezi nejvýznamnější hudebníky současnosti a je bezesporu největší hvězdou svého nástroje. Spolupracoval s mnoha umělci z celého světa i napříč žánry, od amerického jazzmana Chicka Corey přes irského bluesrockera Roryho Gallaghera až po řadu představitelů world music z Indie či Afriky.

„V živé podobě projektu My Bluegrass Heart se představí po boku Bély Flecka jak ti, kdo se přímo v rolích hostů na albu podíleli, jako je brilantní houslista Michael Cleveland, hvězdná mandolinistka Sierra Hull nebo kytarista Bryan Sutton, tak další hudebníci, kteří patří k absolutním současným profesionálům, schopným skvěle zahrát prakticky na kterýkoli nástroj z ´bluegrassové rodiny´ Justin Moses a Mark Schatz,“ vysvětluje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

V Paláci Akropolis zněla banja, přijel Béla Fleck s manželkou

Ačkoli Béla Fleck pochází z New Yorku, hudebně vzešel ze své lásky právě k jižanskému bluegrassu, do něhož se zamiloval poté, co se v patnácti letech obeznámil s banjem, nástrojem, který mu věnoval dědeček, a když absolvoval první krůčky podle učebnice legendárního Petea Seegera. Po přestěhování do Kentucky se stal členem slavných New Grass Revival, kapely, složené vesměs z hudebníků, kteří patří k absolutním hvězdám svých instrumentů, jako je například hráč na dobro Jerry Douglas nebo mandolinista Sam Bush. A ačkoli skupina ukončila hlavní etapu svojí činnosti v roce 1989 a její členové se vesměs odebrali na sólové dráhy, scházejí se periodicky nejen pod starým názvem, ale také v rámci jiných společných projektů.

Právě ty Fleckovy bývají nejostřeji sledované. V roce 2021 vydal Béla Fleck dvojalbum příznačně nazvané My Bluegrass Heart, které zakončilo trilogii desek, započatou albem Drive z roku 1988 a pokračující nahrávkou The Bluegrass Sessions z roku 1999. Na všech se podíleli staří kolegové z New Grass Revival. „Poslední titul ovšem přináší jedno prvenství: představuje vedle legend také čerstvou hráčskou krev žánru, který na jedné straně udržuje tradice, ale zároveň své nejmuzikálnější protagonisty dokáže doslova vystřelit ke stylově přesahové, instrumentálně dokonalé a přitom emočně velmi působivé hudbě,” doplňuje Vilém Spilka.

Před únorovým vystoupením Bély Flecka festival JazzFestBrno nabídne na podzim čtyři další koncerty: Ondřej Pivec a křest desky Greatest Hits 4000 3. října v Divadle Husa na provázku, Clayton-Hamilton Jazz Orchestra s hostujícím Danem Bártou a Concept Art Orchestra 12. října v Sono Centru, norská kapela Jaga Jazzist 22. listopadu na Flédě a francouzský trumpetista s libanonskými kořeny Ibrahim Maalouf 5. prosince opět v Sono Centru.

TZ, foto: Alan Messer, William Matthews
Témata: JazzFestBrno, Béla Fleck, banjo

zavřít