Ivan Mládek interview: Koncerty Banjo Bandu se nezdaří, jen když má pianista zlomenou ruku nebo trumpetista opar

Vydáno 27.01.2017 | autor: redakce

Ivan Mládek se jako jeden z mála domácích hudebníků prosadil v zahraničí. Před lety jeho hit Jožin z bažin oslnil Poláky, nedávno si díky coververzi v talentové soutěži získal i Rusy. Svůj vynález - kytarový keybord Guitariano - dokonce vyvezl až do Ameriky. Více v našem videorozhovoru....

Ivan Mládek interview: Koncerty Banjo Bandu se nezdaří, jen když má pianista zlomenou ruku nebo trumpetista opar Ivan Mládek interview: Koncerty Banjo Bandu se nezdaří, jen když má pianista zlomenou ruku nebo trumpetista opar. Foto: Tomáš Klíma

Jak jste se vlastně dostal k banju? To přece u nás není moc frekventovaný nástroj. Bylo to tím, že jste už jako student začínal s dixielandem?
Když jsem jako student propadl dixielandu, na banjo jsem už trochu hrál. V raném mladí jsem se občas ocitl mezi trampy, u kterých jsem tento nástroj objevil. Na první poslech mně jeho zvuk fascinoval, což se mi stalo osudným.

HUDEBNÍ CENY ŽEBŘÍK - V PLZNI VYSTOUPÍ IVAN MLÁDEK, DAN BÁRTA I TOMÁŠ KLUS

S vaší znalostí strunných nástrojů souvisí i váš patentovaný vynález - kytarový keyboard Guitarino. Jak jste na něj tehdy přišel?
Po jednom trapném sólovém vystoupení, na kterém jsem vystupoval jen sám s banjem. Zatoužil jsem tenkrát po nějakém keyboardu pro hráče s kytarovou technikou, který by vyluzoval hodnotnější doprovod než banjo. S basou, bicími, doprovodnými akordy a s možností hrát "chórusy". Ještě cestou domů autem jsem vymyslel název, princip a koncepci nástroje. Víc práce pak měli odborníci Ing. David Převorovský a Ing. Dr. Viktor Plaček, kteří nástroj vyvinuli. Velkou zásluhu na vzniku guitariana měl i JUDr. Petr Kalenský, který se na projektu významně finančně podílel a který se postaral o příslušné patenty.

REAKCE LIDÍ NAŠE VÝKONY MOC NEMĚNÍ

Intenzivně koncertujete více než 50 let - na všech možných místech, včetně zahraničí. Jak se vám ale hraje na žánrově odlišných akcích - třeba na rockovém festivalu v Trutnově (dodnes nezapomenu na vaše tamní vystoupení v r. 2000), nebo loni na Kryštof Kempech?
Hraje se nám všude stejně dobře, muzika nás pořád baví - stojí pevně na základech starého jazzu, takže máme možnost improvizovat, a tudíž hrát písničky vždycky trochu jinak. Ať vystupujeme kdekoliv, vždycky si hezky "zahrajeme". Ať jsme na mejdanu, kde nás nikdo moc neposlouchá, a nebo v amfiteátru, kde deset tisíc lidí jásá a zpívá s námi. Samozřejmě taková vystoupení potěší, ale reakce lidí naše výkony moc nemění, všude hrajeme, jak nejlépe umíme. I když, pravda, někdy se moc nedaří. Třeba když má pianista zlomenou ruku. Nebo trumpetista opar.

vložte odkaz, text nemažte

Nemohu se nezeptat, jak reagujete na časté předělávky vašich skladeb. Nebo například na nedávné parodie Jožina z bažin v české nebo ruské verzi televizní show Tvoje tvář má známý hlas.
Reaguji pragmaticky. Každá parodie - i ta nepovedená - nám dělá svým způsobem reklamu. V sedmdesáti letech jsem se dal do televizní penze, a tak je nám každé připomenutí na obrazovce dobré.

Doslova fenomenální úspěch jste díky Jožinovi zaznamenal asi před devíti let v Polsku. Jak k tomu tehdy došlo a nechtěli po vás najednou Poláci nejen koncerty, ale třeba i písničky v polštině?
Zajímavé a překvapující je, že Poláci všude trvali na našich českých verzích. Takže i když naše veškeré mluvené slovo bylo v polštině, zpívali jsme jen česky. Poláky asi naše řeč baví - nakonec jako nás baví polština.

Podlehl Ivan Mládek metalu? Nová verze Jožina z bažin baví celý internet

Banjo Band slaví úctyhodných 50 let. Mohl byste představit jeho současnou sestavu?
Lenka Plačková a Lenka Šindelářová - zpěv, Libuna Roubychová - baskytara a zpěv, Jan Mrázek - alt banjo, valcha a zpěv, Zdeněk Kalhous - klavír, Vítězslav Marek - trubka, plectrum banjo a kytara, já - plectrum banjo, kytarbanjo a zpěv.


Ivan Mládek na archivní fotografii Tomáše Martinka

TROUFAL BYCH SI ROZDÁVAT CENY ZA FILMY

Jak se vám podařilo nahradit Ivo Pešáka, který byl členem kapely a vaším spolupracovníkem prakticky celou svou dlouhou kariéru?
Ivo Pešák byl tak výrazná figura, že ho ani nahradit nešlo. V naší kapele zastával hlavně funkci showmana, a tak mají teď naši další baviči Mrázek, Plačková, Šindelářová a Roubychová víc práce. Co se hudby týče, větší ztrátou pro Banjo Band bylo úmrtí našeho skvělého studiového klarinetisty Michala Pálky v loňském roce. Za toho také žádnou náhradu nehledáme, na žádné nové CD se v dohledné době nechystáme.

VIDEO: Ruská zpěvačka vystřihla v tamní Tváři Jožina z bažin od Ivana Mládka

Je neuvěřitelné, kolika profesím a zájmům se věnujete - a na tak vysoké úrovni. Jste znám jako hudebník, textař, spisovatel, humorista, scénárista, malíř, vynálezce… Čemu se momentálně věnujete nejvíc?
Skoro všechny vyjmenované profese jsou u mne pod profesemi písničkáře, kterým se cítím být. A momentálně se věnuji jen dvěma - cvičení na banjo a malování. A pak vlastně jestě jedné - šoférování. S Banjo Bandem najezdím po zájezdech možná víc kilometrů, než kdejaký profesionální řidič.

Anketa Žebřík oceňuje nejlepší hudební díla a interprety za uplynulý rok. Komu byste dal cenu vy?
Je to smutné, ale stárnoucí muzikanti jsou většinou hrozní omezenci, kteří nikoho neznají - a když, tak jen ty mrtvé. Znám podle vidění hodně mladých kluků, se kterými se setkávám na pódiích, ale jejich muzice nerozumím, neumím posoudit, kdo je lepší a kdo horší. Spíš bych si troufal rozdávat ceny za filmy, na které ve vzácně volném čase čumím. Panu Krobotovi bych ji dal za film Díra u Hanušovic a Jaroslavu Duškovi za herecký výkon v seriálu Pustina.

Jaké jsou vaše plány pro letošní rok?
Zlepšit se ve hře na banjo a na kytaru, namalovat aspoň deset pláten a zdárně absolvovat všechny už nasmlouvané koncerty s Banjo Bandem. A že je jich požehnaně!

text: Jarda Hudec, foto: Tomáš Klíma (rozhovor), Tomáš Martinek (archiv iREPORTu), Jana Braunová (Kryštof Kemp Plzeň), mladekivan.cz

Témata: Ivan Mládek, Banjo Band, Žebřík, country, Jožin z bažin, Trutnoff, Kryštof Kemp, Guitariano

zavřít