LIVE: Ivan Mládek s Banjo Bandem okouzlili legendárními songy a humorem natřískaný pražský Kulturní dům Barikádníků

Vydáno 18.02.2023 | autor: Aleš Materna

Byl to nezapomenutelný večer. Nejen téměř vesnickou atmosférou staršího kulturáku, kde teklo pivo proudem a na odbyt šly nejvíc klobásky s křenem, ale hlavně díky charismatické legendě s pleší a banjem, zpívající letité hity jako zamlada. Ivan Mládek i přes svůj vysoký věk neztrácí nic ze svého naturelu přirozeného baviče a ve spojení s kapelou, nesmrtelnými písničkami a novými vtipy a gagy stále dokáže fanoušky od srdce rozesmát, pobavit a pohladit po duši.

LIVE: Ivan Mládek s Banjo Bandem okouzlili legendárními songy a humorem natřískaný pražský Kulturní dům Barikádníků LIVE: Ivan Mládek s Banjo Bandem okouzlili legendárními songy a humorem natřískaný pražský Kulturní dům Barikádníků

Ivan Mládek
Praha, KD Barikádníků
16. 2. 2023

Sál byl zcela naplněn diváky již dlouho před začátkem vystoupení a krátce po devatenácté hodině se bez velkých okolků objevila na scéně celá kapela čítající sedm hudebníků. A po krátkém úvodu, kdy se Ivan Mládek zeptal přítomných, zda chtějí, aby dnes večer říkal jen samé slušné vtipy (jen pár rukou nahoře), anebo také i nějaké ty sprosťačinky (téměř všechny ruce nahoře), spustil Banjo Band song Koukejte vycouvat, jenž následovala téměř romantická písnička Láďa jede lodí. Nutno poznamenat, že členové kapely, ač většinově již důchodového věku, zvládali své nástroje mistrně, Ivan Mládek válel sóla na banjo téměř jako zamlada, a věk nebyl znát ani na jeho zápalu a kvalitě zpěvu. Právě naopak -  s věkem jako by stále více moudřel a jeho výraz postaršího dědečka vyprávějícího vtipy nejen pro dospělé, ale i třeba pro svá vnoučata, dokázal navodit kouzelnou atmosféru.

Ivan Mládek bavil pražskou Barču, dorazily i Kalamity Jane a Lenka Plačková

Po úvodních dvou písničkách pozval mistr banja na pódium Lenku Plačkovou, která zazpívala svým okouzlujícím naivním a trochu potrhlým způsobem písničku Když jsem já sloužil(a), a po ní známý valchař Jan Mrázek s písničkou Heč heč heč. Další hudebnice kapely Libuna Roubychová svým nezaměnitelným způsobem, kdy si tak trochu šlape na jazyk, představila vtipnou historku o své kariéře, kdy se od práce dojičky a mnoha dalších zaměstnání dostala až do Banjo Bandu Ivana Mládka, aby poté vystřihla song Pochod Praha-Prčice. Zazněly i další známé hity Linda či Medvědi nevědí, aby se na konec první části vystoupení na pódiu objevila i Lenka Šindelářová, přezdívaná Kalamity Jane, aby zapěla písničku U sila.

Po dvacetiminutové pauze zazněly další legendární hity, hrané dodnes u táboráků či z rádií, jako Jez, Má milovaná, Ňu ňu ňu, Kousavá deka či Černá hodinka, aby v závěru vystoupení přišly na řadu ty největší hity z největších – Prachovské skály, Mravenci v kredenci, samozřejmě také Jožin z bažin a jako přídavek Rychlík jede do Prahy.

Ivan Mládek interview: Koncerty Banjo Bandu se nezdaří, jen když má pianista zlomenou ruku nebo trumpetista opar

Bylo to opravdu velice povedené vystoupení, jednotlivé písničky prokládal Ivan Mládek vtipem a šarmem, dával dostatečný prostor také hostům z řad vystupujících žen k mnoha scénkám a skečům, jejichý kouzlo tkví právě v živém vystoupení a je na paíře takřka nepřenosné, případně Janu Mrázkovi, vyprávějícímu neobyčejný a neobyčejně zábavný příběh jeho vztahu ke své ženě. Ale hlavně všichni jak na pódiu, tak mezi diváky v sále si užívali pospolitost a skvělou uvolněnou náladu, tak potřebnou v této době. Koncert Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu byl skutečným balzámem na duši a nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že všichni, kdo se ho zúčastnili, šli po koncertě domů povzneseni a rozveseleni nakažlivým entusiasmem a pohodovou atmosférou celého večera, tak trochu proměněni alespoň na chvíli a o maličko k lepšímu.

Text: Aleš Materna, foto: Jan Urbánek
Témata: Ivan Mládek, Banjo Band, KD Barikádníků, bluegrass

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít