Ivo Pešák - Dobrosrdečný komik, který udělal z Jožina z bažin mezinárodní senzaci

Vydáno 21.07.2018 | autor: Roman Jireš

Klarinetista a doprovodný zpěvák Banjo Bandu Ivana Mládka Ivo Pešák byl v kapele showmanem, který se stal díky klipům populárním i u zahraničních posluchačů. Zemřel 9. května 2011 v Praze ve věku 66 let. Příčinou úmrtí byly komplikace po operaci bypassu. "Pro naši kapelu je to velká ztráta," reagoval tehdy jeho dlouholetý spoluhráč Ivan Mládek"Angažování Ivo Pešáka byl asi ten nejlepší počin, který jsem pro Banjo Band mohl udělat," konstatoval Mládek, který vyzdvihl zejména nezapomenutelné pódiové kreace hlavní postavy slavného klipu Jožin z bažin.

Ivo Pešák - Dobrosrdečný komik, který udělal z Jožina z bažin mezinárodní senzaci Ivo Pešák - Dobrosrdečný komik, který udělal z Jožina z bažin mezinárodní senzaci


Smrt si říká rock'n'roll (349.) - Ivo Pešák

Pešák, dobrosrdečný terč Mládkova humoru, nemusel na pódiu předvádět žádné excelentní výkony, a dav přesto bouřil nadšením. Stačilo, aby vousatý obr udělal grimasu nebo jednoduchý tanec. "Jeho popularita rychle rostla a časem se z něj stal snad jediný český hudebník, který sklízel obrovské ovace, aniž by vydal jediný tón na klarinet, aniž by otevřel ústa, aniž by se pohnul. Byl to fenomén, který se dá těžko nahradit," vzpomínal Mládek.

Žebřík poznal vítěze, speciální cenu získal Ivan Mládek

HUMOR I NA POHŘBU

S Pešákem, kterého přijímalo také rockové publikum na Open Air Music Festivalu Trutnov, se jeho blízcí rozloučili před sedmi lety 16. května společnou motlitbou ve zcela zaplněném kostele sv. Jakuba na zámku Zbraslav v Praze. Pešáka přišli na poslední cestu doprovodit členové rodiny, přátelé z hudebního světa, ostatní kamarádi i příznivci jeho osobitého humoru. O jeho velké oblibě svědčí rozmanitost smutečních hostů - vedle členů Banjo Bandu dorazil například básník Ivan Martin Jirous, komik Václav Upír Krejčí, moderátor a scenárista Eduard Hrubeš, producent Oldřich Lichtenberg, herec a kaskadér Zdeněk Srstka nebo bývalý fotbalový reprezentant Horst Siegl. Kromě rodiny zaslali věnec například protagonisté muzikálu Baron Prášil, v němž Pešák účinkoval v roli Nomena. 



Obřad v kostele vyvolal slzy i úsměvy, když se slova ujal Ivan Mládek. "Často žertoval o tom, že nejlepší smrt je v hospodě v okamžiku, kdy už je dopito, ale ještě není zaplaceno," uvedl Mládek, který s Pešákem vystupoval několik desítek let. "Teď se mi možná směje, jak se plahočím po koncertech a platím daně."

Ivan Mládek interview: Koncerty Banjo Bandu se nezdaří, jen když má pianista zlomenou ruku nebo trumpetista opar

NESMRTELNÝ JOŽIN

Ivo Pešák se narodil 7. září 1944 v Jaroměři. Vystudoval konzervatoř a prošel několika vesměs dixielandovými kapelami. Určující však bylo jeho angažmá v Mládkově Banjo Bandu, jako zakládající člen v souboru působil do konce života. Natočil s ním řadu desek i zábavných televizních pořadů; v menších rolích ho režiséři obsadili i do několika filmových komedií.



Popularitu u hudebních fanoušků v tehdejším Československu a později díky internetu také zejména v Polsku a Rusku Pešákovi přineslo účinkování v klipu Jožin z bažin. Hit, který Mládek složil na zakázku za demižon slivovice, dobyl polské hitparády. Zpráva o tom, že Mládek v Polsku zahájil svou koncertní šňůru, se objevila ve všech hlavních večerních zpravodajských relacích. Také u našich severních sousedů, odkud se objednávky na vystoupení před deseti lety jen sypaly, podle Mládka uspěla píseń Jožin z bažin hlavně také díky tanečním kreacím Pešáka. "Umím tančit od narození, polsky, česky, jakkoliv," pochlubil se tehdy Pešák.

text: Roman Jireš

Témata: Ivo Pešák, Ivan Mládek, Jožin z bažin

zavřít