BIZÁR: Umělá inteligence vládne světu. Takhle by zněl Jožin z bažin v heavy metalovém kabátě

Vydáno 20.03.2024 | autor: iREPORT

Umělá inteligence začíná pomalu fušovat i do hudebního světa. Po písních smyšlené zpěvačky Anny Indianny je tady předělávka Jožina z bažin do heavy metalové podoby. Co na ni říkáte?

BIZÁR: Umělá inteligence vládne světu. Takhle by zněl Jožin z bažin v heavy metalovém kabátě BIZÁR: Umělá inteligence vládne světu. Takhle by zněl Jožin z bažin v heavy metalovém kabátě

Skladba Jožin z bažin od Ivana Mládka je dnes už legendární. Vznikla v roce 1977 na námět Zdeňka Kňučíka Navrátila ze Zlína, který chtěl původně nahrát svou báseň o exhibicionistovi, který vylézá z bažiny a ukazuje se nahý před pracovnicemi obuvnického závodu. Jenže Mládkovi bylo okamžitě jasné, že takový song by v médiích tehdy neprošel. Rozhodl se proto příběh změnit na pohádku.

Ivan Mládek interview: Koncerty Banjo Bandu se nezdaří, jen když má pianista zlomenou ruku nebo trumpetista opar

Respektive na parodii na pohádky o statných rytířích zachraňující princezny, které následně dostanou za ženu, a k tomu navrch půl království. V podání Mládka se z Jožina stává lidožrout, který sídlí v bažinách u Vizovic a „žere hlavně Pražáky“. Místo princezny pak za zbavení se tohoto netvora dostane hrdina předsedovu dceru a půl JZD.

Píseň se stala slavnou nejen v České republice, ale také za hranicemi. Několika předělávek se dočkala v Polsku, hrála se i v Rusku a dostala se také k Metallice. Její členové – baskytarista Robert Trujillo a kytarista Kirk Hammett, ji naživo přehráli 2. dubna 2018 během koncertu v pražské O2 areně.

V heavy metalové verzi ji nyní na Youtube zveřejnil i účet havranoviny, který má na starosti nadšenec do umělé inteligence David Spáčil. Fanoušek Jožina z bažin si tak může poslechnout, jak by zněl legendární song v úplně jiném kabátu.

Metallica přilákala do Letňan přes 70 tisíc lidí. Znovu zahrála i Jožina z bažin

Jelikož jde o dílo umělé inteligence (konkrétně aplikace SUNO) není výsledek dokonalý. „Kovaný muzikant nad tím oprávněně ohrne nos,“ říká Spáčil s tím, že se ale veřejnosti dostupná technologie rychle vyvíjí a příště by mohl být výsledek o to lepší.

O tom, do jaké míry zasáhne umělá inteligence do uměleckého světa, se vedou rozsáhlé diskuze. Již v minulosti vydala své vlastní singly zpěvačka Anna Indiana, která byla právě AI „vyrobená“. Ani tenkrát se ale produkt nedočkal velkého úspěchu. Hlas Anny okomentovali hudební fajnšmekři jako otravný a falešný.

red, foto: YT Ivan Mládek - Jožin z bažin
Témata: Ivan Mládek, Jožin z bažin, heavy metal, bizár

zavřít