Zemřel Alan Pešta, hrával v Polymetalu a Liguére!

Vydáno 03.07.2023 | autor: redakce

Ve věku nedožitých 56 let zemřel ve čtvrtek 29. června zpěvák a houslista Alan Pešta. Podlehl vleklým zdravotním problémům. Byl členem přeloučské metalové kapely Polymetal a stál u zrodu Liguére!.

Zemřel Alan Pešta, hrával v Polymetalu a Liguére! Zemřel Alan Pešta, hrával v Polymetalu a Liguére!

„Odešel s úsměvem na rtech po dlouhém a statečném boji s těžkou nemocí. Děkujeme všem za tichou vzpomínku,“ sdílel na svém facebookovém profilu syn Alana Pešty Matěj.

Alan Pešta se zapsal do historie svým působením v kapele Polymetal, u jejíhož zrodu stál. Inspiraci čerpala sestava v zahraničí, především v NSR a Anglii. „Ve zkušebně se například nacvičovala lidská pyramida, kterou se tehdy blýskli Scorpions. Tondovo sólo na basu, kdy ho Alan nosil na ramenou bylo také oblíbeným číslem. Byly to jenom takové bonusy, jelikož Tonda s Alanem sami o sobě dokázali obrátit během hry pódium vzhůru nohama,“ vzpomínají členové na začátky v kronice Polymetalu.

V roce 1995 založil Pešta s Martinem Dvořáčkem, Pavlem Glozou a Slávkem Bařinkou kapelu Liguére! Hrál v ní na housle a zpíval. Skupina se pravidelně účastnila hudebních soutěží, dvakrát zvítězila v Broumovské kytaře a třetí příčku vybojovala na Naděje Beatu. V devadesátých letech koncertovala s finskými Waltari, v česku pak s Divokým Billem.

Poslední rozloučení s Alanem Peštou se uskuteční 4. července v kostele svatého Jakuba v Přelouči.

red, foto: FB Matěj Pešta
Témata: Alan Pešta, Polymetal, Liguére!, smrt

zavřít