Zemřel Burke Shelley, baskytarista a zpěvák heavy metalových Budgie

Vydáno 12.01.2022 | autor: redakce

Ve věku 71 let zemřel baskytarista a lídr heavy metalových Budgie John Burke Shelley. Informaci zveřejnila jeho dcera Ela na sociálních sítích. Podlehl zřejmě aneuryzmě aorty.

Zemřel Burke Shelley, baskytarista a zpěvák heavy metalových Budgie Zemřel Burke Shelley, baskytarista a zpěvák heavy metalových Budgie

„S obrovským zármutkem oznamuji smrt mého otce Johna Burkeho Shelleyho. Zemřel v noci ve spánku v nemocnici v Cardiffu, jeho rodném městě. Měl 71 let,“ napsala dcera Burkeho Shelleyho Ela na facebooku.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Muzikant byl známý především jako baskytarista a zpěvák heavy metalových Budgie, které spoluzaložil v roce 1967 pod názvem Hills Contemporary Grass. Role kytaristy a druhého zpěváka se ujal Tony Bourge, na bicí pak hrál Ray Phillips. Své debutové album formace vydala v roce 1971, nahrávala ho s producentem Black Sabbath Rodgerem Bainem.

Svou nejznámější skladbu Breadfan, později předělanou Metallikou, vydala sestava o dva roky později na desce s názvem Never Turn Your Back on a Friend. Se čtvrtým albem opustil Budgie Phillips, nahrazený byl Petem Bootem. S přestávkami skupina existovala až do roku 2010.

„Díky, Burke, za všechno, co jsi udělal pro tvrdou muziku. Patří ti velké uznání i za psaní songů, Metallica byla poctěna tím, že mohla dva přezpívat,“ napsal Lars Ulrich na Instagram.

Burke Shelleymu bylo diagnostikováno aneuryzma aorty, tepny, která zásobuje tělo krví. Operace byla úspěšná, v roce 2020 se však problém objevil znovu. Hudebník tehdy další operaci odmítl, bál se, že by zůstal na vozíčku. „Chci žít stejný život jako doposud, nechci být mrzákem,“ uvedl tehdy.  

red
Témata: John Burke Shelley, Budgie, baskytarista

zavřít