Fedor Frešo - Celoživotní sideman, který hru na baskytaru vyučoval

Vydáno 07.07.2018 | autor: Roman Jireš

Uznávaný slovenský jazzový a rockový hudebník Fedor Frešo měl být 16. prosince v pražské Lucerně spolu se svými spoluhráči z kapely Collegium Musicum ozdobou obnoveného Československého beat-festivalu. Nebude. Muzikant známý z působení v někdejší skupině Soulmen s Dežem Ursinym či kapele Prúdy s kytaristou Pavolem Hammelem 26. června náhle zemřel. Bylo mu 71 let. Přesná příčina skonu zatím nebyla známa. Portál listu Dennik N se zmínil o selhání srdce. "Odešel jeden z mých hudebních otců," uvedl Frešův přítel, bubeník Collegium Musicum Martin Valihora. "Spolu jsme žili a vyrůstali v jedné hudební rodině," dodal.

Fedor Frešo - Celoživotní sideman, který hru na baskytaru vyučoval Fedor Frešo - Celoživotní sideman, který hru na baskytaru vyučoval


Smrt si říká rock'n'roll (348.) - Fedor Frešo

Pořadatelé Československéhp beat-festivalu v tuto chvíli netuší, jak budou nečekanou situaci řešit. V pražské Lucerně mělo zahrát znovuzrozené Collegium Musicum poté, co loni 9. srpna zemřel Marián Varga. Právě Frešo jednu z nejlepších rockových skupin na Slovensku obnovil, na Vargovo místo nastoupila varhanice Bernadetta Šuňavská. Vystoupení mělo patřit k vrcholům festivalu. "V Lucerně se můžete těšit na Collegium Musicum v takové podobě, v jaké bývalo, ačkoli Marián už je v nebi, ale jeho génius a hlavně hudba zde stále zůstává. Tak tedy na tu hudbu," vzkázal při dojednávání účasti Frešo pořadatelům.

Zemřel Fedor Frešo, baskytarista slovenské artrockové legendy Collegium Musicum

NEVYHÝBAL SE ANI FOLKU

Baskytarista a zpěvák Frešo spolupracoval s desítkami hudebníků, slovenských i českých. Působil i ve skupině Blue Effect rovněž zesnulého Radima Hladíka, kde nahrál album Svitanie s hitem Ej padá padá rosenka. Hrál s Peterem Lipou (T+R Band), Fero Griglákem (Fermata) a mnoha dalšími osobnostmi. Přestože si vybudoval pověst jednoho z nejprogresivnějších rockových baskytaristů v Československu, nevyhýbal se ani folku. Spolupracoval s pražským sdružením Šafrán, například s Jaroslavem Hutkou. Působil i v obnoveném tradičním jazzovém souboru Traditional Club Bratislava. S různými skupinami vydal desítky alb. "Jsem sideman, a je to dané i nástrojem, na který hraji. Baskytaristi, až na výjimky, nejsou sólisté. I ve svých vlastních kapelách hrají až za těmi, kdo stojí vpředu," řekl v jednom rozhovoru.



Od roku 1962 hrával na baskytaru nejčastěji trsátkem. "Když je trsátko dobré pro Lakea, McCartneyho, Squirea nebo Veselého z ETC, proč by nebylo pro mě? I když hrát prsty mi samozřejmě nedělá žádné problémy," vyprávěl hudebník, který hru na baskytaru vyučoval. Kromě toho pracoval jako producent či hudební režisér. Za své hráčské vzory označoval basistu Jacka Bruce, někdejšího člena slavných Cream, nebo Johna Enthwistlea z The Who.

Marián Varga - Muž s doutníkem a lahví vína na pianu psal kapitolu československého rocku

CELOŽIVOTNÍ SIDEMAN

Spoluautor knihy Rocková Bratislava, která mapuje více než 300 slovenských rockových skupin, se narodil 6. ledna roku 1947 v Bratislavě. Vyrůstal v hudebním prostředí rodiny skladatele a dirigenta Slovenského národního divadla Tibora Freša. Jeho matka studovala operní zpěv a byla hudební redaktorkou i režisérkou v rozhlase. Na konzervatoři Frešo vystudoval kontrabas. První úspěchy sklízel se skupinou Soulmen, kterou koncem 60. let založili s Dežem Ursinym a Dušanem Hájkem. Jeho první spolupráce s Mariánem Vargou je zaznamenaná na legendárním albu Zvonky zvoňte, kde nahrál čast skladeb s bubeníkem Vladom Mallým. "Fedor měl celý život velkou spotřebu všeho - potřeboval hodně práce, hodně peněz, zkoušek, kšeftů, jídla. Matián byl úplně jiný, on chtěl všeho málo, v tom byl důvod jejich úspěchu, byli komplementární," vzpomínal kytarista Peter Peteraj.



Do roku 1989 byl zaměstnán ve Slovenském rozhlasu, později se stal majitelem překladatelské agentury. Svou hudební dráhu před sedmi lety shrnul v knize Sideman. "Je v tom popsaná celá má hudební kariéra od samých začátků až po současnost. Plus minus všechny kapely, s nimiž jsem hrál, všichni sólisti a všichni frontmani, vedle nichž jsem stál jako sideman. Proto ten název," vysvětloval při vydání.

text: Roman Jireš

Témata: Fedor Frešo, Collegium Musicum, Marián Varga, Blue Effect

zavřít