ROCKBLOG: Honza Křížek - Rozlučka s Radimem Hladíkem, na kterou se vyplatilo počkat dva roky

Vydáno 11.11.2018 | autor: redakce

Unikátní pocta Radimu Hladíkovi se odehraje 5. prosince v brněnském Sono centru. V rámci finále festivalu Jazz Groove Brno zde vystoupí spousta muzikantů. Chybět nemůže ani Honza Křížek, Hladíkův dlouholetý spoluhráč ze skupiny Blue Effect. Právě ten nám o akci prozradil více ve svém blogu. 

ROCKBLOG: Honza Křížek - Rozlučka s Radimem Hladíkem, na kterou se vyplatilo počkat dva roky ROCKBLOG: Honza Křížek - Rozlučka s Radimem Hladíkem, na kterou se vyplatilo počkat dva roky

V životě přijdou věci, které nemůžeme urychlit, jejich čas musí zkrátka dozrát.

Na začátku roku mě oslovil band leader B-Side Bandu Josef Buchta, zda bychom mohli spolupracovat na projektu Pocta Radimu Hladíkovi a skupině Blue Effect, v rámci festivalu Jazz Groove Brno. V tu chvíli mi tak podal, aniž to asi tušil, hned tři lákavé nabídky. Jednak už delší dobu vyhlížím spolupráci s většími tělesy a orchestry, druhak od smrti Radima Hladíka jsem uvažoval o koncertu, který by připomenul důstojným způsobem dílo tohoto českého kytaristy, mého bývalého spoluhráče a po dvanáct let taky šéfa kapely.

Radim Hladík - král české rockové kytary, který miloval svobodu

Ale především se mi konečně naskytla šance spolupracovat s B-Side Bandem a Pepou Buchtou, kterého už roky sleduji a vnímám skrze jeho aktivity jako velmi pozoruhodnou hudební personu. Navíc kdysi bohužel nevyšla plánována spolupráce Blue Effect a B-Side Bandu na projektu Nová Syntéza.

Bez pochyb bylo jasné, že to je přesně ten správný přístup, který si dovedu pro tento veliký koncertní projekt představit. Kromě už zmiňovaného B-Side Bandu se na něm podílí také členové Filharmonie Brno, Czech Ensemble Baroque, zěváci Kristýna Daňhelová a Jiří Kalousek a hlavní host večera Roman Dragoun. Všechny skladby tohoto večera zazní ve vyladěných prostorách brněnského Sono Centra ve zcela nových aranžích Zdeňka Nováka.

Dva roky po Radimově smrti si pro návrat na pódium s tímto repertoárem neumím představit vhodnější příležitost a výzvu, než je právě Pocta Radimu Hladíkovi a skupině Blue Effect, závěrečný koncert v rámci festivalu Jazz Groove Brno. Radim byl muzikant s duší malého děcka. S tou správnou chutí i potřebnou drzostí pouštět se střemhlav do neprobádaných oblastí, tam, kde před ním ještě nikdy nikdo nebyl. Rád experimentoval a spojoval obecně nespojitelné.

Proto si tento výjimečný večer, který se koná symbolicky v den druhého výročí Radimova odchodu, užiju nejen za sebe, ale i za něj.

text: Honza Křížek, foto: Petr Tibi

Témata: Honza Křížek, Radim Hladík, Blue Effect, B-Side Band

zavřít