LIVE: Honza Křížek sršel na křtu sólové desky energií. Podpořili ho Michal Pavlíček, Lenka Dusilová i David Koller

Vydáno 13.03.2018 | autor: Hana Bukáčková

Honza Křížek pokřtil svoji debutovou desku. Do pražské Akropole dorazili David Koller, Michal Pavlíček i Lenka Dusilová, slova se ujal Pavel Anděl. Křížek představil naživo své nové písně, zahrál hity z Walk Choc Ice i Blue Effectu. Od kamarádů ze skate crew dostal speciálně vyrobené prkno s černobílým vizuálem desky.

LIVE: Honza Křížek sršel na křtu sólové desky energií. Podpořili ho Michal Pavlíček, Lenka Dusilová i David Koller LIVE: Honza Křížek sršel na křtu sólové desky energií. Podpořili ho Michal Pavlíček, Lenka Dusilová i David Koller


HONZA KŘÍŽEK
PALÁC AKROPOLIS, PRAHA
12. 3. 2018

Jen tři dny poté, co se Honza Křížek umístil na krásné třetí příčce v kategorii Objev roku v anketě Žebřík 2017, se představil pražskému publiku. Dobyl žižkovský Palác Akropolis a ukázal, že na koncertní pódia patří každým coulem. Jako by se pro ně jak po hudební, tak showmanské stránce narodil.

VIDEOROZHOVOR: Honza Křížek na Žebříku - S kapelou začínáme stavět něco hezkýho

Křížek si nepřivedl žádného předskokana. Vsadil sám na sebe, aby představil naživo svůj debut, který vyšel loni na podzim a dočkal se kladných reakcí. Desku natočil za neuvěřitelně krátkou dobu. Vyšla už deset měsíců poté, co zemřel fenomenální Radim Hladík a tím pádem skončil Blue Effect, kde Křížek hrál předchozích dvanáct let. V té době ještě nevěděl, co bude dál.

NAŠEL SE

Jedno je jasné - našel se. Našel sílu a jistotu sám v sobě. Protože jak řekl Pavel Anděl na základě textu písničky Vlčí oči od Lenky Dusilové - "… za nás už nikdo kouzla nedělá". Nezbývá než souhlasit. Křížek si album víceméně nahrál sám. Anděl ho přirovnal k čiré radosti, zázraku. Radost, živelnost a spontánnost byly i gró koncertu.

RECENZE: Honza Křížek na svém debutu ukazuje cit a hravost sobě vlastní

Přehršel energie by mu mohli závidět o dekádu mladší hudebníci. Křížek by se na pódiu rozdal a byl k nezastavení, až to místy mohlo na některé působit teatrálním dojmem. Svým vystoupením dokázal, že ovládá nejen kytaru, na kterou při koncertě téměř nehrál, ale místo si našel i za klavírem či bicími. U Ztracené využil zvuk skřípajících podrážek, který zachytil na mikrofon.

Na křest si pozval své nejmilejší, kteří jsou i jeho vzory. Kmotry se stali David Koller, Michal Pavlíček, Lenka Dusilová za asistence Pavla Anděla a manželky Petry Křížkové, která je zpěvákovou oporou. Dusilová si ještě předtím v úvodu koncertu hned po nostalgické "nanukové" Rejdit za doprovodu Křížka na klavír vystřihla svůj hit Vlčí oči. Za piano se ještě posadil při Rozsvítíme spolu hvězdy, kterou věnoval Hladíkovi, pro něhož je napsaná. Vtipně naopak mohl působit závěr V loužích. Píseň dozpíval a capella při zavřených očích a doprovodná kapela, kterou tvoří bubeník Michal Daněk, kytarista David Pavlík a baskytarista Ondra Hauser, se mu mezitím za zády nenápadně odebrala do zákulisí.

Jako ve snu jsme si mohli připadat, když se v přídavku Slunečný hrob, který je mimo jiné také na desce, přidali na pódiu hosté, ti nejlepší z nejlepších, kteří pokřtili Křížkovu desku. Stali jsme se svědky nevídané kombinace, kterou jsme mohli v obměněné sestavě vidět při udělování loňských hudebních cen Anděl, když hráli stejnou píseň jako poctu zesnulému géniovi Radimu Hladíkovi…. Za bicími David Koller, který si odskočil ze Sona od nahrávání nové desky Lucie, dále kytarový mág Michal Pavlíček a éterická Lenka Dusilová. I mistrovi Pavlíčkovi se může stát, že mu to občas ujede, jako v úvodu písně, ale i tak byla husina až na zádech. 

Text a foto: Hana Bukáčková

Témata: Honza Křížek, Žebřík, David Koller, Michal Pavlíček, Lenka Dusilová, Pavel Anděl, Walk Choc Ice, Blue Effect, Radim Hladík

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít