Příběh českého hitu: Walk Choc Ice – Rejdit

Vydáno 02.09.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Kdo z pětatřicátníků a „vícenáctníků“ by neznal Walk Choc Ice a jejich kultovní věc Rejdit. Ta se nesmazatelně zapsala do hudebních análů. Dalo by se říci, že přežila život kapely, která nepřežila svoji ambicióznost.

Příběh českého hitu: Walk Choc Ice – Rejdit Příběh českého hitu: Walk Choc Ice – Rejdit

Pro ty, co tuto kapelu s frontmanem Honzou Křížkem neznají, jen v krátkosti. Formace fungovala deset let a vydala tři desky - Keep Smiling produkoval David Koller, druhou eponymní Ivan Král a třetí Rejdit nikdo menší než Radim Hladík. Kapela se vrátila na pódia v letech 2014 a 2017 se svými speciálními koncerty.

LIVE: Ať žije éra comebacků! Walk Choc Ice zarejdili v Akropoli velkolepě

Píseň Rejdit najdeme na druhé desce. Ne, vážně ne na třetí, jak by mohl její název navádět. Šlo o záměr kapely, chtěla nalákat na svoji tvorbu posluchače, a proto desku pojmenovala podle nejznámějšího hitu. Nese v sobě nezapomenutelný refrén: „Chci v tobě rejdit dneska je mi to volný, jenom ve vlasech šmejdit…“.

K jejímu vzniku se pro iREPORT vyjádřil zpěvák Honza Křížek. „Pamatuju se dobře, když mi jednoho dne v roce 1997 zavolal, tehdy ještě na pevnou linku, kytarista Luboš Moravec a říkal: ‚Poslouchej, složil sem hit!‘. V tu chvíli se ze sluchátka ozval nápěv melodie budoucí pecky Rejdit. Tehdy mi ho ale Luboš zpíval ještě ve svahilštině a znělo to něco jako ‚I wanna make it‘. V tomhle stavu jsme pak hotovou věc přivezli do studia Sono v Praze, kde ji spolu s námi nahrávali Ivan Král, coby producent alba, a Milan Cimfe jako studiový technik.“

„Ve chvíli, kdy jsme do pásu tlačili základy, zastavil Milan Cimfe nahrávací mašinu a přes talkback (mikrofon v nahrávacím pultu) mi do sluchátek říká: ‚Hele, Honzo, a co kdybys v tom refrénu zpíval: Chci v tobě rejdit, dneska je mi to volný…‘. Následoval výbuch smíchu a v dalším záznamu už jsem zpíval právě tuhle slavnou hlášku. Text jsem po tom upravil a zbytek refrénu se slokami napsal během deseti minut a bylo vymalováno," dodává hudebník.

Walk Choc Ice slaví 25 let návratem na pódia a novým singlem

Písnička se nakonec stala největším hitem Walk Choc Ice, hraje se stále v rockových rádiích, převzali ji do repertoáru Blue Effect, se kterými později Křížek až do smrti Hladíka hrál. A má ji i v reportoáru svého sólo projektu. „Dokonce jsem už našel i pár předělávek od kapel na YouTube, což mě obrovským způsobem potěšilo. Jakmile tě někdo coveruje, seš nesmrtelnej!," směje se Křížek a s odstupem času ji hodnotí: "Písnička Rejdit byla našim nejlepším spojením popu a crossoveru – tvrdé kytarové riffy, zpěvná melodie, silný refrén a zapamatovatelný slogan.“ Přesně tak, to bylo celé gró songu – výrazné, energické, úderné.

Ke skladbě Rejdit vznikl videoklip (dokonce jako dvojklip s písní Jsou stejný), který režíroval Zdeněk Suchý. Obsadil do něj známé osobnosti z hudebního a kulturního světa. Ve vizuálu se tak vedle sebe objevují Petr Čtvrtníček, Alena Šeredová, Jiří Korn, Bára Basiková, Dan Bárta nebo Kamil Střihavka a spousta dalších herců a muzikantů. „Pamatuju se, že pomocnou režii měl na starosti Kryštof Michal, tehdy ještě zpěvák Support Lesbiens. Každopádně tenhle klip, stejně jako pecka Rejdit patří do dnes k tomu nejlepšímu, u čeho jsem byl a na čem jsem se mohl spolupodílet,“ dodává závěrem Křížek.

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv iREPORT
Témata: Walk Choc Ice, Rejdit, Honza Křížek

zavřít