ROZHOVOR | Honza Křížek: Novou desku jsem nahrál sám doma, nebudou na ní syntezátory ani samply

Vydáno 26.08.2021 | autor: Tomáš Kocian

Honza Křížek je zkušený muzikant, který léta působil po boku Radima Hladíka v legendarním Blue Effectu, hrál i v Kollerband a spolupracoval s Ivanem Králem. Už v 90. letech založil crossoverovou kapelu Walk Choc Ice. Před čtyřmi lety se rozhodl vydat se na sólovou dráhu a pustil do světa své eponymní debutové album. Na letošní rok chystá svou druhou sólovou desku. 

ROZHOVOR | Honza Křížek: Novou desku jsem nahrál sám doma, nebudou na ní syntezátory ani samply ROZHOVOR | Honza Křížek: Novou desku jsem nahrál sám doma, nebudou na ní syntezátory ani samply

Letos jsi změnil sestavu své kapely. Co tě k tomu vedlo?
Jsem na sólové dráze pět let a celou tu dobu hledám vhodné lidi do kapely. Vystřídal jsem řadu muzikantů i manažerů a myslím, že s příchodem Ondřeje Bezvody, což je nový kytarista, se nám ustálila sestava kapely. Patří do ní ještě Honza "Havel" Pavlíček (bicí) a Ondra Stehlík (baskytara). Potřebuji muzikanty, kteří by se mi odevzdali, protože neuznávám dělení se o členy kapely s jinými kapelami. Tak dlouho a tvrdošíjně jsem hledal a poprvé za pět let, jsem dosáhl bodu, kdy si myslím, že kapela i já jsme připraveni za to zatáhnout a ukázat co v nás je. 

 ROCK BLOG | Honza Křížek o Křídlech tažných ptáků

Jak vznikl singl Vizionář, který se už na první poslech dívá do budoucnosti za horizont celé pandemie?
Někdy při prvním lockdownu mě oslovil Martin Švejda a nabídl mi tenhle text. To se mi občas stává, že mi někdo nějaký text nabídne, ale většinou nemám pocit, že bych se v něm mohl nějak projektovat. U téhle písně to ale bylo jinak. Podle textu jsem ji udělal asi za deset minut a potom nahrál jako akustický singl a později verzi s kapelou.

Od tvého debutu uplynuly už čtyři roky, což je docela dlouhá doba. Jak to vypadá s další tvorbou?
Letos jsem původně chtěl vydat EP.  Bylo tam pět písniček s pracovním názvem Pět pecek. Bylo připraveno k vydání včetně hotového videoklipu a těšil jsem se až půjde ven. Přišel ale nový manažer Vít Sekvard, který se úplně vymyká mezi všemi, které jsem dosud poznal. S jeho příchodem se začaly dít velké věci. Dokázal mi ukázat směr, a díky tomu jsem celé EP hodil do koše. Začal jsem tvrdě pracovat a do měsíce jsem měl hotové album. Jsem sám překvapený, jak dobře to šlo a dopadlo.

Plánujete vydat novou desku? Kdy vyjde?
Už v září. Třetího vydáme první singl s videoklipem a sedmnáctého září vyjde moje nové album s názvem Revoluce.

Na co se můžeme těšit?
Celou desku jsem si nahrál sám doma. Nebudou tam žádné syntezátory, žádné samply. Prostě jen bicí, basa, kytara a zpěv. Jedenáct skladeb a celé je to crossover. Ten mi jde nejlépe.

Pod pojmem crossover se může skrývat mnoho žánrů. K čemu bys album připodobnil?
Bicí John Bonham z Led Zeppelin, kytara Tom Morello z Rage Against The Machine, basa Flea z Red Hot Chilli Peppers a zpěv Beastie Boys. To celé je vlastně Honza Křížek, tedy můj crossover. Myslím, že tohle nikdo jiný nedělá. Každý má svůj vlastní crossover. Zase abych tady velkohubě říkal, že jsem vytvořil něco zcela nového, to asi ne. Já to dělám tak, že si beru z historie, to co mě baví a oslovuje a dávám to dokupy. Nikdy bych nechtěl udělat to, že bych něco celého obšlehl od A do Z. Mám tam prvky rocku, metalu, nebo rapu. Je to zkrátka ten crossover, který jsme dělali v minulosti s Walk Choc Ice. Bude to i dost drzé a rebelské, což už mohou naznačit názvy písniček jako Spolkni mě!, Pivka a čoudy, Fízl, nebo titulní skladba Revoluce. 

To mě dost překvapuje. V posledních rozhovorech jsi zmiňoval, že párty šly do pozadí a že se snažíš věnovat rodině. Čekal jsem spíše nějakou vyklidněnou desku.
Od té doby šla zase kalba nepatrně do popředí. (smích) Teď ulítávám na plechovkovém pivu. Zkouším různé druhy, ale zároveň i dost pracuju. Nejde pařit od rána do večera, když máš padesátku na krku. Tenhle životní styl nejde reprezentovat do nekonečna. Každopádně ty pivka a čoudy k tomu vždycky patřily. Nijak to ale nepropaguju, jako sponzora bych třeba chlast nechtěl, to spíše nějaké energeťáky, nebo něco sportovního. Na druhou stranu, každá živá bytost má ve svém životě nějaké podpůrné elementy. Nemusí to být tvrdé drogy, nebo podobné nesmysly, které nikam nevedou, ale jsou tu různé podpůrné prostředky, tak proč je občas nevyužít s rozumem a mírou. 

Tvoří se ti tedy lépe, když si otevřeš pivo? Nebo je to spíše o tom, že jsi celý den nahrával muziku a na konci dne se chceš odměnit?
Rozhodně ta druhá varianta. Já hraju naprosto střízlivý. Jak koncert, tak práce ve studiu, je naprosto seriózní věc, kde musí fungovat mozek. Jenom díky tomu, že jsem se udržoval ve střízlivosti a dobré fyzické kondici, jsem mohl desku napsat tak rychle. Mám i hrozný opice, což mě vede k tomu, abych se vyhnul nějaké nadměrné konzumaci čehokoliv.

Nové album jsi kompletně celé udělal doma. Myslíš, že dobrou desku lze udělat takhle doma na koleni podobně, jako to udělala například Billie Eilish?
Ta je skvělá! Teda produkčně a hudebně vlastně její brácha Finneas. Hlavně si říkám, že je to nutnost. Někdo prostě nemá peníze na studio, nebo si to chce udělat po svém, takže zaplaťpánbůh za ty technologie, které nám to umožňují. Když budu mluvit sám za sebe, tak jsem si v minulosti vyzkoušel tvorbu ve studiu s producentem a teď jsem tvořil muziku sám. Tohle beru teď jako nejlepší variantu. Nemusím čekat pět dní, než se opraví kytarové party, nebo někdo opraví bubny. Je to pro mě mnohem jednodušší.

Anketa | 17. listopad na dohled. Jak si ho připomenou Kuba Ryba, Honza Křížek, Petr Marek nebo Martin Kyšperský?

V loňském roce ti vyšel singl Devadesátky, ve kterém s velkou dávkou nostalgie vzpomínáš na poslední dekádu minulého století. Nemyslíš si, že je to částečně i takové to stýskání po těch lepších časech?

Je to tak. Má to tak asi každá generace, že ty jejich devadesátky, nebo šedesátky byly ty nejlepší. Já jsem chtěl tou písničkou jednak zavzpomínat, na to dobré, co se dělo a taky spojit lidi, což se povedlo i tím videoklipem. Devadesátky jsou trochu glorifikované, ale ono se tam opravdu něco stalo v hudbě po celém světě. Došlo tady k obrovskému hudebnímu boomu. Například kapela typu Nirvany tady do té doby vůbec nebyla. Ta vlna těch devadesátek, na které jsem se svezl byla velmi výrazná, než aby to bylo jen nějaké nostalgické vzpomínání.

V tom klipu, který zmiňuješ, se objevilo mnoho známých interpretů a osobností. Jak moc těžké bylo domluvit tolik hvězd do jednoho videa?
Vzal jsem si to na starost a moje žena navrhla, že by bylo dobré napodobit videoklip k písni Rejdit. Byla to šílená práce dát dohromady tolik velkých jmen a moc si vážím toho, že do toho ti lidi šli. Potěšil mě třeba Petr Čtvrtníček, který mi okamžitě zvedl telefon, ihned na to kývnul a později mi poslal několik vtipných nápadů.

Věnuješ se i reklamní hudbě. Je pro tebe těžší vytvořit dobrou reklamní hudbu než třeba klasickou píseň?
V reklamní hudbě plním představu režiséra, nebo dramaturga. Ten mi pošle svou představu. jak by to mělo znít a já zadání ,,jenom napodobuji". Každopádně je to disciplína, která mě strašně baví. Ještě jsem se nedostal k zakázce, kde bych měl úplně svobodnou ruku. Napadá mě, že novou desku jsem vlastně vytvořil podobným klíčem. Uvědomil jsem si, co je mým vzorem a předlohou. Zkrátka jsem si uvědomil ten mustr a náplň jsem tomu musel vymyslet sám. 

V jednom rozhovoru jsem četl, že se věnuješ józe. To je něco, co mi k rockovému životu úplně nesedí. Jak to tedy je?
Pozor, třeba takoví kluci z Red Hot Chilli Peppers nedají bez jógy ani ránu. Bez toho ten rockový život nejde přežít. Všichni jsou vysportování a vyfitkovaní, a pak si můžeš občas dovolit někde na akci nějaké to pivko. Pozdravy slunci, to je něco čím se rozhýbávám mezi kolem a posilováním. Jóga je pro mě něco, co mi dává smysl a jsem pak vyklidněnější.

Zhruba za měsíc tě čeká koncert Forever Král, tedy pocta zesnulému Ivanu Královi. Ty sám jsi tu měl možnost si s ním zahrát. Je něco co sis od něj vzal, případně okoukal?
Vždycky si vzpomenu na to, že si veškerý aparát nosil sám. Nepotřeboval mít žádné nažehlené ručníky v šatně. Byl normální a obyčejný, přestože to byl člověk, který objel půlku světa a znamená něco ve světové hudební historii. Byl hrozně skromný a pokorný k tomu muzikantskému řemeslu. Vždycky se snažil nás schovat pod svá křídla. To je něco, co jsem od něj převzal. Kluky z kapely beru jako svoji rodinu a když už je mám, tak se o ně chci starat a pečovat. Jsem moc rád, že si na mě pořadatelé vzpomněli a pozvali mě.

Plánujete turné k nové desce?
My jsme se rozhodli, že letos budeme v koncertních aktivitách trochu skromnější. Koncerty a turné na podporu nového alba Revoluce rozhodně plánujeme, ale vzhledem k tomu, že desku vydáváme v září a nezbývá moc času na promo a booking a zároveň máme jistou obavu z podzimní koncertní sezony, rozhodli jsme se, že letos oslovíme pořadatele a kluby, které už dobře známe, dáme pár zahřívacích koncertů a šňůru k desce pojedeme na jaře. Na rok 2022 už se s kapelou moc těšíme. 

Zpracoval: Tomáš Kocian, foto: Jan Nožička
Témata: Honza Křížek, Revoluce, album

zavřít