ROCKBLOG | Honza Křížek: Všude virus, doma nejlíp

Vydáno 04.04.2020 | autor: redakce

Ani Honza Křížek není ušetřen následkům koronavirové krize. Na koncerty, které jsou hlavním zdrojem jeho příjmů, musí v následujících měsících zapomenout. Přesto nepropadá skepsi a snaží se s fanoušky udržovat kontakt alespoň formou online vystoupení. Další takové chystá na 5. dubna v 15 hodin. Více prozradil ve svém blogu.

ROCKBLOG | Honza Křížek: Všude virus, doma nejlíp ROCKBLOG | Honza Křížek: Všude virus, doma nejlíp

Hned na úvod musím napsat, že v týhle nelehký době hluboce soucítím se všemi "napadenými" sektory, ať už z hlediska zdravotního nebo pracovně ekonomického. Uvědomuju si den ode dne víc, že jsou tu oproti mě a nám, kteří jsme "pouze" v nucené domácí karanténě, mnohem víc postižené skupiny lidí. Ať už jsou to zdravotníci, hasiči, policie a všichni v tzv. první linii, nebo majitelé firem a provozoven, kteří museli ze dne na den uzavřít své podniky, a spousta lidí, kteří už přišli o svou práci.

ROCKBLOG: Honza Křížek - Jak jsem stavěl Garráž

Každej den načítám řadu článků. Čtu ale spíš ty odborně lidské, které se snaží uklidnit a podat objektivní vysvětlení než ty"“katastrofické", které fabulují a mlží s nepodloženými fakty a čísly.



K tomu, co se teď momentálně děje vzhledem k nařízeným opatřením, tedy k domácí karanténě, jsem vlastně směřoval už řadu let. Co se práce týká, samozřejmě cejtím velký omezení i na sobě. Musel jsem přerušit a odložit natáčení nových singlů, který sem chystal celý loňský rok. Kromě termínů ve studiu jsem odsunul i natáčení videoklipu. Moje nová hudba prostě není až tak důležitá, jak jsem si myslel, a i mně prospělo si tohle uvědomit. Padají už taky první letní termíny koncertů. A budou padat další. Odsunula se premiéra muzikálu We Will Rock You, na kterým jsem už víc jak rok spolupracoval.

FOTOREPORT. Honza Křížek rozrejdil svitavský Tyjátr

Na druhou stranu, když to vezmu v osobní rovině, tady se pro mě nic nezměnilo. Alespoň v těch zásadních věcech. Žiju dál svůj poklidnej venkovskej život mimo hlavní centrum, ať už je to Praha, hospoda či veřejný akce. Stáhnul sem se k rodině už před lety, protože toho halekání a pendlování jsem si užil opravdu dost a už to chtělo nějakou větší změnu.



Ta přišla s věkem, s rodinou, s dětmi a ruku v ruce s tím se mi otevřela náruč plná něhy, pochopení, lásky a hlavně obrovský a nekonečný inspirace. Na co jsem neměl předtím jako singl čas, to teď hravě stíhám levou zadní. Skládám nový písničky, vymyslel jsem si i další pracovní příležitosti a projekty. Uživím se tak, jak potřebuju, a hlavně se nechci a nemusím pořád dokolečka honit za kšeftem jako čokl za svým ocáskem. Prostě jsem si to takhle vybral, naplánoval a ono se to děje.

ROCKBLOG: Honza Křížek - Rozlučka s Radimem Hladíkem, na kterou se vyplatilo počkat dva roky


CO SI ČLOVĚ UMANE, TO TAKY ZÍSKÁ

Stálo to ale mě i mé nejbližší hodně sil, než jsem svůj sen realizoval a uvedl do praxe. To je jako se vším. Co si člověk umane, to taky získá. Když chceš mít svrab, tak ho chytneš. I o ten blbej koronavirus jsme si jako lidstvo už dlouho koledovali. A ten pomyslenej svrab? Divili byste se, kolik lidí po něm touží. Stačí si říct "na to nemám, to se mě netýká, štěstí a úspěch, nebo dokonce láska jsou pro jiný, nejsem tak dobrej jako ostatní, tohle já přece nedokážu, na tohle už jsem moc starej" a ono se nám to stane. Dávejme si proto větší pozor na svá přání, protože ta se spolehlivě vyplní!



Někdy je potřeba i změna prostředí, ve kterým se pohybujeme, nebo dokonce i lidí, se kterýma se stýkáme. DŮLEŽITÝ JE NAJÍT USPOKOJENÍ A SMYSL V TOM, CO A S KÝM DĚLÁME.

Teď, když na nás přišla tahle omezení, se s tím prostě všichni musíme nějak poprat. Každej po svým. Je třeba vzájemně si věřit a pomáhat. Já třeba nemůžu provozovat živý koncerty, bez kterejch mě celkem slušně hrabe a který jsou pro mě hlavním zdrojem příjmu.

No tak fajn, ale co dál? Chvilku mě to deptalo a trápilo, ale pak jsem si řekl, že to tak nenechám a udělal jsem svůj první koncertní online přenos z domu s názvem Doma je doma. Byl jsem mile překvapenej, kolik lidí to potěšilo a poslalo mi pozitivní reakce. Doslova mě to naplnilo štěstím. Začal jsem znovu skládat nový písničky, vymýšlet nový projekty a hledám lidi, kteří to mají stejně a chtějí tvořit něco novýho. Něco, co se bude dát použít hned, až vylezeme z díry. A my z ní vylezeme!

Chtěl bych vám tímhle blogem nalejt aspoň trochu pozitivní energie. Přestože nejsem dokonalej a mám spoustu svejch chyb, mám v sobě odjakživa taky zakódovanou potřebu rozdávat radost. Věřím, že to funguje. Že se nám vložená energie vrátí zpátky.



Tak vás tímto na dálku srdečně objímám a zvu k sobě domů na návštěvu, prostřednictvým dalšího živýho online přenosu DOMA JE DOMA 2, kterej se koná už tuhle neděli 5. dubna od 15:00 na mém osobním facebookovém profilu.

Tam si taky můžete pustit galerii videí nazvanou PECKY NA MOJE PŘÁNÍ, což je můj další "karanténní" projekt. Zhruba obden zveřejňuju akustický verze skladeb, který mě v životě obohatily, a věřím, že udělaj radost i vám. Jsou tam už například Judas Priest, Jimi Hendrix, Sting, Blue Effect, Karel Kryl, Walk Choc Ice a budou přibývat další.

Přeju vám jen to nejlepší a z celýho srdce přeju nám všem, ať se spolu potkáme tváří v tvář už co nejdřív. Třeba na nějakým koncertě nebo jen tak v parku na procházce.
 
text a foto: Honza Křížek

Témata: Honza Křížek, koronavirus, karanténa

zavřít