LIVE: Blue Effect s Kyx Orchestra představili Novou syntézu Plzni. Byla u toho i Iva Marešová

Vydáno 15.03.2016 | autor: redakce

Před více než čtyřiceti lety nahrál Blue Effect s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu dvě desky s názvem Nová syntéza. V roce 1971 vyšla instrumentální verze tohoto alba, v roce 1974 vyšla druhá verze alba již se zpívanými texty. Nyní tato deska na koncertech znovu ožívá. Poprvé se tak stalo v Plzni. 

LIVE: Blue Effect s Kyx Orchestra představili Novou syntézu Plzni. Byla u toho i Iva Marešová Blue Effect s Kyx Orchestra představili Novou syntézu Plzni. Byla u toho i Iva Marešová

BLUE EFFECT (NOVÁ SYNTÉZA)
MĚŠŤANSKÁ BESEDA, PLZEŇ
14. 3. 2016

Nadčasové nahrávky, ve kterých je spojen jazz s rockovou muzikou, se vracejí na pódia. V roce 2014 si kapela zahrála poprvé výběr z Nové syntézy na festivalu Rock for People v Hradci Králové, tehdy společně s orchestrem Gustava Broma. Letos se Blue Effect spojil s amatérským hudebním orchestrem z Chrudimi KYX Orchestra a jako host na turné vystupuje talentovaná, charismatická zpěvačka Iva Marešová. První zastávkou byla Plzeň.

FOTOREPORT: Radim Hladík s Blue Effect znovu oživili Novou syntézu

Krátce po 19. hodině se na pódiu objevují Radim Hladík, Honza Křížek, Václav Zima a Wojttech Říha a večer začíná skladbou Slunečný hrob, která sice do výběru z Nové syntézy nepatří, ale Radim Hladík záhy vtipně vysvětluje, že mnoho lidí neví, co "Modrý efekt" hraje, ale jakmile  lidé slyší Slunečný hrob, hned ví, o jakou skupinu se jedná.

Následně přichází na pódium Kyx Orchestra s dirigentem Romanem Fišerem. Radim Hladík tento orchestr ve své úvodní řeči představuje jako amatérský orchestr z Chrudimi s dvanáctiletou historií. Ovšem ač amatérský, tak hraje jako profesionální (a po chvíli dodává, že hraje lépe než řada profesionálních orchestrů).

Leška Semelku, který zpíval na druhé Nové syntéze nahradila na turné Iva Marešová, známá nejen z řady muzikálů Michala Pavlíčka či z kapely 999. Nově je také zpěvačkou kapely Precedens. Radim Hladík vtipně komentuje, že když nahrávali druhou Novou syntézu, byl Semelka v životní formě, nikdy již stejně dobrý výkon nepředvedl a nikdo jej nemůže v současné době nahradit. Snad jen žena a tou je Iva Marešová. Podle Hladíka nejen dobře zpívá, ale i mnohem lépe vypadá. A Iva Marešová hned v prvních písních dokazuje, že měl Hladík pravdu.

Na koncertě v Plzni zazněl výběr z obou alb. Spojení orchestru s  rockovou hudbou, výtečnými kytarovými sóly Radima Hladíka a zpěvu Honzy Křížka a Ivy Marešové  v komorním prostředí sálu plzeňské Měšťanské besedy vyznělo výtečně. Honza Křížek na koncertě ukazuje nejen svůj zpěvácký a kytarový um, ale na chvílí zasedá i za bicí či klávesy.

Každá píseň je zakončena potleskem zaplněného sálu Měšťanské besedy, ke konci diváci tleskají vestoje. Na závěr koncertu opět zní Slunečný hrob, který si s kapelou zazpívají tiše diváci. A pak tiše míří do šaten a šuškají si, že to byl moc hezký zážitek. 

text a foto: Jana Braunová

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít