LIVE: Vzkříšení Precedens s Ivou Marešovou rozháněli Černý nebe ve Žlutých lázních

Vydáno 13.07.2016 | autor: Hana Bukáčková

Legendární skupina Precedens po delší pauze zavítala v novém složení do pražských Žlutých lázní, kde v prostorách místní Tančírny odehrála svůj koncert. Zpěvačka Iva Marešová se do vystoupení položila s takovou vervou, že si dokonce ulomila zub. 

LIVE: Vzkříšení Precedens s Ivou Marešovou rozháněli Černý nebe ve Žlutých lázních Precedens na nedávném koncertě v Plzni. Foto: Jana Braunová


PRECEDENS

ŽLUTÉ LÁZNĚ
12. 7. 2016

Formaci před časem na postu zpěvačky doplnila Iva Marešová, došlo i k obměně dalších muzikantů za mladou krev, krom nestora Martina Němce, který skupinu založil v osmdesátých letech. Svůj repertoár zahalila do modernějšího hávu a zahrála i pár novinek, na které se můžeme v budoucnu po téměř jedenácti letech od posledního alba těšit.

Precedens v Plzni: Iva Marešová je dobrou nástupkyní Báry Basikové

PO PAUZE V LEPŠÍM ROZPOLOŽENÍ

Koncert byl oproti původnímu venkovnímu plánu přemíštěn do komornějších prostor pod střechu z důvodu nepřízně počasí. Úvodní Kristiáne, vstávej začala s třicetiminutovým zpožděním. Tématicky doslovné Černý nebe podrhlo, co se mezitím dělo venku. Zazněly Věz z písku ze stejnojmenné desky nebo jejich oblíbená Berlínská zeď z alba Drž hubu!, ve které dominuje vedle Ivy také klavesák a zakládající člen Martin Němec svým výrazným mužským hlasem. Nechyběly žánry folk, pop a country, vystoupení tak bylo pestré. 



Chvílema zněli jako nadčasový bigbít, občas jim ale energie trochu scházela. Iva je úžasná zpěvačka s velkým hlasovým fondem, její vokál ale přece jen není natolik výrazný a rozmanitý jako ten Báry Basikové, hodí se spíš do muzikálů. V těch je Marešová jako doma, což bylo během koncertu občas cítit.

vložte odkaz, text nemažte

Během první poloviny vystoupení s publikem komunikovali málo, v druhé části, kterou oddálila půlhodinová pauza, působili osobněji. A to i přesto, že po úvodní popauzové zvukovce oznámili, že odteď to bude jen a jen horší - opak byl však pravdou. Komunikace s publikem mezi písněmi se obrátila o 180 stupňů. Těžko říct, co jim tak zvedlo náladu, možná si v pauze na něčem dobrém pochutnali, nebo je podpořili přítomní kamarádi. 

ULOMENÝ ZUB

U jedné písně si Iva dokonce vyrazila zub o mikrofon. To se jí prý stává jen tehdy, když vystupuje s Precedens. Návštěva zubaře ji tedy nemine. Je však natolik velká profesionálka, že to její výkon nepoznamenalo. Dokonce několikrát dojala Martina Němce, který vystupuje se slunečními brýlemi. Prý proto, aby nikdo neviděl, že mu občas ukápne slzička. 

text: Hana Bukáčková, foto: Jana Braunová (plzeňský koncert v klubu Buena Vista)

Témata: Precedens, Iva Marešová, Bára Basiková, Martin Němec, Žluté lázně, koncerty

3,00

čtenáři

hlasuj
zavřít