Zemřel český jazzman George Mraz, hrál s Clarkem Terrym nebo Ellou Fitzgerald

Vydáno 19.09.2021 | autor: redakce

Ve čtvrtek 16. září zemřel ve svých 77 letech kontrabasista Jiří Mraz, známý také jako George Mraz. Český jazzman spolupracoval s Clarkem Terrym, Joem Williamsem nebo Ellou Fitzgerald. Úmrtí hudebníka oznámila jeho žena Camilla.

Zemřel český jazzman George Mraz, hrál s Clarkem Terrym nebo Ellou Fitzgerald Zemřel český jazzman George Mraz, hrál s Clarkem Terrym nebo Ellou Fitzgerald

Jiří Mraz se narodil 9. září 1944. Na pražské konzervatoři studoval hru na kontrabas, svou profesionální hudební dráhu pak odstartoval v 60. letech. Hrával v triu Rudolfa Daška, poté v SHQ Karla Velebného. Před příchodem vojsk Varšavské smlouvy odešel do Německé spolkové republiky.

Chick Corea - Jazzový klavírista nahrával i s Miroslavem Vitoušem a vystupoval v Česku, byl čtvrtým nejčastěji nominovaným umělcem v historii Grammy

Na podzim 1968 se Mraz přestěhoval do USA, kde získal stipendium na Berklee College of Music. Získal angažmá u Elly Fitzgerald, hrál v orchestru Thada Jonese a Mela Lewise nebo spolupracoval s klavíristou Tommym Flanaganem.

Do Prahy poprvé od svého odchodu do zahraničí zavítal v roce 1991. V roce 2016 prodělal Mraz komplikovanou operaci slinivky břišní. Na finanční výlohy se mu tehdy složila řada světoznámých hudebních kolegů. O smrti muzikanta informovala jeho manželka na sociálních sítích.

red, foto: FB George Mraz
Témata: George Mraz, Jiří Mráz, Camilla Mraz

zavřít