Zemřel Emanuel Sideridis, který hrával s brněnskými Progres 2

Vydáno 18.12.2023 | autor: iREPORT

Progres 2 (dříve The Progress Organization nebo také Progres-Pokrok) zasáhla zpráva o smrti baskytaristy Emanuela Sideridise. Řeckému hudebníkovi bylo dvaasedmdesát let. „Nejsem zatím schopen zprávu komentovat,“ uvedl kapelník brněnských rockerů Pavel Váňa.

Zemřel Emanuel Sideridis, který hrával s brněnskými Progres 2 Zemřel Emanuel Sideridis, který hrával s brněnskými Progres 2

Smrt svého spoluhráče oznámili členové Progres 2 na sociálních sítích. Více informací neuvedli, příčina úmrtí Emanuela Sideridise je tak nejasná. Rodina původem řeckého hudebníka na jeho facebooku pouze uvedla, že poslední rozloučení proběhne v pondělí 18. prosince od čtyř hodin odpoledne.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Sideridis se narodil v Brně řeckým rodičům. Odmalička tíhl k muzice, v patnácti let hrál v amatérské kapele The Prometheus, později s kamarády založil The Progress Organization. Kapela od roku 1977 hraje jako Progres 2 (s výjimkou let 1987 až 1990, kdy vystupovala pod názvem Progres-Pokrok). Nejdříve byl jejím lídrem Zdeněk Kluka, později ho vystřídal kytarista Pavel Váně.

Brněnská rocková sestava se stala brzy velmi populární, své čtvrté vystoupení odehrála na stadionu Za Lužánkami, kde vystoupila jako předkapela The Beach Boys.

Sideridis působil také ve Skupině Aleše Sigmunda, která doprovázela zpěvačky Marthu a Tenu, Albatrosu a Jazzovém orchestru Gustava Broma. Brzy se ale odstěhoval do Řecka. Od jednadvaceti let žil v Soluni, kde vystupoval v jazzových klubech a učil na konzervatoři.

V roce 2008 přijal Sideridis pozvání současných členů Progresu 2 a vystoupil na dvou koncertech ke čtyřicátému výročí. Stejně tak hostoval o několik let později k jubileu pětačtyřicátému. V roce 2018 vydali Progres 2 album Tulák po hvězdách, na kterém Sideridis hostoval jako hráč na kontrabas.

red, foto: FB Emanuela Sideridise
Témata: Emanuel Sideridis, Progres 2, The Progress Organization, smrt

zavřít