Zemřel Ivan Smažík, učitel předních českých bubeníků

Vydáno 13.05.2021 | autor: redakce

Ve věku 76 let zemřel bubeník Ivan Smažík, zásadní (nejen) jazzový bubeník a učitel na bicí. Spolupracoval s Helenou Vondráčkovou, Rudolfem Daškem či Big Bandem Českého rozhlasu.

Zemřel Ivan Smažík, učitel předních českých bubeníků Zemřel Ivan Smažík, učitel předních českých bubeníků

O smrti Smažíka informovali na sociálních sítích jeho přátelé. „Měl jsem s ním jednou tu čest hrát, byl to moc fajn člověk,“ zavzpomínal na bubeníka Daniel Bulaktin. S dlouholetým kamarádem se rozloučil také Jiří Gabriel. „Ivane, měli jsme se jít dnes projít a dát si někde tvoje oblíbené červené vínečko. Měl jsem tě moc rád,“ napsal.

Zemřel Braňo Alex, zásadní postava slovenského punk rocku

Smažík se narodil 17. září 1944 v Táboře. Studoval na pražské konzervatoři obor Viola a bicí nástroje. Během školních let hrával v orchestru Studio Tábor, se kterým se zúčastnil prvního ročníku Československého amatérského jazzového festivalu. Další dva ročníky absolvoval v rámci základní vojenské služby se Stivínovým Jazz Q.

Po ukončení vojenské služby nahrál ve spolupráci s Rudolfem Daškem své první album Pohádka pro Berenitku. Jako člen kapely Heleny Vondráčkové jezdil po koncertech po celém světě, vystupoval také s formací Golem a od roku 1980 byl v trvalém angažmá u Orchestru Československé televize. V posledních letech hrál především s Big Bandem Českého rozhlasu. Věnoval se mimo jiné i pedagogické činnosti na Konzervatoři Jaroslava Ježka.

red, foto: FB Jiří Gabriel
Témata: Ivan Smažík, Pohádka pro Berenitku, bubeník, Big Band Českého rozhlasu

zavřít