Zemřel kytarista Leslie West, jeho kapelu proslavil hit Mississippi Queen

Vydáno 27.12.2020 | autor: redakce

V úterý 22. prosince zemřel v pětasedmdesáti letech legendární kytarista kapely Mountain, Leslie West. Příčinou úmrtí byla zástava srdce. O skonu hudebníka informoval jeho bratr Larry West Weinstein.

Zemřel kytarista Leslie West, jeho kapelu proslavil hit Mississippi Queen Zemřel kytarista Leslie West, jeho kapelu proslavil hit Mississippi Queen

Lesliemu Westovi se přitížilo už v neděli 20. prosince, kdy prodělal doma na Floridě zástavu srdce. I přes rychlou pomoc lékařů se už někdejšího člena kapely Mountain nepodařilo přivést k vědomí, v úterý pak po další zástavě přišel o život.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Westa a jeho kapelu Mountain nejvíce proslavil hit Mississippi Queen vydaný na debutovém albu formace, které nazvala Climbing!. Právě Westovi byly přičítány za desku největší zásluhy. Zmíněná píseň dosáhla velkého úspěchu ve čtyřiceti zemích světa a na žebříčku Billboard vystoupala na 21. místo.

Song se také objevil v několika filmových a seriálových soundtraccích, zazněl například v Simpsonech. Kytarista v rozhovoru pro Guitar Player začátkem letošního roku prozradil: „Tahle píseň má prostě všechno. Sakra dobrý riff, zní neuvěřitelně, jako by na vás chtěla vyskočit z rádia. Za mě zní jako hustý mléčný koktejl, tučný a čokoládový. Kdo to nemiluje?“

Kromě skupiny Mountain, která se v 70. letech na krátkou dobu rozpadla, spolupracoval West taktéž s kapelou The Who. Cizí mu však nebyla ani sólová tvorba. Poslední vlastní album vydal v roce 2015 pod názvem Soundcheck.

Před devíti lety byla Westovi amputována část pravé nohy, ani tehdy se však hraní nevzdal a jen tři měsíce po operaci opět vystoupil na pódium. Minulý měsíc se hudebník s manželkou přestěhoval na Floridu, kde 22. prosince zemřel v nemocnici poblíž Palm Coast.

red
Témata: Leslie West, Mountain, The Who

zavřít