Zemřel kytarista Sylvain Sylvain, spoluzakladatel The New York Dolls

Vydáno 15.01.2021 | autor: Andrea Štipčáková

V 69 letech zemřel kytarista Sylvain Sylvain známý z kapely The New York Dolls. Podlehl rakovině, se kterou bojoval dva roky.

Zemřel kytarista Sylvain Sylvain, spoluzakladatel The New York Dolls Zemřel kytarista Sylvain Sylvain, spoluzakladatel The New York Dolls

Smrt svého manžela potvrdila na sociálních sítích Wanda O’Kelley Mizrahi. „Jak většina z vás ví, Sylvain bojoval více než dva a půl roku s rakovinou. Ačkoliv statečně bojoval, včera této nemoci podlehl,“ napsala. „Oplakáváme jeho ztrátu, zároveň ale víme, že konečně našel klid a už ho nic nebolí,“ dodala.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Sylvain Sylvain se narodil v Egyptě, už v brzkém věku se však s rodiči přestěhoval do New Yorku. Předtím, než rozjel svou hudební kariéru, dělal v byznysu s oblečením. Se svým budoucím spoluhráčem Billem Murciou rozběhl společnost Truth and Soul.

V roce 1971 stál u zrodu kapely The New York Dolls, kterou s přáteli pojmenoval po obchodě, který opravoval hračky – New York Doll Hospital. Skupina patřila k zakladatelům hnutí punku a glam metalu a byla jednou z nejvlivnějších rockových formací své doby. V roce 1976 se The New York Dolls rozpadli, o téměř třicet let později se však v novém složení dala kapela dohromady a vydala další tři alba.

 Mezitím stihl Sylvain nahrát několik sólových nahrávek a založil si vlastní kapelu The Criminals. V 90. letech se přestěhoval do Los Angeles a vyrazil na turné s punkovou formací The Streetwalkin‘ Cheetahs.

Rakovinu lékaři Sylvianovi diagnostikovali v dubnu 2019. Kvůli vysokým zdravotním výlohám tehdy požádal fanoušky o pomoc pomocí projektu GoFundMe. Zemřel ve čtvrtek 14. ledna.

red, foto: FB
Témata: Sylvain Sylvain, The New York Dolls, The Criminals, The Streetwalkin' Cheetahs

zavřít