Zemřel kytarista Tom Verlaine, frontman postpunkových Television

Vydáno 30.01.2023 | autor: iREPORT

Tom Verlaine, frontman postpunkové sestavy Television, zemřel ve věku 73 let. Patřil mezi velmi vlivné kytarisy, spolupracoval například s Patti Smith. O úmrtí muzikanta informovala jeho dcera.

Zemřel kytarista Tom Verlaine, frontman postpunkových Television Zemřel kytarista Tom Verlaine, frontman postpunkových Television

Tom Verlaine se narodil v roce 1949 v New Jersey. Hudbě se věnoval odmala, nejdříve hrál na klavír, později na saxofon a kytaru. Právě poslední zmíněný nástroj se pro něj stal osudovým. Mnohými byl označován za jednoho z nejlepších a nejvlivnějších kytaristů. Se skupinou Television patřil mezi významné punkové interprety sedmdesátých let.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Television na začátku kariéry pravidelně hrávali ve vyhlášeném londýnském klubu CBGB, který byl původně zaměřen na country. Rychle se ale stal rájem punkerů. Členové sestavy se tam potkali například se zpěvačkou Patti Smith, se kterou později Verlaine spolupracoval. Mezi nejznámější songy sestavy bezesporu patří Marquee Moon.

Vedle hudby se Verlaine věnoval také psaní básní. Byl fanouškem Paula Verlaine, dle kterého si vybral svůj pseudonym. Narodil se jako Tom Miller. Své poslední sólové album vydal hudebník v roce 2006 pod názvem Songs and Other Things.

red, foto: Steve Thorne
Témata: Tom Verlaine, Television, kytara, smrt

zavřít