Zemřel Manuel Göttsching, legenda německé experimentální scény

Vydáno 18.12.2022 | autor: redakce

Ve věku 70 let zemřela významná postava německé elektronické hudby Manuel Göttsching. V žánru krautrock patřil k nejvýznamnějším kytaristům, na počátku kariéry hrál v kapelách Ash Ra Tempel a Ashra.

Zemřel Manuel Göttsching, legenda německé experimentální scény Zemřel Manuel Göttsching, legenda německé experimentální scény

Manuel Göttsching zemřel v neděli 4. prosince. Německému tisku to potvrdil jeho manažer. „Prázdno, které po sobě zanechal, chceme vyplnit jeho hudbou a láskyplnými vzpomínkami,“ stojí v prohlášení na muzikantově webu. Příčina smrti není známá, zemřít však měl pokojně, obklopený rodinou.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

V sedmdesátých letech začínal Manuel Göttsching v undergroundových kapelách Ash Ra Tempel, v níž působil zhruba do roku 1975. Později si založil vlastní hudební soubor Ashra, který měl usnadnit start jeho sólové kariéry.

V roce 1984 vydal hudebník jedno ze svých nejslavnějších alb, E2-E4. Skládá se z jedné minimalistické, hodinové elektronické skadby, kterou Göttsching nahrál na jeden záběr pomocí sekvenceru s improvizovanými klávesami, kovovými perkusemi a hraním na kytaru. Ačkoliv muzikant v té době o elektronice devadesátých let nic netušil, sám ji inspiroval a tvořil.

red, foto: web Ashra
Témata: Manuel Göttsching, Ash Ra Tempel, Ashra, elektronika, smrt

zavřít