Kdo byl pravý David Bowie? Muž mnoha tváří měl ve skutečnosti jen jeden námět

Vydáno 16.01.2016 | autor: redakce

Zdá se, že až po smrti Davida Bowieho, který 10. ledna ve věku 69 let podlehl rakovině jater, si mnozí lidé uvědomí, jakou důmyslnou hru se svými příznivci i kritiky rozehrál. A pokračuje to i po jeho smrti, kdy se objevila zatím nepotvrzená zpráva, že jeho tělo v New Yorku tajně bez účasti rodiny nebo přátel zpopelnili.

Kdo byl pravý David Bowie? Muž mnoha tváří měl ve skutečnosti jen jeden námět Kdo byl pravý David Bowie? Muž mnoha tváří měl ve skutečnosti jen jeden námět

Smrt si říká rock'n'roll (227.) - David Bowie

"Davida si nemusíme připomínat prostřednictvím pohřbu, zůstane tu s námi skrze svou hudbu. Jeho poslední album Blackstar bylo dokonalým rozlučkovým dárkem pro fanoušky," cituje britský bulvární deník Daily Mirror deník zdroj blízký zpěvákově rodině.

POST SCRIPTUM (28): Picasso rock'n'rollu, mimozemský anděl. Jak na Davida Bowieho vzpomínají Madonna, Paul McCartney nebo Yoko Ono?

Ale je to pravda? Vše se tak nějak odehrává v duchu Bowieho bouřlivého života a jeho častých proměn, kterými stále mátl hudební průmysl. Kdo však může s určitostí říct, jaký vlastně Bowie byl a co bylo za jeho života myšleno vážně? Snad jenom jeho poslední album míněné jako geniální umělecký epitaf. I to se však hudební kritici měli šanci dozvědět až po dopsání svých recenzí těsně před úmrtím muže mnoha tváří, který dokázal do poslední chvíle tajit své vážné onemocnění.

Výstižně se k Bowiemu vyjádřil ředitel tuzemské pobočky vydavatelství Warner Music Vladimír Kočandrle. "Kdyby měl být David Bowie opatřen nějakým reprezentujícím přídomkem, čemuž se ale celou svojí podstatou příčí, byl by jedním z mála, jemuž by náleželo označení 'renesanční člověk'. Zároveň v mnoha věcech nedoceněný i paušálně a ploše přeceňovaný, člověk, který měl tak mnoho tváří, že vůbec nemohlo být jasné, která z nich je ta 'jeho'," prohlásil.

POSMRTNÝ ÚTOK NA HITPARÁDY

Jasné rozhodně je, že zájem nejen o album Blackstar po smrti Bowieho výrazně roste. Společnost Spotify uvedla, že jen v pondělí po oznámení jeho smrti se přehrávání Bowieho hudby na internetu zvýšilo o 2700 procent. Organizátor hitparád v Británii Official Charts Company pak zveřejnil, že Bowieho nejnovější album, které vyšlo dva dny před jeho smrtí, jasně vede žebříček nejprodávanějších desek. Ten nakonec v pátek večer s přehledem vyhrálo.

David Bowie sfoukl rekord Adele jako svíčku: za den získal 50 milionů zhlédnutí na YouTube

S prodejem své hudby to Bowie, který měl vliv i na módu a současné výtvarné umění, za života rozhodně uměl. Během kariéry prodal dohromady kolem 140 milionů desek. Jeho jmění se odhaduje zhruba na 100 milionů dolarů, z části díky tomu, že zpěvák vlastnil 100 procent autorských práv na svoji hudbu.

VZPOMÍNAJÍ VŠICHNI

Publicisté a hudebníci oceňují jeho originalitu a nadžánrovost, díky které dokázal překročit hranice populární hudby. "Bowie vždy popu dodával potřebný lesk, nespornou kvalitu, velkorysost a především inteligenci. Seznam muzikantů, které ovlivnil, je nekonečný. Odchod Davida Bowieho ze světa, který dokázal měnit, je nepopsatelný," prohlásil například Roman Holý.

Silně prožívali Bowieho odchod v Německu, kde zpěvák a herec v 70. letech strávil několik let v tehdejším Západním Berlíně. Právě před domem na adrese Hauptstrasse 155 fanoušci pokládali květiny a zavzpomínali také v nedaleké kavárně Neues Ufer, Bowieho oblíbené destinaci. K tomu v rozhlase zněly jeho písně Heroes a Space Oddity. "Berlíňané truchlí za hudebního génia a jednoho ze svých nejslavnějších spoluobčanů," prohlásil tamní starosta Michael Müller.



Fanoušci vzpomínali mimo jiné i v Londýně, kde se Bowie v roce 1947 narodil, nebo v New Yorku, kde měl slavný Brit trvalé bydliště. Lidé rovněž přinášeli květy a svíčky před newyorské divadlo Theatre Workshop, kde nyní hrají Bowieho muzikál Lazarus. V Los Angeles fandové vzpomínali u jeho hvězdy na hollywoodském Chodníku slávy. Hvězdy, která tam byla zasazena v roce 1997.

David Bowie byl zpopelněn bez obřadu. V posledních týdnech života nahrával další album

Podle Bowieho blízkého spolupracovníka Tonyho Viscontiho bylo album Blackstar "dárkem na rozloučenou". "Jeho hudba hrála velmi důležitou roli v britských hudebních dějinách a já jsem hrdý při pomyšlení na obrovský vliv, který měl na lidi všude na světě," prohlásil Paul McCartney.

Bowiemu vzdalo hold i německé ministerstvo zahraničí. "Na shledanou, Davide Bowie. Jsi nyní mezi Hrdiny. Díky, že jsi pomohl strhnout zeď," napsalo ministerstvo na twitteru. Naráželo na slavnou píseň Heroes pojednávající o milencích rozdělených Berlínskou zdí.

DEFINITIVNÍ PROMĚNA?

Skutečný mistr scénických proměn a střídání hudebních stylů postupně vystupoval jako rusovlasý Ziggy Stardust, barvami hýřící Aladdin Sane nebo strohý Thin White Duke. Rozdíl například mezi glamrockovým albem z roku 1972 The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, diskotékovým Let's Dance z počátku 80.let a zvukově promyšleným Heathen z počátku nového milénia je skutečně obrovský, přesto neznamenal pro autora zásadní odliv jeho fanoušků.

VIDEOROZHOVOR: Smrt Davida Bowieho byla umělecký akt. Je to děsivé a zároveň geniálně dokonalé, říkají Tata Bojs

Ti si ostatně už na jeho vizuální i experimentální hudební proměny dávno zvykli. "Celou kariéru jsem opravdu pracoval jen s jedním námětem," prohlásil přitom v jednom interview v roce 2002. "Kalhoty se mohou měnit, ale skutečná slova a náměty, které jsem si vybíral, mají co dělat s izolací, opuštěním, strachem a obavami, s nejdůležitějšími věcmi v každém životě," sdělil Bowie, který v roce 2004 absolvoval operaci srdce. Onemocnění se tehdy projevilo už během červnového koncertu v Praze, který kvůli bolestem nedokončil. Před veřejností naposledy vystoupil v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku, kde v posledních letech žil.



Své proměny zahájil Bowie hned v počátcích obdivuhodné kariéry, kdy vyměnil původní jméno David Robert Jones, aby se vyhnul záměně s hercem a zpěvákem Davy Jonesem. Jméno si vybral jako poctu americkému lovci a vojákovi Jimu Bowiemu. Následně upoutal pozornost postavou rockové hvězdy Ziggyho Stardusta. Na začátku 70. let pak šokoval ženskými šaty a androgynním zjevem, vzápětí přišel s kostýmem ve stylu japonského divadla. Jiná proměna zase souvisela s vydáním alba Station To Station (1976), kde se v titulní písni představil jako uhlazený bezcitný Štíhlý bílý vévoda, což odpovídalo i hubené postavě a bledé pleti.

Experimenty, pop, rock i elektronika: TOP 6 nejzásadnějších alb chameleona Davida Bowieho

Těžko říct, na kterou z jeho podob bude početný dav jeho příznivců vzpomínat častěji. Jedna z proměn je však již definitivní a neoddiskutovatelná - proměna ve skutečnou uměleckou legendu.

Roman Jireš

zavřít