Zemřela hvězda bigbítové scény Jozef Barina, přezdívali mu slovenský Joe Cocker

Vydáno 26.02.2024 | autor: iREPORT

Slovensko přišlo o hvězdu své bigbítové scény, zpěváka, kytaristu a hudebního skladatele Jozefa Barinu. Zemřel ve věku 75 let na následky těžké nemoci. Na sociálních sítích to potvrdila jeho rodina. Proslavil se například písněmi Meditácia nad vášňou nebo Hej, pán doktor!.

Zemřela hvězda bigbítové scény Jozef Barina, přezdívali mu slovenský Joe Cocker Zemřela hvězda bigbítové scény Jozef Barina, přezdívali mu slovenský Joe Cocker

Muzikant zemřel v pátek 23. února ve večerních hodinách ve svém domě na Záhorí. „S lítostí v srdci oznamujeme všem příbuzným a známým, že nás navždy opustil náš milovaný manžel, otec, dědeček a legendární hudebník a zpěvák Jozef Barina,“ uvedla rodina interpreta na sociálních sítích. Poslední roky ho trápilo zdraví.  

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd           

Barina se proslavil v šedesátých letech minulého století, kdy nejprve vystupoval s cover verzemi známých skladeb britské bigbítové scény, aby později začal psát a produkovat vlastní písně. Jak uváděl, hudebně ho ovlivnili Eric Clapton a Hank Marvin.

Začínal ve skupině Kométa, následně hrál i s The Players a For Meditation (později Meditating Four), účinkoval také v TOČR-om Vlada Valoviča.

V roce 1970 vydal skladbu Purpurový smútok, kvůli které se nesměl dalších dvacet let objevit v televizi a rádiu. Mezi jeho největší hity patří Meditácia nad vášňou a Hej, pán doktor!. Spolupracoval s Kamilem Peterajem nebo Jankem Lehotským.

red, foto: FB Jozefa Bariny
Témata: Jozef Barina, bigbít, smrt

zavřít