Zemřela ikona českého undergroundu Pavel Zajíček

Vydáno 07.03.2024 | autor: iREPORT

Zemřel básník, hudebník a výtvarník Pavel Zajíček, který patřil k významným postavám českého undergroundu. Odešel v 73 letech na následky vážné nemoci spojené se zápalem plic. Informovalo o tom vydavatelství Guerilla Records.

Zemřela ikona českého undergroundu Pavel Zajíček Zemřela ikona českého undergroundu Pavel Zajíček

Básník a muzikant zemřel 5. března v dopoledních hodinách v Thomayerově nemocnici, kde podlehl dlouhodobé nemoci, k níž se přidružil zápal plic. Zavzpomínal na něj například Vladimir 518. „17. listopadu 2009 jsem si díky underground tribute projektu na Národní třídě v zázemí za pódiem s Pavlem konečně podal tu dlouho odkládanou ruku, dali jsme si pár piv a já zjistil, že pod slupkou přísnosti se schovává neuvěřitelně sympatická, vtipná a hravá bytost,“ uvedl na sociálních sítích.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Zajíček odstartoval svoji kariéru v sedmdesátých letech, kdy založil s Milanem „Mejlou“ Hlavsou undergroundovou skupinu DG 307, která fungovala s různými personálními obměnami až do roku 2016.

Kvůli své tvorbě skončil Zajíček na základě vykonstruovaného procesu v roce 1976 ve vězení, kde strávil jedno léto. Po podepsání Charty 77 emigroval v osmdesátých letech do Švédska, kde učil švédštinu a angličtinu. Poté se přestěhoval do New Yorku. Do Prahy se natrvalo vrátil až v roce 1995, kdy také obnovil DG 307. První album, které sestava po jeho návratu vydala, se jmenuje Uměle ochuceno. Zároveň jde o poslední desku, na které se podílel Milan Hlavsa.

Celkem Zajíček napsal dvě desítky sbírek a několik stovek písňových textů, jimiž přispěl mimo jiné do repertoáru skupiny The Plastic People of the Universe. Objevil se také v několika filmech. V Knoflíkářích z roku 1997 si zahrál rozhlasového moderátora, Lurii pak ztvárnil v adaptaci knihy Anděl Exit od Jáchyma Topola.

red, foto: FB
Témata: Pavel Zajíček, DG 307, Charta 77, underground

zavřít