Příběh českého hitu: David Stypka - Vrány taky

Vydáno 14.01.2021 | autor: Alena Kaňová

Do roku 2021 všichni vkládáme velkou naději. Vyhlížíme s nadějí návrat k normálnímu životu, na koncertní i divadelní pódia. V prvních dnech nového roku zahýbala českým hudebním světem zpráva o úmrtí Davida Stypky. Bylo mu pouhých 41 let. V dnešním vydání rubriky Příběh českého hitu na něj zavzpomínáme s písní Vrány taky.

Příběh českého hitu: David Stypka - Vrány taky Příběh českého hitu: David Stypka - Vrány taky

Jsem předvoj černých vran, celý bílý dávno v cíli. Dobré mapy mám, mé hejno neví kudy kam. Nad Prahou do něj střílí. Všechny ty lovce jménem znám, takhle si krátí dlouhou chvíli. Příslušníci samozvaných domobran.

Skladba Vrány taky se objevila už na EP Jericho v roce 2016. Do širšího podvědomí se ale dostala až spolu se Stypkovým s albem neboj. a skladbami Kříž nebo Dobré ráno, milá. Každá měla svůj vlastní příběh, ten o podobenství bílých a černých vran nosil Stypka v hlavě bezmála deset let. A z pohledu současné české hudební scény je stejně jako ostatní písně neprvoplánová a osobitá. 

Zemřel David Stypka, bylo mu 41 let

„Je to podobenství, v podstatě na současné nálady ve společnosti, kdy ze strachu děláme ještě mnohem větší binec, než je ten, kterého se bojíme,“ řekl na rovinu David Stypka. Píseň doplňuje klenutá, mollová melodie v podání jeho kapely Bandjeez, kterou spolutvořil s Pavlem Sotoniakem (klávesy, vokály), Maro Zemanem (basa, vokály) a Matějem Drabinou (bicí, vokály).

Pozoruhodný je jistě i videoklip v zajímavé režii Mejly Basela. Basela diváka naprosto "dostává" použitím motivů dětství několika malých kluků, dvou part, které mezi sebou soupeří tak, jako my v našich uspěchaných životech, kdo je lepší. Podařilo se mu skvěle vystihnout atmosféru plnou strachu, že už lepší nebudeme, zároveň s nadějí, že přijde něco, co nás semkne. Například smrt blízkého člověka.

Příběh videoklipu se snaží celou myšlenku zjednodušit a posunout ji do našeho dětství. S výsledkem jsme maximálně spokojení. Myslím si, že k písni Vrány taky je to přesně takový videoklip, jaký má mít,“ uvedl autor písně. Zajímavostí je, že si ve videu zahráli "borci" z TJ Sokol Dobrá, kde David žil.

 

Na závěr už jenom poslední (a nejsilnější) verše skladby Vrány taky:
A já se na ty lovce nehněvám
znám slepotu davu a sílu rozvášněné klaky
i já tomu občas podléhám
občas si hrajeme taky na nájemné zabijáky

Podpořit zpěvákovu rodinu můžete zasláním finančního prostředku zde.

Text: Alena Kaňová, foto: Alexandra Laňková, Lukáš Dvořák, Lucie Nohlová, Michael Budinský, Jindra Kodíček
Témata: David Stypka, Vrány taky

zavřít