TOP 10 písní Davida Stypky | Skromný muzikant, který toužil žít. Své pocity odrážel v krásných textech

Vydáno 10.01.2024 | autor: Tomáš Kocian

V případě Davida Stypky, který zemřel 10. ledna 2021, se jen těžko hledají písně, které by se daly označit za "ty nejlepší". Jeho textařskému umu mohli jiní závidět, každá skladba s sebou nesla jiné poselství. Při jejich poslechu si zároveň můžete být jisti, že v nich neuslyšíte tisíckrát omílané fráze. Přesto jsme se rozhodli sestavit žebříček deseti písní, které v nás zanechaly nesmazatelnou stopu. Každopádně doporučujeme si poslechnout celou Stypkovu diskografii.

TOP 10 písní Davida Stypky | Skromný muzikant, který toužil žít. Své pocity odrážel v krásných textech TOP 10 písní Davida Stypky | Skromný muzikant, který toužil žít. Své pocity odrážel v krásných textech


Čaruj

V době, kdy o Davidu Stypkovi věděl ještě málokdo, vyšlo album Čaruj se stejnojmennou písní. Skladba, kterou byste jen stěží označili za hit, zaujme svou instrumentální stránkou, ale také imaginativním textem. Videoklipu se ale nikdy nedočkala. Zajímavostí je, že existuje také domácí demo písně, které hudebník nahrál v rámci takzvaných "wake-up songs", které ho napadaly vždy ráno po probuzení. Poslechnout si ho můžete zde.

ROZHOVOR | Bandjeez: David Stypka byl perfekcionista. Písně si zasloužily dokončit

Dělám 

Texty Davida Stypky byly vždy převážně melancholické a zádumčivé. U Dělám to platí dvojnásob. Všudypřítomný zmar se proplétá celou písní a podepsal se také na zpěvu, který působí odevzdaně a až naoko liknavě. Stypka se v textu snaží vybruslit z nepříjemné situace hledáním víry, ať už v Boha nebo v sebe samého. Skladbu doprovází také videoklip a jde o vůbec jedno z prvních profesionální videí, které s kapelou Bandjeez natočil. 

Neboj

Druhá deska a zase úvodní eponymní píseň. Tentokrát jde však o neskutečně energický nakopávák, který s sebou nese ve skrze pozitivní message. Opakováním kouzelné mantry ,,neboj, to bude dobrý" se dost možná sám interpret přesvědčuje o její pravdivosti. Závěrečná gradace předvede Stypkův hlas v celé své kráse. 

RECENZE: Neboj, David Stypka s Bandjeez za zády vládne úchvatným hlasem i výjimečnými písněmi

Kříž

Biblické motivy byly pro Davidu Stypku jakousi neskrývanou obsesí, a to především na desce Neboj. Písně jako Jericho nebo Kříž jsou toho jasným důkazem. Právě druhá jmenovaná se dočkala až nevídané popularity. V situaci, kdy v rádicíh stále ještě doznívá vlna juchavého popu, přichází Stypka se skladbou ponurou a temnou, která na posluchače dopadá tíživě jako tlustá deka. Její popularitě napomohl také fakt, že se stala ústřední písní pro film Úsměvy smutných mužů, ve kterém se hlavní hrdina pere se závislostí na alkoholu. 

Dobré ráno, milá

Žárlivost v písni, která přechází až v chorobnou úzkost, je neuvěřitelně děsivá. Autentický popis dané situace je něco, co z písně Dobré ráno, milá dělá jednu z nejlepších skladeb, kterou dali Bandjeez se Stypkou dohromady. Hlas Ewy Farne se ke zpěvákovi skvěle hodí. V roce 2017 tak vznikl nadčasový hit, který patří dodnes na streamovacích platformách mezi nejpřehrávanější.

Příběh českého hitu: David Stypka, Ewa Farna - Dobré ráno, milá

Vrány taky 

Většina písní, které David Stypka napsal, popisovala jeho niterní pocity a vztahy. V případě songu Vrány taky však hudebník svým textem reflektoval náladu ve společnosti. „Je to podobenství, v podstatě na současné nálady ve společnosti, kdy ze strachu děláme ještě mnohem větší binec, než je ten, kterého se bojíme,“ popisoval. Obsahovou stránku perfektně ilustruje videoklip, ve kterém soupeří dvě party dětí. V jednom okamžiku je dokonce možné odezírat, že jedno z nich křičí "Davide" a jak hudebník na závěr své písně upřímně dodává, i on onomu honu a boji ve společnosti občas podléhá. 

Příběh českého hitu: David Stypka - Vrány taky

Láska není

Jak to tedy s tou láskou je? Jde jen o chemickou bouři v našem těle, nebo je to něco nadpozemského a mimo možnosti našeho chápání? Filozofická otázka, kterou Stypka nejdříve obnaží na samotný význam slova, dále zpochybní, aby ji na konci mohl obvinit z bolesti, kterou občas působí. Nádherný text, který by sám o sobě vystačil jako báseň, která přináší očistec všem láskou utrápeným. Minimalistické a citlivé piano dokresluje atmosféru podobně jako videoklip.

Farmářům 

Po smrti Davida Stypky by leckdo očekával to možná nejtemnější album ve zpěvákově diskografii, a to především proto, že sám interpret napsal texty pro desku v momentě, kdy již bojoval se zákeřnou nemocí. Píseň Farmářům je proto velkým překvapení. Odlehčená skladba plná obrazů letní letní lásky a milování na seně s příjemnou klavírní melodií. Na svých koncertech ji aktuálně řadí do setlistu Kateřina Marie Tichá, která tímto gestem vzdává hold.

Dýchej

Tady se naděje rozdávala po hrstech. David Stypka se i zpěvem jakoby sám sebe snaží burcovat s utíkajícím časem písně více a více. Pravda, název může na posmrtném albu působit trochu mrazivě, nicméně právě touha po životě ze skladby sálá víc než cokoliv jiného. Zároveň v ní zpěvák ukazuje svůj hlas i v odvázanější rockové poloze, což jen potvrzuje, o jak silnou skladbu jde, a že by bylo škoda materiál, který sám interpret napsal a ještě stihl nazpívat, nedokončit a nevydat.

RECENZE: David Stypka se na albu Dýchej loučí jinak, než bychom čekali

O lítání 

Fakt, že byl David Stypka opravdu hloubavým textařem, nelze popřít. Naopak o tom v každé své nové tvorbě utvrzoval posluchače stále více a více. O lítání je ten typ písně, ve které jen těžko budete hledat nějaké reálné obrazy. Putující duše, bilancování života a zároveň také otázky, které nabádají posluchače přemýšlet. Kam by vaše duše směřovala právě v tento okamžik? Zamyšlení se nad marností a křehkostí bytí. 

Text: Tomáš Kocian, foto: Alexandra Laňková, Lukáš Dvořák, Lucie Nohlová, Michael Budinský, Jindra Kodíček, Lukáš Knoll
Témata: David Stypka, Bandjeez, Jericho, Neboj., Dýchej, Ewa Farna, top písně, smrt

zavřít