ROZHOVOR | Bandjeez: David Stypka byl perfekcionista. Písně si zasloužily dokončit

Vydáno 12.09.2021 | autor: Hana Bukáčková

David Stypka patřil mezi zpěváky, které hudební veřejnost teprve poznávala. Svými procítěnými texty se však dotkl duší spousty lidí a pro s ním hrající Bandjeez tak neexistovala možnost, že by po jeho předčasném skonu album Dýchej, které muzikant připravoval, nedokončili. S Matějem Drabinou jsme si popovídali o procesu dokončení desky, jednotlivých písních i o spojení Bandjeez s Kateřinou Marií Tichou.

ROZHOVOR | Bandjeez: David Stypka byl perfekcionista. Písně si zasloužily dokončit ROZHOVOR | Bandjeez: David Stypka byl perfekcionista. Písně si zasloužily dokončit

Když David Stypka zemřel, spolu s dalšími hudebníky jste vyhlásili sbírku na pomoc jeho rodině. Překvapila vás solidarita lidí?
Naprosto! Byl to velký světlý záblesk v té tmě, co nás všechny obklopila. Díky iniciativě SinglTon se podařilo vybrat 4,5 milionu korun. To bylo úžasné a nám na chvíli došlo, že by svět ještě mohl být v pořádku.

RECENZE: David Stypka se na albu Dýchej loučí jinak, než bychom čekali

Když poslouchám album Dýchej, říkám si, jak zvláštní je slyšet Davidův hlas z nových písní, když už není mezi námi. Jak jste se u toho cítili vy?
Jako by byl s námi v místnosti.

David mi už v roce 2018 říkal, že pracuje na novém albu. Proč se nestihlo vydat za jeho života?
Každé album se rodí na svět přesně takovou dobu, jakou k tomu potřebuje. David byl perfekcionista a společně jsme hledali ten nejlepší možný tvar pro každou jednu píseň. Samozřejmě do té tříroční práce výrazně zasáhla nemoc, ale i nemožnost hrát. Když se ale na desku, na její finální tvar včetně designu, teď podíváme, víme, že to je to, co jsme chtěli vytvořit.

Bylo vám hned jasné, že budete chtít album dokončit?
Vlastně neexistovala možnost, že bychom desku nedokončili, byť jen z toho důvodu, že písně na ní jsou skvělé a zasloužily si to.

V jakém stádiu byla deska, když David odešel ze světa?
Měli jsme spousty demáčů, ale taky jasnou představu, jaké budou mít skladby aranžmá, co budeme hrát a taky s jakou atmosférou. Takzvaně naostro jsme měli natočené akorát základy - bicí, basu a některé kytary.

Cítili jste na sobě jakési břímě? Vzhledem k tomu, jakého dosáhl David mezi odborníky i veřejností renomé?
Věděli jsme ještě za Davidova života, co chceme vytvořit. Jasně, člověk si může připouštět různé tlaky z rozličných stran, ale pro nás tam byl jen jeden hybatel pro to všechno, a to je pomoci těm písním vyrůst. Teď, pár dní po vydání, už je i pro nás možné bilancovat na základě nejrůznějších recenzí, jestli se nám to povedlo. Moc všem recenzentům a novinářům děkujeme.

Nová nahrávka je překvapivě o dost pozitivnější a odlehčenější než ty předchozí. Byl to záměr?
Na člověka různé události působí rozličně a diagnóza rakovina je zcela určitě něco, co vámi zarezonuje. David šel podle mě ale úplně opačnou cestou, než by se dalo čekat. I když některé písně z Dýchej řeší závažná témata, na desce je spousta skladeb, které jsou, jak vy říkáte, pozitivnější, odlehčenější, samozřejmě Davidovým specifickým způsobem.

Dýchej je o naději. S čím nastala ta změna témat?
Každá z vydaných desek se věnovala nějakému aktuálnímu tématu. .neboj byla o různých formách strachu a do Dýchej se zase odrazilo všechno, čím David procházel.

Jako první singl z desky jste pustili ven píseň Farmářům. Na sociálních sítích jste k ní uvedli: „Když ji David donesl na zkoušku ještě v podobě skazky, říkali jsme si: ‚No, ty vole, tak to jsou, panečku, osmdesátky, ale vlastně... Proč ne?!‘ Máme moc rádi tu lehkost a bezstarostnost, kterou je tahle píseň protkaná.“ Čím vás ostatní písně překvapily? A jaký k nim vlastně máte vztah?
Když člověk takové písně pomáhá utvářet, je to pak tak trochu i jeho dítě, bez majetnického přívlastku. Každý z nás má své favority, ale musím přiznat, že pro mě osobně jsou velikostně všechny na stejné úrovni.

Píseň Tvoje oči je nejkratší na albu a už při prvním poslechu jsem si říkala, zda je na albu celá. Nachází se na desce v takové podobě, v jaké ji David napsal?
Ano, dokonce se vlastně ani moc neproměnila od koncertní verze. Atmosféru na desce a této konkrétní písni pak krásně dotváří Ecson Waldez.

Jsou na desce všechny písně, které na ni plánoval David zařadit? Nebo jste museli nějakou, například kvůli tomu, že ji nestihl celou nahrát, z alba vyškrtnout?
Jedenáct písní byl tvar, který David Stypka & Bandjeez na desku chtěli.

Příběh českého hitu: David Stypka - Vrány taky

Nové album zakončuje píseň Mňam, která zní jako rozloučení se s Davidem. Je v tom nějaká symbolika, že právě tahle skladba je tou poslední?
Když jsme ji dotočili ve studiu, řekli jsme si skoro automaticky, že tahle píseň bude mít číslo jedenáct. Končí acapella.

Před časem jste oznámili spolupráci s Kateřinou Marií Tichou. Jak ke spojení došlo a koho napadlo oslovit právě ji?
Jde o naprosto novou etapu její i naší hudební cesty. Známe se dlouho a Káťa nám hodně s přípravou desky i mimo ni pomohla. Její muzika nás oslovuje a když jsme věděli, že je už Dýchej takzvaně pod střechou, rozhodli jsme se, že budeme hrát spolu. A funguje to skvěle.

Už jste spolu odehráli několik koncertů. Jak probíhají?
K Bandjeez se připojil z Kátiny bývalé kapely kytarista Matouš Rohovský. Za pultem sedí náš zvukový ministr Kuba Kaleta, který s námi a Davidem léta jezdil. Káťa je skvělá textařka, zpěvačka i frontmanka. Víc řekne právě návštěva koncertu. Nejbližší je křest její desky Sami v Malostranské besedě, 21. října.

Změní se nějak hudební směřování kapely? Do jaké míry chcete udržovat Davidův odkaz, aby vás někdo například nenařknul z toho, že těžíte z jeho písní? Budete hrát i jím nahrané písně?
Udržování Davidova odkazu je jednou z priorit. Ale je to priorita, která se váže ke kapele David Stypka & Bandjeez. Vím, že to může být matoucí, ale mluvíme tady o dvou různých světech. Kateřina Marie Tichá (& Bandjeez) hraje Kátinou autorskou hudbu a kapela David Stypka & Bandjeez právě vydali Dýchej a plánuje, krom jiných událostí, „vzpomínkový” koncert v O2 Universum, 26.  února 2022. Obě množiny fungují zároveň a naplno.

Zpracovala: Hana Bukáčková, foto: archiv iREPORT, FB Bandjeez
Témata: David Stypka, Bandjeez, Kateřina Marie Tichá, Dýchej

zavřít