Příběh českého hitu: Stromboli - Ó hory, Ó hory

Vydáno 05.05.2022 | autor: Aleš Materna

Skupina Stromboli v čele s kytaristou Michalem Pavlíčkem a zpěvačkou Bárou Basikovou, se na rockové scéně pohybuje téměř čtyřicet let. Během své kariéry složil Pavlíček řadu skvělých songů, ale jen málokdo, včetně samotného autora hudby, by očekával, že zrovna z písničky Ó hory, Ó hory, kterou otextoval a nazpíval Vilém Čok, se stane takový hit.

Příběh českého hitu: Stromboli - Ó hory, Ó hory Příběh českého hitu: Stromboli - Ó hory, Ó hory

„Když jsem psal hudbu na své sólové dvojalbum Stromboli, bylo to takové moje menu, od jemnějších, romantičtějších poloh ala Bára Basiková, až po dravé agresivní věci,“ prozradil nám Michal Pavlíček. „ A právě Vilémovi Čokovi jsem ušil na triko dvě rockové pecky. Chtěl jsem ho představit i v jiné poloze, než jak byl znám ve Výběru, kde byl takový ´uječený´ punker. Tady měl možnost se opravdu předvést jako svébytný zpěvák,“ přiblížil kytarista, co ho vedlo k angažování Viléma Čoka, který kromě zmiňované písničky otextoval a nazpíval i druhý tvrdě rockový hit Ivanhoe.

Stromboli vyráží na turné, navštíví celkem čtrnáct měst

Vilém Čok nám prozradil. „Poslouchali jsme s Michalem všechny možný skupiny a žánry, včetně metalu. Jednou jsem k němu dovalil k poslechu taky americkou skupinu Manowar a díky ní jsme se inspirovali tématikou horolezců a hor."

„Když jsem měl hotový dema, pozval jsem Vilču se ženou na dva dny k sobě na chalupu u Dobříše,“ doplnil Michal Pavlíček, aniž by Vilémovu verzi potvrdil.  „A on přišel s nápadem na text Ó hory. Mně se to téma líbilo, mělo to určitou vazbu i se Stromboli. A tak jsme se domluvili, že to rovnou zkusí u mě na ten demáč (domácí nahrávka) napsat. Při psaní jsem do něj ládoval místo trávy jablka ze zahrady a když to vázlo, dostal nekompromisně další várku jablek. Nakonec po tomto dvoudenním jablečném atacku , který jsme občas proložili pivkem, z něj vypadl skvělý text,“ doplnil pozadí vzniku písničky kytarista, který přiblížil i detaily spojené s nahráváním hitu. „Píseň jsme natáčeli ve studiu Smetanova divadla. Aby refrén Ó hory, ó hory zněl jako masivní chorál, namnožil jsem svůj i Vilémův zpěv několikrát na sebe, a ještě jsem ho různě podlaďoval, aby to dostalo tu úžasnou sílu.“

Že by se z písničky mohl stát takový hit, v té době netušil ani jeden z nich. „Můžeš tipovat, že song aspiruje na hit, navíc ten Michalův úvodní kytarový riff člověka úplně odrovná, ale nikdy to stoprocentně nevíš, zda se tvůj tip vyplní, píseň se chytí a bude oblíbená,“ dodal Vilém Čok s tím, že ho samozřejmě úspěch „Hor“ moc těší. S čímž samo sebou souhlasil i Michal Pavlíček, který doplnil: „Jsem moc rád, že Ó hory, ó hory oslovily široké spektrum rockových fanoušků a stal se z ní veleznámý rockový hymnus.“

Text: Aleš Materna, foto: archiv Stromboli
Témata: Stromboli, Ó hory, Ó hory, Příběh českého hitu, Michal Pavlíček, Vilém Čok

zavřít