Příběh českého hitu: Vilém Čok – Zachraňte Ježíška

Vydáno 05.08.2022 | autor: Aleš Materna

Vilém Čok patří mezi dlouholeté rockové matadory a za více než čtyřicet let na scéně a působení v kapelách Zikkurat, Pražský výběr, Moped, Stromboli, Nová růže, Delirium Tremens a ByPass složil mnoho písniček, ze kterých se často docela nečekaně staly velké hity. Jedním z nich je také Zachraňte Ježíška. Skladba vyšla na albu Živá voda vydaném v roce 2011 vydavatelstvím Citadela jako reakce na plíživý marketing cizích symbolů Vánoc, především Santa Clause. O dva roky později se pak song objevil na výběrovém albu 500 kusůch aneb Best Rock Čok.

Příběh českého hitu: Vilém Čok – Zachraňte Ježíška Příběh českého hitu: Vilém Čok – Zachraňte Ježíška

A tak tu máme novou svízel,
já nechci aby ten kluk zmizel,
z důvodů produkt-marketingu,
bezbranný ocitnul se v ringu.

 „Já jsem poměrně dlouhé období sledoval, jak média u nás stále více a více prosazují a zviditelňují Santa Clause a našeho Ježíška začala pomalu eliminovat,“ prozradil nám v rozhovoru Vilém Čok. „Přitom u nás máme staletou tradici Ježíška. Já jsem si říkal, co to je kurva za amerikanismus, to už je podobný jako Rusáci, kteří měli a snažili se nám vnutit Dědu Mráze. Tak jsem se rozhodl s tím bojovat a složil jsem na to téma song.“

Příběh českého hitu: Jiří Korn & Vilém Čok – Karel nese asi čaj

Z Betléma slábne hudba rajská,
v zadku nám zeje US sychrhajzka,
najednou je tu,
ten co v sobím letu,
má v očích dolarů svit.

„Trochu jsem se v té době obával, že by mohla ta krásná česká vánoční tradice vymizet, což se naštěstí nestalo. A myslím si, že i ta moje píseň částečně přispěla k tomu, že se lidé zase začali vracet k Ježíškovi,“ doplnil Vilém Čok.

Zachraňte Ježíška / před tlusťochem bez tradice,
zachraňte Ježíška / symbol Vánoc, ba co více,
on je kus nás / my součást něj,
od prsních žláz / tak léčí beznaděj,
zachraňte Ježíška.

„Já jsem začal dostávat obrovské množství pochvalných emailů, dokonce i hudební školy mi posílaly videa, že si to děti zpívají. Velmi mě překvapilo, že v některých těch školách tu písničku vyučovali kantoři, na kanále YouTube lze stále  najít některá takové videa. Musím přiznat, že mně to moc potěšilo, měl jsem z toho velkou radost.“

Staletí jsme s ním žili snáze,
odmítli přijmout Dědu Mráze,
najednou je tu,
ten co v sobím letu,
má v očích dolarů svit,
zachraňte Ježíška!

„Já jsem svůj rockový trn zaťal svým osobitým způsobem do médií či některých nadnárodních společností a korporací, a jsem strašně rád, že ta vlna spojená se Santa Clausem postupně ustoupila,“ usmíval se radostně Vilém Čok nad návratem Ježíška jako představitele a symbolu tradičních českých Vánoc.

Text: Aleš Materna, foto: videoklip
Témata: Vilém Čok, Zachraňte Ježíška, Příběh českého hitu

zavřít