Příběh českého hitu: Jiří Korn & Vilém Čok – Karel nese asi čaj

Vydáno 21.04.2022 | autor: Aleš Materna

Písnička Karel nese asi čaj Jiřího Korna se stala v druhé polovině osmdesátých let překvapivě velkým hitem. Kromě moderně aranžované elektronické hudby Michaela Kocába a trochu ulítlého textu Michala Bukoviče k tomu nemalou měrou napomohl charakteristický ječák Viléma Čoka, který byl přizván k nahrávání jako host. Song, který získal popularitu i díky videoklipu z prostředí třídy gymnázia, byl nahrán v roce 1985 a objevil se na albu Jiřího Korna nazvaném Trénink, které vydal Supraphon o rok později.  Okolnosti vzniku písně popsal Vilém Čok.

Příběh českého hitu: Jiří Korn & Vilém Čok – Karel nese asi čaj Příběh českého hitu: Jiří Korn & Vilém Čok – Karel nese asi čaj

„Ein zwei drei, Karel nese asi čaj,“ – tato slova si prozpěvovala tři roky před sametovou revolucí mládež odkojená diskotékami po celém Československu. Autor hudby Michael Kocáb, jehož Pražský výběr byl v socialistickém Československu v nemilosti a nesměl vystupovat, se živil skládáním filmové či scénické hudby a občas i psaním pro jiné interprety. V této novovlnné skladbě se objevila i charakteristická kytara Michala Pavlíčka, který se na Kornově desce Trénink podílel stejně jako například Ondřej Soukup.

ROZHOVOR | Vilém Čok: Děti vyrostou a odletí, psi umřou a stromy uschnou. Ale hudba tu bude pořád.

Pražský výběr byl zakázaný, ale Michael Kocáb mohl skládat. Napsal tedy písničku pro Jirku Korna, která potom vyšla na singlu jako předzvěst alba Trénink. Na jedné straně byla titulní stejnojmenná skladba, kde byl rovněž slogan Nejdřív je trénink, pak teprve ženy a jazz, což se mi moc líbilo. Na druhé straně singlu pak byl song Karel asi nese čaj,“ zavzpomínal Vilém Čok.

Já jsem tenkrát bydlel na Jižňáku a Michael za mnou přijel s tím, že má písničku pro Korna a potřeboval by ji trochu oživit. Říkal mi tehdy: Vildo, potřeboval bych tam nějaký zvláštní pěvecký feeling, ještě nevím co, ale musí to být něco legračního, typického pro tu písničku. A tak jsme si u mě doma song pouštěli a různě do toho halekali, až z někoho z nás vylezlo to typické Ahááá…už nevím, kdo z nás to vymyslel,“ pokračoval Čok. „A když to Kocáb slyšel, říkal mi ty vole, to bude asi ono.“

Vzápětí pak na podzim roku 1985 došlo k natáčení zpěvů. „Já jsem pak přijel do studia a nazpíval to halekání, ale pak zbylo trochu čas a Michael Kocáb mi nabídl, že můj hlas se bude dobře pojit s tím Kornovým, takže bych spolu s ním mohl nazpívat i refrény. To mně potěšilo a byla to pro mě i trochu satisfakce, že jsem tam nebyl jen za toho hejkala a že umím i zpívat. Tenkrát mně ovšem ani náhodou nenapadlo, že z toho bude padesátiletý hit,“ doplnil Vilém Čok, který ho dodnes hraje na koncertech se svou kapelou Bypass, ovšem v tvrdé rockové úpravě.

Velký úspěch píseň sklidila i díky klipu, který pak překvapivě často rotoval v Československé televizi. „Já tam hrál učitele jazyků a Jirka Korn studenta, který chtěl svými jazykovými znalostmi ohromit i spolužáka Dufka,“ usmíval se při vzpomínkách na písničku a natáčení videoklipu Vilém Čok, který kromě naparování se v bílém plášti a koulení očima v klipu skvěle zvládl i charakteristické pohazování patkou, což byl v té době velice módní vlasový účes.

Text: Aleš Materna, foto: archiv iREPORT
Témata: Jiří Korn, Vilém Čok, Karel nese asi čaj, Příběh českého hitu, Michael Kocáb, Pražský výběr

Mohlo by Vás zajímat

zavřít