ANKETA | Rok 2022 pohledem hudebníků. Jak ho hodnotí a co plánují v tom následujícím Ewa Farna, Vilém Čok nebo Pokáč?

Vydáno 30.12.2022 | autor: iREPORT

Již tradičně jsme i letos požádali české interprety o zhodnocení roku 2022. Co jim z pohledu hudebních aktivit vyšlo, či nevyšlo, a jak vypadají jejich plány na rok následující? V prvním díle ankety odpovídali Ewa Farna, Vilém Čok, Pokáč, Elly a Golda ze Znouzectnosti.

ANKETA | Rok 2022 pohledem hudebníků. Jak ho hodnotí a co plánují v tom následujícím Ewa Farna, Vilém Čok nebo Pokáč? ANKETA | Rok 2022 pohledem hudebníků. Jak ho hodnotí a co plánují v tom následujícím Ewa Farna, Vilém Čok nebo Pokáč?

Muzikantů jsme se zeptali na tyto otázky:

1. Jak hodnotíte z pohledu svých hudebních aktivit rok 2022?
2. Která nahrávka a album vás v uplynulém roce nejvíce oslovily?
3. Co máte v plánu na rok 2023?

Ewa Farna

1. Nádherně! Dostala jsem po dlouhých letech ocenění na Cenách Anděl za Sólovou interpretku díky desce Umami, která je pro mě přelomová. Ohlásila jsem O2 arenu, dosud můj největší koncert, který se uskuteční 14. října 2023. Zažili jsme krásné koncerty nejen v létě, ale i v rámci Umami Tour na podzim v Česku a v Polsku.

Ewa Farna si podmanila pražské Forum Karlín a ohlásila koncert v O2 areně

2. Jsem samozřejmě neobjektivní, ale první autorská deska mého muže Martina Chobota, která se jmenuje Pootevřené dveře. Strávila jsem s ní více než rok, na konci letošního vyšla a pořád ji strašně ráda poslouchám. Z několika důvodů mě silně oslovuje.

3. Chystám největší koncert ve svém životě. Třicátiny oslavím v O2 areně. Je to pro mě velká věc, už teď na 14. října 2023 začínají intenzivní přípravy. Čeká nás ještě pár skvělých akcí, na které se těším, ale moje narozeninová oslava je nepoměrně výjimečným termínem v mém kalendáři.

Vilém Čok

1. Byl to velmi náročný ro(c)k. Díky proběhlému covidu se sečetly odložené koncerty s těmi novými. A jelikož si Bypass vedu produkčně sám, opravdu jsem ryl držkou v zemi. Do toho jsem si doléčoval zánět žaludku, no...fakt žůžo. Světlé chvilky, kdy jsem nemusel nic zařizovat, byly jen s končícími Stromboli. Chmury jsem tedy zaléval vším, co bylo po ruce, a tak se mi z toho stalo osobní perpetuum mobile. (smích)

Příběh českého hitu: Vilém Čok – Zachraňte Ježíška

2. Alter Bridge, Pawns & Kings. Nepochybně vysoce profesní hudební kvalita.

 3. V roce 2023 budu hrát sérii koncertů s Pražským výběrem. Těch však bude decentní množství, a tak si přibrousím drápky koncertní propagací svého alba 4 KRUHY. Samozřejmě se svými strašliváky z Bypassu. Těšte se na prvotřídní výkony bez výbuchů a ohňů. Mně jde totiž primárně o hudbu.

Pokáč

1. Za mě byl rok 2022 dobrý :)

2. Jednoznačně nové album Záviše - Výlet do Znojma.

3. Na jaře mě čekají rovnou dvě klubová turné - pražské Tour de Prag a mimopražské Pokáčovo Jaro. Nový songy, nový klipy, Rychlovky, když se zadaří, tak možná deska... Bude toho dost, tak se těšte!

Elly

1. Když se podívám na rok 2022, tak mám velkou radost z věcí, které se nám povedly. Je to vlastně první rok, kdy umělci nebyli omezování covidovou situací a mohli se plně věnovat svému oboru. Takže i já jsem mohla zpívat a dělat to, co mě baví a myslím, že rok 2022 byl jedním z nejúspěšnějších roků, co se mojí hudební kariéry týče, za což jsem moc vděčná.

2. Nejvíce mě oslovilo album Renaissance od Beyoncé. Je to skvělé album plné úžasných songů.

3. Na začátku roku mám v plánu vydat svůj další song, který se jmenuje Harder. Pracovali jsme na něm dlouhou dobu a mám z něj velkou radost. Dále budeme navazovat další spolupráce s hudebními interprety a ke konci roku 2023 bych ráda vydala svoje první album.

Golda (Znouzectnost)

1. Nečekaně pozitivně.

2. Osobně se vracím spíš ke starším nahrávkám, co přežily kdejaké turbulentní časy a módní výstřelky a stále fungují na jedničku s hvězdičkou.

3. My skoro nikdy nic neplánujeme, ale nová deska by už asi spadnout mohla. Písniček máme dost minimálně na jednu, ale naučit se je... hm. Jak nad sebou nemáme bič vydavatelství a taky jsme dost líní a pohodlní, jde to prostě ztěžka.

Znouzectnost zahraje na předávání Hudebních cen Žebřík, které se budou konat 31. března 2023 v plzeňském DEPO2015.

Zpracovala: Andrea Štipčáková, foto: Lucie Nohlová, archiv Viléma Čoka, Championship Music
Témata: Ewa Farna, Vilém Čok, Pokáč, Elly, Znouzectnost

zavřít