LIVE: Vousáč z Texasu se přiřítil do Prahy. Billy F. Gibbons ze ZZ Top představil v O2 universu desku Hardware

Vydáno 27.06.2023 | autor: Dominik Kačerovský

Pondělní večer v pražském O2 Universu patřil zpěvákovi a kytaristovi Billymu F. Gibbonsovi, který v rámci evropského tour The Big One, Part 1 přivezl poprvé do České republiky svoji sólovou skupinu The BFGs. Divákům představil novou desku Hardware. Vzpomínalo se i na největší hity ZZ Top. V roli předskokana se představila kapela Flamengo Reunion Session.

LIVE: Vousáč z Texasu se přiřítil do Prahy. Billy F. Gibbons ze ZZ Top představil v O2 universu desku Hardware LIVE: Vousáč z Texasu se přiřítil do Prahy. Billy F. Gibbons ze ZZ Top představil v O2 universu desku Hardware

Billy F. Gibbons
Praha, O2 universum
26. 6. 2023

Texaský rodák Billy F. Gibbons neodmyslitelně patří přes půl století ke kapele ZZ Top. V posledních letech se věnuje i své sólové kariéře, kdy s triem The BFGs nahrál tři alba. Doprovodnou kapelu tvoří levoruký kytarista Austin Hanks a bývalý bubeník Guns N’ Roses Matt Sorum, který se bohužel na tour nepředstavil. Za bicími ho nahradil John Douglas, kterého můžeme znát z působení u kapely Aerosmith. Evropské turné The Big One, Part 1 odstartovalo 10. června ve Švédsku a vedle České republiky se hudební trio představí i v dalších deseti zemích. Po skončení sólové šňůry se vynálezce automobilových patentů a aktivní malíř Billy F. Gibbons připojí zpět ke skupině ZZ Top, se kterou koncem července vyrazí na americké turné.

Poprvé bez ZZ Top. Billy F. Gibbons v Praze ukázal, proč se řadí ke kytarovým legendám

Hudební večer odstartoval vystoupením předskokanů Flamengo Reunion Session, kteří postavili svůj základ na jedné z nejznámějších českých rockových kapel 60. a 70. let Flamengo. Během půlhodinového setu zazněly česko-anglické skladby z loňského alba Live, na kterém kapela přehrála své největší hity v čele s písněmi Kuře v hodinkách nebo cover I Am Walrus od The Beatles. Flamengo Reunion Session byla sázka na jistotu! Diváci zpívali společně s kapelou a užívali si vystoupení české legendy, která výborně připravila pódium pro hlavní hvězdu večera.

„Párty začíná, dámy a pánové, přivítejte Billyho Gibbonse a skupinu The BFGs.“ Hudební vystoupení otvírá píseň Got Me Under Pressure a divákům v O2 Universu je od samého začátku jasné, že hlavní důraz bude kladen na hudební přednes a vizuální pojetí jde v tomto případě stranou. Během celého koncertu se na velkoplošné obrazovce promítal pouze zakouřený portrét hlavního představitele a ke konci setu noční obloha plná hvězd. Nás ale zajímalo, co se dělo na pódiu, kde čaroval vousatý kytarista v klobouku a černých brýlích. Billy F. Gibbons přesvědčil, že patří k nejlepším kytaristům rockové historie a z celého uskupení bylo znát, že je společné vystupování baví. Diváci si užívali blues-rockovou nadílku, ve které nechyběly kytarové mezihry, jež k takovému vystoupení bezpochyby patří. K vystoupení byl uzpůsobený i prostor v hale. Většina návštěvníků byla usazena a pouze pár jedinců si koupilo místa na stání.

Billy F. Gibbons rozdělil koncertní setlist na tři části. Představil průřez písní ze sólových alb, mezi kterými zazněly například skladby More-More-More, Missin Yo Kissin nebo zcela nová The Devil is Red. Došlo také na covery, které si hudební trio přepracovalo do podoby sobě vlastní. Příkladem píseň Treat Her Right od Roye Heada, jež se objevila i na prvním sólovém albu Perfectamundo nebo skladba Foxy Lady jako pocta Jimimu Hendrixovi. Největší ohlas však měly hity ZZ Top, což se dalo očekávat. Písně Gimme All Your Lovin’, Sharp Dressed Man nebo závěrečná kytarovka La Grange v repertoáru nemohly chybět! A ze sedících diváků se rázem stal tancující dav.

Vidět na jednom pódiu takové hudební legendy se nepoštěstí každý den, a proto si kladu otázku. „Proč na koncert nedorazilo více lidí?“ Hala byla bohužel zaplněna pouze z poloviny, což byl jediný negativní fakt na celém večeru. Billy F. Gibbons se v hudebním průmyslu pohybuje přes padesát let, ale jeho energii, kterou do vystoupení dává, by mu mohli závidět umělci napříč generacemi.

Text: Dominik Kačerovský, foto: Jan Urbánek
Témata: Billy F. Gibbons, ZZ Top, O2 universum, bluesrock, jižanský rock, Flamengo

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít