LIVE: Wolf Alice odehráli živelnou show, která zvedala chlupy po těle

Vydáno 17.01.2018 | autor: redakce

Turné k nové desce Visions of Life právě absolvuje londýnská kapela Wolf Alice. Potěšit svými hity své fanoušky přijeli v úterý 16. ledna i do pražské Roxy. Jako support vybrali pořadatelé ostravskou kapelu PLA CES, jíž jednoznačně dominuje zpěvačka Eva.

LIVE: Wolf Alice odehráli živelnou show, která zvedala chlupy po těle LIVE: Wolf Alice odehráli živelnou show, která zvedala chlupy po těle

Wolf Alice + PLA CES
ROXY, Praha
16. 1. 2018

PLA CES prodali po dlouhé dálniční cestě tři písně, z nichž za srdce nejvíce chytla Anxiety. Kapela je to nadějná, má však ještě co zdokonalovat. Věřím dramaturgům tuzemských alternativních festivalů, že si prostor pro tuto naději ve svých programech vyhradí. Set byl krátký a vybízel k tomu, abychom si my, ti šťastně přítomní, jméno PLA CES zapamatovali.

Wolf Alice drásali v Roxy svým fanouškům srdce i uši

A pak už dostali sovo Wolf Alice. Ellie Rowsell, zpěvačka londýnské party, je občas pěkně naštvanej a živelnej anděl, který netráví dny lelkováním se světci. Nejspíš zná i tu špínu, co se nachází mezi obyčejným bohabojným lidem a jak sama zpívá, i tu, která je pod ním.

Setlist začal relativně včas (díky!) a rozjel se jako jeden z lepších snů. Zpěvaččina ofina zatím poslušně držela na svém místě a čahoun s basovou kytarou pořád ještě neodložil své sako. Skladba, která otevírá novou desku, odstartovala i středeční setlist. Po Heavenward následoval hit Yuk Foo, jeden z těch, který všem bez servítek ukáže, že Ellie umí řvát, že svůj hlas trénuje, a že kapela jeho sílu umí podržet. Malá ukázka toho již výše zmíněného: "Am I a bitch to not like you anymore? Punch me in my face, I wouldn't even fight you no more." V další písni You’re a Germ zvládne ještě sdělit, že do nebe s ní prostě nepůjdeš, ani já, ani ty.

"You ain't going to heaven (eyes wide, eyes wide)
Cause I'm dragging you down to hell (eyes wide, eyes wide)
Where's Mom and Dad so you can tell them (eyes wide, eyes wide)
You're a dodgey fucker as well? (eyes wide, eyes wide)"

Přes jemnější skladby Don’t Delete the Kisses a Planet Hunter se pomalu blíží k dělícímu bodu setu, ke skladbě Silk, na kterou mnoho jedinců čekalo a bylo dokonce slyšet věty typu: "A je to tady, hehe!" Tento kousek však přes svou popularitu zdaleka nebyl tím nejlepším, co se dalo při koncertě slyšet.

Druhá polovina byla živelnější, snad i lepší. Tím nejlepším se mi zdála být skladba Formidable Cool začínající příjemným rozduněným riffem, proložená éterickým i intimním zpěvem, a co hlavně, živelným řevem, který zvedá všechny chlupy na těle. Rozhodně jde o kousek, který je těžké zapomenout.

Unikl tracklist soundtracku druhého Trainspottingu: Budou na něm Iggy Pop, Underworld nebo Wolf Alice

Ke konci setu se kapela blížila přes skladby Space & Time, Moaning Lisa Smile až po Visions of Life, která začíná parádním "stonerským" riffem a dává na srozuměnou, že finále je spadnutí. A je to tak, publikum stojící přímo pod podiem se lehce povařilo a kapela po písni Fluffy opouští podium. Na přídavek se chvilku čeká, ofina už pár písní neposlouchá a Ellie se přes původní svižnou atmosféru ubírá ke své andělské poloze v písni Blush. Závěr v podobě obrovité broskve (Giant Peach) ukončuje povedený večer. Všichni hudebníci z ansáblu jsou jistě motivováni k tomu, aby i dále tvořili a oživovali to, co Británie umí, totiž hudbu, která se za sebe nebude stydět ani za několik let. 

Chceme-li to všechno zúčtovat, šlo o koncert, který by si zajisté mnozí přítomní s radosti zopakovali. Nebyl jsi? Příště jdi, i já půjdu.

Téma: Wolf Alice, PLA CES, Roxy

Autor: Daniel Kopecký Foto: Barbora Gadlinová

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít