RECENZE: Černý kůň českého rocku Gingerhead ukazuje sílu hned na své prvotině

Vydáno 14.12.2016 | autor: Hana Bukáčková

Máte chuť na kvalitní bigbeat? Jestli ano, neváhejte si pustit debutovou nahrávku Gingerhead. Říká se, že jsou to "čeští Paramore". Však jsou také složeni jenom z kvalitních muzikantů, kteří prošli kapelami jako Tata Bojs, Walk Choc Ice či Ivan Král band. 

RECENZE: Černý kůň českého rocku Gingerhead ukazuje sílu hned na své prvotině Černý kůň českého rocku Gingerhead ukazuje sílu hned na své prvotině. Foto: Patrik Bouzek


Gingerhead

Holy Ground

Skladby:
Isn´t It Well?, Don´t You, Edge Of The Pride, Holy Ground, Lord Of The Forest (bonus track), Spojený nádoby (bonus track), Bless You (bonus track)

7 trax / min

Vydavatel: vlastní náklad

Formace složená ze zavedených muzikantů (Maťo Mišík, Luboš Moravec, Vlasta Klein, Tomáš Piala a Eliška Pekárek Flaková) nazvala své sedmipísničkové EP Holy Ground. Najdeme na něm jak češtinu, tak angličtinu, která převažuje. Kromě hudebnické kvality je další předností nahrávky také vyzrálost, která je slyšet od prvních tónů písně Isn't It Well?

Gingerhead interview: Křest v Malostranské besedě bude naše pražská premiéra

Albu dominuje angličtina, kterou doplňuje ve dvou kouscích vkusně zvolená čeština. Tu můžeme objevit v "rapové" vložce v Edge Of The Pride a v bonusovém tracku Spojený nádoby.

Formace profituje z výrazného hlasového projevu Elišky, který v jistých pasážích připomíná například hlas Marky Rybin či v táhlých zpívaných momentech dokonce Amy Lee z Evanescence. Elišku můžeme znát z pěvecké talentové soutěže nebo z rockové kapely Reskata. Mimo jiné je autorkou většiny textů. Srovnání s Paramore může být adekvátní, pokud vezmeme v potaz, s jakou vervou do skladeb jdou a jakým hlasovým nasazením vás zpěvačka posadí na zadek.

AUDIO: Mohou být Gingerhead českými Paramore? Poslechněte si jejich první singl

Všechny písně jsou velmi výrazné a natolik silné a vyvážené, že není třeba nějakou z nich upozadit či upřednostnit. Nic z toho se neomrzí - budete chtít víc a víc. Není se čemu divit, když v kapele hraje tolik muzikantských es. Své trumfy v jednotlivých skladbách vykládají pěkně na stůl a nemají zapotřebí schovávat nějaké šméčkové karty v rukávu.

ZÁVĚR BEZ STUDIOVÝCH ÚPRAV

Nahrávka vznikla ve spolupráci se zkušeným producentem a hudebníkem Pavel Bohatým, který se ujal mixu a masteringu celého EP a studiového bonusového materiálu. Zvuk je tak velmi syrový, bez zbytečných studiových příkras a s pořádnou dávkou energie. Dominuje tu Elišcin silný barevný hlas, nebojí se do toho opřít a správně křiknout, jak to dokazuje hlavně v Bless You.

Gingerhead pokřtili v Malostranské besedě své první EP

Holy Ground je jednoduše suverénně natočené album, které nesmí chybě ve vaší sbírce. Kapela se dokonce nebojí v posledních třech bonusových písničkách použít odvážný bonusový materiál Live In Studio, kde představuje nejnovější skladby v naturální, studiově neupravené podobě. Za to jim patří zasloužený respekt.

text: Hana Bukáčková, foto: Patrik Bouzek

Témata: Gingerhead, Holy Ground, Maťo Mišík, Luboš Moravec, Eliška Flaková, Paramore

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít