RECENZE: Ondřej Ruml za novou desku na hubu rozhodně nedostane

Vydáno 30.10.2016 | autor: Hana Bukáčková

Na předchozí autorské desce vzdal Ondřej Ruml hold prvorepublikovým umělcům Ježkovi, Voskovci a Werichovi a ani novinka není žádným hitparádovým zbožím. Nahrál ji totiž doslova "na hubu". 

RECENZE: Ondřej Ruml za novou desku na hubu rozhodně nedostane Ondřej Ruml nahrál album Nahubu.


Ondřej Ruml

Nahubu

Skladby:
P.R. Intro, Pierre Richard, Zikmbaye, Nebe, Pohádka, Chívle, Osian, Praha bolestivosti, Hit The Road Jack, Chan Chan, Stand By Me, Lion Sleeps Tonight, Štěstí zdraví aneb Tak trochu vánoční píseň

13 trax / 40:00 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Warner Music

Nahrávka začíná nestandardním intrem v podobě kohoutího zakokrhání, kterého se zhostil sám Ondřej Ruml. Ten si tu zvukově skutečně vyhrál a dokáže napodobit prakticky cokoliv. Způsobem, jakým pracuje s hlasem, se řadí mezi hudební úkazy české scény - v tom dobrém slova smyslu. Vyjadřuje tu lásku k alternativní tvorbě a také ke svému idolu Bobby McFerrinovi.

Ondřej Ruml interview: Když musíš dělat věci tak, aby se líbily druhým, je to cesta do pekla

Název Nahubu není zvolen náhodně, trefně vystihuje pointu desky - ta vznikla jen za pomoci Ondřejových úst a hlasivek, Ruml k doprovodu nepotřebuje kapelu, vystačí si sám. Vše, co na albu slyšíme, ať už se jedná o zvuky nebo o druhé a třetí hlasy (sbor), je Ondřej. Využil tak svoje zkušenosti z koncertů, kde vystupuje sám a pomocníkem mu je maximálně looper, s jehož přičiněním si nahraje jakýkoliv zvuk či konkrétní stopu, kterou pak opakovaně používá a rozvíjí. Looper už zapojil během svého soutěžení v X Factoru, kde na sebe prostřednictvím této "hračičky" upozornil.

DĚTINSKÁ HRAVOST SE SNOUBÍ S GENIALITOU

Album je pomyslně rozděleno do dvou částí, přičemž dobrá půlka se skládá pouze z popěvků. V druhé části si bere zpěvák do parády i ověřené klasiky jako Hit The Road Jack, Stand By Me, Lion Sleeps Tonight, kterých se zhostil originálním způsobem, aniž by kopíroval originál. Covery se mu skutečně povedly. Nahubu nepatří k deskám s hlubokým sdělením, naopak se tu kloubí dětinská hravost skrytá uvnitř Ondřeje a jeho muzikální genialita. 

Z uvolněných počátečních pasáží se Ruml postupně propracuje k dynamičtějším věcem, deska tak graduje. Zdánlivá jednoduchost zdůrazňuje kvality talentovaného Ondřeje. Poslední skladba s vánoční tématikou není koledou, jak by si člověk mohl myslet, ale skrývá v sobě úryvek ze známé modlitby Otče náš, která je součástí křesťanských kázání.

K nejvýraznějším skladbám patří kromě již zmíněných coverů i Chan Chan (poslechněte si ji výše). Nahubu je deska, se kterou si můžete odpočinout a uvolnit se, není to hudba pro náročné. Uvolněně jistě probíhalo i nahrávání samotných skladeb, protože lehkost je z nich cítit na míle daleko.

Témata: Ondřej Ruml, Nahubu, X faktor, Bobby McFerrin, Chan Chan, looper

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít