BLOG: Jsou čeští fanoušci lepší než ostatní?

Vydáno 22.07.2019 | autor: redakce

Pokud jste už absolvovali pár koncertů, jistě to znáte - vaše oblíbená kapela je na pódiu, v kotli to vře a někdo ze členů prohlásí, že čeští fanoušci jsou ti nejlepší/nejšílenější. Nebo že jde o jejich nejoblíbenější zastávku na turné. Dav ryčí blahem a vy se na chvilku cítíte výjimečně. Opravdu to ale platí pouze pro české fanoušky, anebo je to stokrát opakovaná fráze, která má místní návštěvníky pouze potěšit?

BLOG: Jsou čeští fanoušci lepší než ostatní? BLOG: Jsou čeští fanoušci lepší než ostatní?

„A ať jste kdekoliv, řekněte, že je to nejrozjetější město na celým světě!“
„Takže, když jsi to loni říkal ve Springfieldu, tak jsi to nemyslel vážně?“
„Jasně že myslel. Ale jenom proto, že Springfield je opravdu nejrozjetější město na celým světě!“
- Simpsonovi, S14E02

Three Days Grace na Rock for People 2017, Hollywood Undead v dubnu 2019, Bad Omens na Rock for People 2019. Určitě také Skillet při nějaké ze svých častých zastávek v ČR. A řada dalších interpretů, které si momentálně nevybavím – ti všichni prohlásili, že české publikum je nejlepší. Zpěvák Bad Omens, Noah Sebastian, přímo uvedl: "Neříkejte to Američanům, ale vy jste nejlepší!"

BLOG: Zákaz focení koncertů mobilem? Ano, nebo ne? Spíše ano, řekl bych...

Je pravda, že čeští fanoušci nestojí na koncertech jako prkna, vždy alespoň skáčou (jde-li o žánr hudby k tomu vhodný), při naprosto minimální aktivitě se hýbe alespoň dav v prostoru na stání. Lidé na ochozech někdy vstávají a někdy ne, záleží na výkonu interpreta. Co se týče znalosti textů písní, jsme na tom průměrně - záleží na kapele. Oddaní fanoušci - například takových Twenty One Pilots - znají texty i pozpátku. U některých kapel zase jejich fanoušci klopýtají. Což je pochopitelné, pokud interpret zpívá v jiném jazyce, než je mateřština.

Obecně se říká, že nejživější jsou fanoušci v Jižní Americe, obzvláště pak v Brazílii. Nejumírněnější zase bývají Japonci. Těžko tedy říct, zda jsou Češi nějak výjimeční. Dlužno ale dodat, že vždy nadšeně tleskají, vždy volají o přídavek (dokonce i na festivalech, kde je to prakticky předem prohraný boj) a vždy se snaží dokázat svou lásku k interpretovi. Takže by se toto tvrzení dalo brát vážně, i když s jistou rezervou.

BLOG: Jak vypadal koncert Eda Sheerana v Letňanech za plotem?

Ať už tedy hudebníci říkají pravdu, nebo ne, vždy je můžete přesvědčit svým vlastním chováním. Na koncertech tedy místo natáčení raději skákejte, zpívejte a tancujte. Pak budou Praha, Brno a další česká města skutečně ta nejrozjetější na celém světě.

Text: Natálie Bartlová, foto: Rusty Shepherd, Josef Soukup

Témata: koncerty, fanoušci, Twenty One Pilots, Hollywood Undead, Three Days Grace, Bad Omens

zavřít